MTI Világ

Agyra költ Obama

Az agyműködés kutatására és átfogó feltérképezésére irányuló, már az első évben 100 millió dollárral finanszírozott projektet hirdetett meg kedden a Fehér Házban Barack Obama amerikai elnök.

MTI Shake

Így felejtse el a fülébe ragadt dallamokat!

Trükkös szójátékkal, rejtvénnyel, vagy egy jó könyvvel űzhetjük ki agyunkból a nem kívánt, mégis állandóan ismétlődő zenéket, ám a túl nehéz fejtörő esetén visszalopakodhat a dallam - állítják amerikai kutatók.

MTI Shake

Hatékonyabban működik a nők agya

A nők agya kisebb, de hatékonyabban működik, mint a férfiaké - állítják amerikai és spanyol kutatók közös tanulmányukban.

MTI Világ

Állami pénzen nézne bele az agyba Obama

Az Obama-kormány arra készül, hogy tízéves projektet hirdessen meg az agyműködés kutatására és átfogó feltérképezésére - közölte hétfőn a New York Times.

MTI Világ

Már tudják, kié volt a leghíresebb 19. századi agy

Százötven év után azonosították, hogy ki volt a tulajdonosa a leghíresebb 19. századi agynak, amelynek köszönhetően Paul Pierre Broca francia anatómus és sebész (1824-1880) behatárolta az agy motoros beszédközpontját.

MTI Plázs

Mediterrán étrend: tényleg jó az agynak?

A mediterrán étrend nem védi az öregedő agyat - erre a következtetésre jutott egy francia kutatócsoport, amely tanulmányát az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban tette közzé.

MTI Shake

Teniszlabdányi agya volt a legnagyobb testű dinoszaurusznak

A valaha élt legnagyobb testű szárazföldi állatok, a Titanosauria-csoportba tartozó dinoszauruszok egyik fajtája, az Ampelosaurus parányi, teniszlabda méretű aggyal rendelkezett - derítették ki spanyol és amerikai kutatók, akiknek tanulmánya a PLoS ONE című című tudományos honlapon jelent meg.

hvg.hu Gasztro

Agyat találhattak egy KFC-s ebédben

Egy agyhoz, vagy esetleg veséhez hasonló ételdarabot talált a KFC egyik vendége a csirkefalatjai között - írja a Blikk. A brit fiú panaszt tett, a gyorsétterem szerint az eset nem vont maga után egészségügyi kockázatot.

MTI Shake

Vizeletből csináltak agysejteket kínai kutatók

Agysejtek bőséges forrása lehet a jövőben az emberi vizelet kínai kutatók tanulmánya szerint, akik viszonylag egyszerű módszert találtak arra, hogy az emberi vizelettel kiürülő sejteket értékes, akár a neurodegeneratív betegségek terápiájában is felhasználható idegsejtekké alakítsák át.

MTI Shake

Megvan a gén, ami felelős a rohamszerű ivásért

A kamaszok túlzott alkoholfogyasztásakor lejátszódó agyi folyamatokat tanulmányozva brit kutatók olyan génváltozatra bukkantak, amelynek jelenlétében nagyobb a jutalomkereső magatartás valószínűsége.

MTI Plázs

Az agyat is károsítja a dohányzás

A dohányzás árt az agynak is, mert károsítja a memóriát, a tanulási és a gondolkodási képességeket - állapították meg közel kilencezer ember nyolc éven át tartó nyomon követése alapján brit kutatók.

MTI Plázs

Ezzel tarthatja kordában nagyszülei agyát

Az olyan szellemi tevékenységek, mint az olvasás, írás, a kártya- és táblajátékok segítenek megőrizni az idős emberek agyának szerkezeti épségét - ismertették tanulmányuk eredményét amerikai kutatók az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) éves tudományos ülésén.

Shake

Kicsi, de különleges agya volt Einsteinnek

Albert Einstein (1879-1955) szokatlan agyszerkezete magyarázhatja a relativitáselmélet kidolgozójának kivételes kognitív képességeit - vélik amerikai kutatók, akik a fizikus agyáról készített felvételeket elemezték; tanulmányuk a Brain című folyóiratban látott napvilágot.

MTI Világ

Jobbára megegyezik agyunk molekuláris mintázata

Az emberi agy ugyanazt az alapvető molekuláris mintázatot mutatja egymástól jelentősen különböző személyiségű egyéneknél is - sugallja a gének kifejeződését leíró 3 dimenziós agyi térkép, amelyet amerikai és brit kutatók készítettek el.

MTI Plázs

Kitörölhető az agyból a friss félelem emléke

Az újonnan kialakult érzelmi emlékek kitörölhetők az emberi agyból - mutatták ki svéd kutatók a Science tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányukban. Az Uppsalai Egyetem kutatóinak megállapításai áttörést jelenthetnek a memória és a félelem kutatásában.

MTI Hírek

Ágy esett egy autóra az M0-áson

Ággyal ütközött egy autó csütörtök délután az M0-s autópályán Szigetszentmiklósnál. Senki sem sérült meg - közölte a rendőrség.

hvg.hu Karrier

Ezért megéri dolgozni

Az Arizona Állami Egyetem tudósainak felfedezése szerint az idősebb méhek úgy gátolják meg az agy öregedését, hogy olyan munkaköröket vállalnak, amelyeket többnyire fiatalabb társaik töltenek be - számol be a Mindennapi Pszichológia.

hvg.hu Plázs

Hálóval fognák ki az agyból a vérrögöt

Megváltoztathatja a stroke kezelését egy új, hálószerű eszköz, amellyel mechanikusan el lehet távolítani az agyból a stroke-ot okozó vérrögöt - közölte a Medical Online szakportál.

1 2 3 4 5 6 7
12

A címlapról ajánljuk