MTI Plázs

Megvan az agysejt, amely miatt eszünk

Az étvágy ellenőrzésére képes agysejteket azonosítottak brit tudósok, akik úgy vélik, hogy a felfedezett sejtegyüttes lehet a fő tényező olyan étkezési rendellenességek kialakulásában, mint amilyen az elhízás.

MTI Világ

Agyra költ Obama

Az agyműködés kutatására és átfogó feltérképezésére irányuló, már az első évben 100 millió dollárral finanszírozott projektet hirdetett meg kedden a Fehér Házban Barack Obama amerikai elnök.

MTI Shake

Így felejtse el a fülébe ragadt dallamokat!

Trükkös szójátékkal, rejtvénnyel, vagy egy jó könyvvel űzhetjük ki agyunkból a nem kívánt, mégis állandóan ismétlődő zenéket, ám a túl nehéz fejtörő esetén visszalopakodhat a dallam - állítják amerikai kutatók.

MTI Shake

Hatékonyabban működik a nők agya

A nők agya kisebb, de hatékonyabban működik, mint a férfiaké - állítják amerikai és spanyol kutatók közös tanulmányukban.

MTI Világ

Állami pénzen nézne bele az agyba Obama

Az Obama-kormány arra készül, hogy tízéves projektet hirdessen meg az agyműködés kutatására és átfogó feltérképezésére - közölte hétfőn a New York Times.

MTI Világ

Már tudják, kié volt a leghíresebb 19. századi agy

Százötven év után azonosították, hogy ki volt a tulajdonosa a leghíresebb 19. századi agynak, amelynek köszönhetően Paul Pierre Broca francia anatómus és sebész (1824-1880) behatárolta az agy motoros beszédközpontját.

MTI Plázs

Mediterrán étrend: tényleg jó az agynak?

A mediterrán étrend nem védi az öregedő agyat - erre a következtetésre jutott egy francia kutatócsoport, amely tanulmányát az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban tette közzé.

MTI Shake

Teniszlabdányi agya volt a legnagyobb testű dinoszaurusznak

A valaha élt legnagyobb testű szárazföldi állatok, a Titanosauria-csoportba tartozó dinoszauruszok egyik fajtája, az Ampelosaurus parányi, teniszlabda méretű aggyal rendelkezett - derítették ki spanyol és amerikai kutatók, akiknek tanulmánya a PLoS ONE című című tudományos honlapon jelent meg.

hvg.hu Gasztro

Agyat találhattak egy KFC-s ebédben

Egy agyhoz, vagy esetleg veséhez hasonló ételdarabot talált a KFC egyik vendége a csirkefalatjai között - írja a Blikk. A brit fiú panaszt tett, a gyorsétterem szerint az eset nem vont maga után egészségügyi kockázatot.

MTI Shake

Vizeletből csináltak agysejteket kínai kutatók

Agysejtek bőséges forrása lehet a jövőben az emberi vizelet kínai kutatók tanulmánya szerint, akik viszonylag egyszerű módszert találtak arra, hogy az emberi vizelettel kiürülő sejteket értékes, akár a neurodegeneratív betegségek terápiájában is felhasználható idegsejtekké alakítsák át.

MTI Shake

Megvan a gén, ami felelős a rohamszerű ivásért

A kamaszok túlzott alkoholfogyasztásakor lejátszódó agyi folyamatokat tanulmányozva brit kutatók olyan génváltozatra bukkantak, amelynek jelenlétében nagyobb a jutalomkereső magatartás valószínűsége.

MTI Plázs

Az agyat is károsítja a dohányzás

A dohányzás árt az agynak is, mert károsítja a memóriát, a tanulási és a gondolkodási képességeket - állapították meg közel kilencezer ember nyolc éven át tartó nyomon követése alapján brit kutatók.

MTI Plázs

Ezzel tarthatja kordában nagyszülei agyát

Az olyan szellemi tevékenységek, mint az olvasás, írás, a kártya- és táblajátékok segítenek megőrizni az idős emberek agyának szerkezeti épségét - ismertették tanulmányuk eredményét amerikai kutatók az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) éves tudományos ülésén.

Shake

Kicsi, de különleges agya volt Einsteinnek

Albert Einstein (1879-1955) szokatlan agyszerkezete magyarázhatja a relativitáselmélet kidolgozójának kivételes kognitív képességeit - vélik amerikai kutatók, akik a fizikus agyáról készített felvételeket elemezték; tanulmányuk a Brain című folyóiratban látott napvilágot.

MTI Világ

Jobbára megegyezik agyunk molekuláris mintázata

Az emberi agy ugyanazt az alapvető molekuláris mintázatot mutatja egymástól jelentősen különböző személyiségű egyéneknél is - sugallja a gének kifejeződését leíró 3 dimenziós agyi térkép, amelyet amerikai és brit kutatók készítettek el.

MTI Plázs

Kitörölhető az agyból a friss félelem emléke

Az újonnan kialakult érzelmi emlékek kitörölhetők az emberi agyból - mutatták ki svéd kutatók a Science tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányukban. Az Uppsalai Egyetem kutatóinak megállapításai áttörést jelenthetnek a memória és a félelem kutatásában.

MTI Hírek

Ágy esett egy autóra az M0-áson

Ággyal ütközött egy autó csütörtök délután az M0-s autópályán Szigetszentmiklósnál. Senki sem sérült meg - közölte a rendőrség.

hvg.hu Karrier

Ezért megéri dolgozni

Az Arizona Állami Egyetem tudósainak felfedezése szerint az idősebb méhek úgy gátolják meg az agy öregedését, hogy olyan munkaköröket vállalnak, amelyeket többnyire fiatalabb társaik töltenek be - számol be a Mindennapi Pszichológia.

1 2 3 4 5 6 7
12

A címlapról ajánljuk