hvg.hu Itthon

Nagyon menne már iskolába egy autista kislány, de senki sem segít neki

Januártól nem járhat iskolába egy tizennégy éves autista kislány Borsodban. A család Alsózsolcán él, speciális, fejlesztő iskola azonban legközelebb csak a 20 kilométerre lévő Miskolcon van. Eddig szállító szolgálat vitte a kislányt iskolába, de az tavaly évvégén gazdasági okok miatt megszűnt. Az anya harmadik hónapja hiába próbálkozik, senki nem segít nekik – tudósított csütörtökön az RTL Híradó.

Gyenge Zsuzsanna Élet+Stílus

Esőemberek az irodában – autisták a munkahelyeken

Nemzetközi adatok szerint körülbelül minden 70. embert érinti az autizmus spektrumzavar, közülük azonban rengetegen élnek diagnózis és segítség nélkül. Munkát nem nagyon kapnak, noha a legtöbben kiváló munkaerők lennének.

hvg.hu Élet+Stílus

Meghalt az autista kisfiú, akit naponta 20 kilométert gyalogoltattak

A négyéves kisfiút édesanyja egy engedély nélkül működő magánintézménybe adta be kezelésre Kínában. A gyerekek szigorú napirend szerint éltek az intézetben, a kezelés része volt az is, hogy naponta 20 kilométert gyalogoltak nehéz ruhákban, illetve súlyokkal. Csia Csia halála előtt hetek óta tüdőgyulladásban szenvedett, de ez csak utólag derült ki.

Neuberger Eszter, Fülöp Máté Nagyítás

''Csak értékelem, amim van''

Egyre több gyermeket diagnosztizálnak a világon és Magyarországon is autizmussal, ám az emberek fejében még mindig az "Esőember-sztereotípia" jelenik meg a szó hallatán. A hétéves Ábel teljesen egészséges kisfiú, iskolába jár, írni, olvasni és számolni tanul, mint a többiek – egyszerűen csak kicsit máshogy. Az ő fejlesztése még időben elkezdődött, így jó eséllyel élhet majd felnőttként teljes életet. Édesanyja, Daniss-Bodó Eszter addig is szeretné sorstársaknak és kívülállóknak is megmutatni, hogy nem lehetetlenség egy autista kisgyereket "normálisan", teljes elszigeteltség nélkül nevelni.

hvg.hu Itthon

Visszautasítják a fogyatékosok szülei Palkovics válaszát

Nemrég az emberminiszternek nyílt levélben fogalmazták meg kétségbeesett jajkiáltásaikat a fogyatékkal élő gyerekek szülei, azonnali változásokat követelve. Palkovics államtitkár hosszan válaszolt, de ez cseppet sem nyugtatta meg a szülőket. Az Autizmus Világnapján újabb nyílt levelet írtak.

Gergely Zsófia Itthon

„Messiásként várnak” – kapósak az autizmushoz értő diplomások

Már az iskolapadból leigazolták azokat a friss diplomásokat, akik Magyarországon először végeztek autizmus pedagógiája szakirányon. Nemcsak speciálisan képzettek, de lelkesek is, van, akit a személyes érintettség, mást az vonzott a pályára, hogy óriási lemaradásunk miatt itt aztán akad kihívás. Lesz dolguk: évtizedes problémát jelentenek az autistákat csípőből visszautasító oktatási intézmények, a hozzá nem értő pedagógusok és a többség generálisan elutasító hozzáállása.

Gergely Zsófia Itthon

Jaksity: Van szülő, aki szó szerint belepusztul

Nincs az ellátásukhoz elég pénz, speciális otthon és iskola sem, de mivel ők nem mennek el választani, a döntéshozók nem törődnek velük – sötét képet fest az autisták jelenlegi helyzetéről Jaksity György üzletember, a Concorde Értékpapír Zrt alapítója, igazgatósági elnöke. Apaként és egy civil szervezet alapítójaként beszélt arról, milyen küzdelem autista gyermekeket nevelni, mi kellene a helyzet megoldásához, és valójában miért zsenik mindannyian.

hvg.hu Itthon

Segítséget kért az autisták szövetsége, veszélyben az ellátás

Az autistáknak kialakított boncodföldei speciális otthon továbbműködtetéséhez kért segítséget az emberi erőforrások miniszterétől az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány illetve az Autisták Országos Szövetsége. Az ellátottak után járó normatív finanszírozás vagy pedig az autistákat segítő szervezeteknek járó többlettámogatás emelését szeretnék elérni.

Gergely Zsófia Itthon

Jöhet a behajtó: csődben az autista gyerekek védőotthona

Ha senki nem segít, egyszerűen be kell zárni egy autista gyerekekről gondoskodó bentlakásos otthont, mert végképp elfogyott a pénzük, ráadásul milliós tartozásuk van. Így bármikor jöhet végrehajtani a NAV, és már a dolgozók bérét sem tudják kifizetni. Pedig a 11 autistának folyamatos felügyelet kell, többen közülük állami gondozottak, vagy senkijük sincs.

hvg.hu Bűnügy

Megúszta a börtönt a 25 milliót lenyúló pénzszállító

Betegsége miatt nem kell börtönbe mennie annak a 24 éves férfinak, aki tavaly májusban egy pénzszállító cég munkatársaként eltűnt 25 millió forinttal – írja a Blikk. A pénzt egyszerűen nem vitte be a bankba. Nem egészen 3 milliót tapsolt el. Moziba ment, shoppingolt, szemüveget csináltatott, és elment csajozni. Éppen hazafelé ment a mozi után, amikor elkapták a rendőrök.

Varga Szabolcs Én és a Cégem

Villámrajtot vett az autista munkatárssal a Kockacsoki

A budai csokoládémanufaktúra úgy veszi fel a versenyt a legjobb minőségű kézműves csokigyártókkal, hogy közben a társadalmi felelősséget szem előtt tartva autizmussal élő munkaerőt alkalmaz, és gyakornoki programot is indított, ahol munkatapasztalatot szerezhetnek az átlagosnál több akadállyal szembesülő emberek.

MTI Kult

Ezért lesz ma kék a Parlament kupolája és a Müpa

Kék színnel világítják meg ma a Parlament kupoláját az Autisták Országos Szövetségének kezdeményezésére az autizmus világnapján. Az ország több mint 20 pontján tartanak rendezvényeket. Így akarják felhívni a figyelmet az autizmusra és az autizmussal élők hétköznapjaira.

MTI/Magyar Nemzet Ingatlan

Autistákat is foglalkoztató passzívház épül Kaposváron

A társadalmi infrastruktúra operatív program pályázatán elnyert 48 milliós támogatással és 8-10 millió forint saját tőkével építheti meg a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete a megye első, jórészt autistákat foglalkoztató passzívházát - olvasható a Magyar Nemzet keddi számában.

1 2 3

A címlapról ajánljuk