Shake

Kicsi, de különleges agya volt Einsteinnek

Albert Einstein (1879-1955) szokatlan agyszerkezete magyarázhatja a relativitáselmélet kidolgozójának kivételes kognitív képességeit - vélik amerikai kutatók, akik a fizikus agyáról készített felvételeket elemezték; tanulmányuk a Brain című folyóiratban látott napvilágot.

MTI Világ

Jobbára megegyezik agyunk molekuláris mintázata

Az emberi agy ugyanazt az alapvető molekuláris mintázatot mutatja egymástól jelentősen különböző személyiségű egyéneknél is - sugallja a gének kifejeződését leíró 3 dimenziós agyi térkép, amelyet amerikai és brit kutatók készítettek el.

MTI Plázs

Kitörölhető az agyból a friss félelem emléke

Az újonnan kialakult érzelmi emlékek kitörölhetők az emberi agyból - mutatták ki svéd kutatók a Science tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányukban. Az Uppsalai Egyetem kutatóinak megállapításai áttörést jelenthetnek a memória és a félelem kutatásában.

MTI Hírek

Ágy esett egy autóra az M0-áson

Ággyal ütközött egy autó csütörtök délután az M0-s autópályán Szigetszentmiklósnál. Senki sem sérült meg - közölte a rendőrség.

hvg.hu Karrier

Ezért megéri dolgozni

Az Arizona Állami Egyetem tudósainak felfedezése szerint az idősebb méhek úgy gátolják meg az agy öregedését, hogy olyan munkaköröket vállalnak, amelyeket többnyire fiatalabb társaik töltenek be - számol be a Mindennapi Pszichológia.

hvg.hu Plázs

Hálóval fognák ki az agyból a vérrögöt

Megváltoztathatja a stroke kezelését egy új, hálószerű eszköz, amellyel mechanikusan el lehet távolítani az agyból a stroke-ot okozó vérrögöt - közölte a Medical Online szakportál.

MTI Plázs

Az anyatej a legjobb a babák agyának

Elméleti és állatkísérletes adatok alapján kutatók úgy vélték, hogy az újszülöttek szellemi fejlődéséhez az anyatejnél is jobb táplálékot lehet készíteni. Egészséges csecsemők vizsgálata viszont azt igazolta, hogy az anyatejnél "okosítóbb" babatápszert egyelőre nem sikerült előállítani.

MTI Plázs

A túl sok és a túl kevés alvás is rossz az agynak

Újabb tanulmányok igazolják, hogy az alvás mennyisége és minősége kapcsolatban lehet a szellemi leépüléssel - számoltak be róla kutatók az amerikai Alzheimer Szövetség Vancouverben megrendezett nemzetközi konferenciáján hétfőn.

Medipress Plázs

Álmunkban újraindulhat az agyunk

Alvás nélkül az ember ingerlékennyé, használhatatlanná és balesetekre fogékonnyá válik, azt azonban nem tudjuk pontosan, hogyan gyógyít bennünket az alvás.

MTI Plázs

Fittyet hány a fájdalomra az elfoglalt ember agya

Kevésbé érezzük a fájdalmat, ha erősen koncentrálunk egy feladatra, testünk ilyenkor figyelmen kívül hagyja a fájdalom egy részét, miközben opioid fájdalomcsillapítót termel agyunk, hogy ezt megkönnyítse - állapították meg funkcionális mágneses rezonanciás (fMRI) vizsgálatok segítségével német kutatók.

Medipress Plázs

Másként van huzalozva a pszichopaták agya

Vannak, akik tényleg gyilkolásra születtek? Egy új kutatás megállapította, hogy a hidegvérű tömeggyilkosok és pszichopaták esetében a másik ember megértéséért és az együttérzésért felelős agyterületen kisebb a szürkeállomány, ezért elképzelhető, hogy a jelenleg is alkalmazott viselkedésterápiák teljes mértékben hasztalanok.

Medipress Plázs

Ezek a különbségek a női és a férfi agy között

A nemek harca évszázadok óta dúl, és valószínűleg nem is lesz vége egyhamar. A tudomány azonban most legalább fényt deríthet a férfiak és a nők között lévő néhány biológiai és fiziológiai különbségre.

MTI Plázs

A pszichopaták agya eltér a normálistól

Gyilkosság és erőszak miatt börtönbüntetésüket töltő elítéltek agyának letapogatásos vizsgálatakor minden eddiginél meggyőzőbb bizonyítékot találtak brit kutatók arra, hogy a pszichopaták agyi szerkezete eltér a normálistól.

Medipress Plázs

Az agyunk késztet a lógásra

A dopaminszint az agy bizonyos régióiban hatással lehet a motivációra, derült ki egy kisebb tanulmányból. A kutatás eredményeiből nem csak az agy működését ismerhetjük meg jobban, de a depresszió, a skizofrénia, a figyelemzavar és egyéb, a motiváció hiányával kapcsolatos mentális betegségek kezelésében is újabb távlatok nyílhatnak meg – nyilatkozták a Vanderbilt Egyetem kutatói.

Medipress Plázs

Felgyorsítja az öregedést a kokain

A krónikus kokainfogyasztás felgyorsítja az agy öregedését, csökkentve az agy szürkeállományát – derült ki egy új kutatásból.

Medipress Plázs

Nem létezik "isteni terület" az agyban

A tudósok korábban úgy vélték, hogy az emberi agyban van egy bizonyos „isteni terület", amely a spiritualitásért felelős. A Missouri Egyetem kutatásából azonban kiderült, hogy a spiritualitás nem koncentrálódik egy agyi területre.

1 2 3 4 5 6 7
12

A címlapról ajánljuk