Keresztes Imre Világ

Elhunyt Ariel Saron: A Harcos vitatott öröksége

Meghalt Ariel Saron, Izrael nyolc éve kómában fekvő, volt miniszterelnöke - közölte az izraeli katonai rádió szombaton, a 85 évesen elhunyt volt politikus hozzátartozóira hivatkozva. Egyszerre gyűlölték és csodálták, katonai és politikai megítélése pedig ma is heves vitákat vált ki. Egy valami azonban vitathatatlan: Ariel Saron mozgalmas életében mindent annak vetett alá, hogy a lehető legnagyobb mértékben garantálja a zsidó állam biztonságát. Akár kiskatonaként vagy tábornokként, miniszterként vagy kormányfőként, karrierjének fontosabb döntéseivel alapvetően meghatározta Izrael történetének alakulását.

MTI Világ

Rendkívüli arab csúcsot akarnak a palesztinok

Az arab államfők rendkívüli csúcsértekezletének összehívását kérte vasárnap este a Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatóság, hogy elemezzék a Gázai övezet körül kialakult helyzetet.

MTI Világ

Több ország is menedéket nyújtana Aszadnak

Egyes arab vezetők arról tájékoztatták az Egyesült Államokat, hogy hajlandók menedéket nyújtani a kormányellenes lázadás által fenyegetett Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, hogy meggyorsítsák a hatalomból történő "elkerülhetetlen" távozását - közölte egy magas rangú amerikai tisztségviselő.

MTI Világ

Arabok kapták az EP idei Szaharov-díját

Az "arab tavaszként" emlegetett demokratikus társadalomátalakulási folyamat öt jeles képviselője nyerte el idén az Európai Parlament (EP) Andrej Szaharovról elnevezett gondolatszabadság-díját.

hvg.hu Napi merítés

VV: mit akar Orbán az araboktól?

A látványosan gyenge végrehajtási képesség miatt csalódással végződhet ez a kezdeményezés is. A makrostabilitásunk fenntartása nélkül nemcsak nyugatról, de keletről sem fognak befektetők érkezni hozzánk - olvasható a Véleményvezér blogon.

MTI Gazdaság

A G8 megduplázza pénzügyi támogatását az "arab tavasz" országainak

A G8-as országcsoport és a nemzetközi intézmények elkötelezték magukat arra, hogy megduplázzák az "arab tavasz" országainak nyújtott támogatásukat, amely így összességében közel 80 milliárd dollárra rúghat - jelentette be szombaton Marseille-ben Francois Baroin francia pénzügyminiszter.


A címlapról ajánljuk