MTI Plázs

Ez lehet a legnagyobb újítás a depresszióterápiában a Prozac óta

Alvásterápiával talán megduplázhatók a depressziósok gyógyulási esélyei egy kanadai kutatás szerint, amely a kóros álmatlanság terápiájából indult ki. Szakértők szerint az eredmények hihetőek, és ha más tanulmányok megerősítik azokat, ez lesz a legnagyobb előrelépés a depresszió gyógyításában a Prozac megjelenése óta – tudósított a The New York Times online kiadása.

MTI Plázs

A rossz alvás drámai hatással van ránk

A rossz alvás "drámai hatással" van az emberi szervezet működésére, ami abban jut kifejeződésre, hogy több száz gén tevékenysége módosul napközben az elégtelen alvás következményeként – állapították meg brit tudósok.

MTI Plázs

Egy betegség, amely sokkal veszélyesebb lehet a nőkre

Az alvási apnoe súlyos rendellenesség, az érintettek légzése alvás közben újra és újra "megakad", előfordul, hogy akár több százszor is egy éjszaka alatt. A csökkent oxigénszint magas vérnyomáshoz, szélütéshez, szívelégtelenséghez, cukorbetegséghez, depresszióhoz és más egészségügyi problémákhoz vezethet.

MTI Plázs

Alvás helyett ne szedjünk tablettát

A modafinilt francia kutatók fedezték fel három évtizeddel ezelőtt és hamar kiderült, hogy rendkívül alkalmas az éberségi állapot fenntartására, ezért olyan betegek kezelésére kezdték alkalmazni, akik túlzott, szinte állandó álmosságban szenvednek, egész nap alszanak. Az igen népszerűvé vált szer mind több veszélyes mellékhatásra is fény derült - figyelmeztet az amerikai gyógyszerügyi hatóság közleménye.

hvg.hu Plázs

Itt a hidegfront: kínzó fejfájással, alvászavarral is számolni kell

Csütörtökre virradóan egy hidegfront vonul át, ami általában 3-4 fokkal frissíti fel a levegőt. A front hatására viszont fokozódhat a görcshajlam, kínzó fejfájás léphet fel, és alvászavarokkal is számolni lehet - figyelmeztet a Meteoklinika orvosmeteorológiai portál.

MTI Plázs

A kismamák is ihatnak kávét

Nem okoz alvászavart a babáknál, ha anyjuk a terhesség vagy a szoptatás alatt naponta egy-két kávét megiszik - állapították meg brazil kutatók.

hvg.hu Plázs

Aludni jó. De miért is?

Az alvás fontos feltétele az általános jólétnek, mert hatással van a mentális, fizikai és érzelmi állapotra is. Nemcsak fáradtak, rosszkedvűek leszünk, a teljesítményünk, gondolkodásunk is romlik. A legjobb tehát, ha megelőzzük a kialvatlanságot – erre hívja fel a figyelmet egy új kampány is.

MTI Plázs

Depressziósak lehetünk az álmatlanságtól

Két és félszer nagyobb valószínűséggel alakult ki depresszió egy japán követéses vizsgálat résztvevői közül azoknál, akiknek a felmérés indulásakor alvászavaraik voltak.

life-style.hu Kult

Jobb minőségű alvást mindenkinek!

Alvászavarokkal küzdők figyelem: egy relatív olcsó megoldást jelenthet a kellemetlen problémára a száz dolláros Zeo...

MTI Plázs

A vakcina és a gének okozhatták a finn gyerekeknél az alvásrohamot

A finn nemzeti egészségügyi intézet csütörtöki bejelentése szerint kutatásaik azt mutatják, hogy genetikai tényező is befolyásolta, milyen esetekben alakult ki narkolepszia (normális ébrenlét közben bekövetkező "alvásroham") a Pandremix elnevezésű H1N1 elleni vakcinával beoltott gyerekeknél.

hvg.hu Tech

Megárthat a Facebook-túladagolás

Pszichés zavarok alakulhatnak ki azoknál a tinédzsereknél, akik túl sokat használják a Facebookot, de empatikusabbak is lehetnek egy amerikai pszichológusprofesszor szerint.

life-style.hu Shake

10 biztos tipp a horkolás ellen

Egy Berlinben hétfőn közzétett egészségügyi tanulmányból fehéren-feketén kitűnt, hogy a szakadatlan horkolás súlyosan...

MTI Plázs

Alvásmegvonásos társadalomban élünk

A munka közben elalvó amerikai repülésirányítók esetei ismét ráirányították a figyelmet arra, hogy az éjszakai műszakban dolgozóknak gondjuk lehet a koncentrációval, sőt még az ébren maradással is.

1 2 3

A címlapról ajánljuk