hvg.hu Itthon

Szégyen, amiért a föld alatt tüntettek

2017 végén Magyarország ott tart, hogy tüntetést kell szervezni azért, hogy liftek legyenek az uniós milliárdokból kipofozandó 3-as metró állomásain. Persze valószínűleg így sem lesznek, mert A.: úgyse használják azokat, B.: csóró ország vagyunk.

hvg.hu Itthon

Akadálymentesített metróért tüntettek Budapesten

November 4-én indul a hármas metró felújítása, de a felújítás után is marad olyan megálló, amely nem lesz akadálymentesen hozzáférhető mozgáskorlátozottak vagy épp babakocsisok számára.

Itthon

A kereszteződés, amin 10 percig tart átkelni

Gyalogosként alig másfélperces kitérő egy-egy kereszteződés a városban, kerekesszékkel ugyanez már 10, sőt néha 15 perc, de akár több is lehet. Egy pesterzsébeti kerekesszékessel nekivágtunk, hogy bejussunk a Rehab Critical Mass-re, amit idén harmadszorra rendeztek meg a szervezők, hogy kivigyenek az utcára minden fogyatékosságal élőt, megfelelő oktatási intézményeket és valódi akadálymentesítést követeljenek.

Gergely Zsófia Itthon

Te edzenél együtt egy mozgássérülttel?

Miközben a virtuális népharag a Down-szindrómás srácot kinéző konditermet büntette, sok más edzőteremben is nehéz dolga lenne egy fogyatékkal élőnek. „Jaj, szegények” – mondják rájuk, pedig ők is szeretnének sportolni, kikapcsolódni, és talán még zuhanyozni is utána. Lesz egy sportközpont, ahol természetes lesz, ha a látássérült, a szellemi fogyatékos és kilóival küzdő ép társuk "integráltan" izzad a futópadon.

hvg.hu Itthon

Felejtsük el erre az évre a dél-budai villamosok egy részét, újabb vágányzár jön

A CAF-villamosok már a budai fonódó villamoshálózat megnyitása óta járnak Budán is, de Dél-Budán még sok peront nem igazítottak az új szerelvényekhez. Ezt a munkát végzik el nyáron a Bartók Béla és a Fehérvári úton, ősszel pedig az Alkotás utcán és a Villányi úton. Szintén ősszel felújítják a Fehérvári út egy részét, valamint átépítik a budafoki kocsiszínt. A tervek szerint 2017 tavaszára végeznének mindennel.

hvg.hu Itthon

3-as metró: még a Klinikák állomáson sem lesz lift

Az InfoRádió szerint várhatóan november végén kezdődik 3-as metró felújítása, de előkészítő munkálatok már ősztől lesznek. A Lehel tértől északra eső részt rekonstruálják először. Lift hét megállóban nem lesz, ezek között vannak olyan forgalmas belvárosi állomások is, mint a Ferenciek tere és a Kálvin tér. Lesz, ahol az akadálymentesítést olyan mozgólépcsővel oldják meg, amelyet mozgáskorlátozottak is használhatnak.

hvg.hu Itthon

3-as metró: 13 állomáson lehet lift a felújítás után

A mostani tervek szerint nem építenek be liftet a 3-as metró összes állomására az idén induló felújításkor. Tíz megállónál akarnak felvonót kialakítani, Újpest-Városkapu állomást egy másik beruházásban akadálymentesítik, így a meglévőkkel együtt összesen tizenhárom állomáson lenne lift. A többinél máshogy tennék könnyebbé a rászorulók közlekedését – derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárának írásbeli válaszából.

hvg.hu/MTI Itthon

Akadálymentesített térképe lett Budapestnek

Eddig problémát jelentett, hogy nem minden közlekedési csomóponton tudtak gond nélkül közlekedni a mozgássérültek, a most elkészült térkép segítséget jelent az útvonalak megtervezésébe, illetve a célállomások kiválasztásában.

MTI Itthon

Többször kaphatnak majd akadálymentesítési támogatást a mozgássérültek

Többször is kérhetnek az államtól lakásuk átalakításához akadálymentesítési támogatást a mozgássérült emberek, akár már a jövő évtől – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Az ombudsman javaslata alapján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kezdeményezi a támogatási feltételeket meghatározó jogszabály módosítását.

1 2 3

A címlapról ajánljuk