hvg.hu Gazdaság

Jönnek a robotok, de azért marad munka az embereknek is

A napjainkban zajló szupergyors társadalmi-technológia változás közeljövőbeli munkaerő-piaci hatásairól a szakemberek véleménye is eltérő. Azt azonban nagyjából látni, hogy oszlik meg a kereslet egy-egy szakterület iránt a cégek részéről.

hvg.hu Gazdaság

Eljött a jövő: a munkadarabok irányítják a saját gyártásukat

Az Ambergi Elektronikai Gyárban bekapcsolták a mindennapi termelésbe az "Ipar 4.0" főbb elemeit, ami azzal a szembetűnő változással jár, hogy a termékek kommunikálnak a gépekkel. Itt már most az van, ami tíz év múlva más üzemekben általánosan is elterjedhet. Ja, és a minőség 99,9988 százalékos.

hvg.hu Vállalkozás

A körúti kebabosoknak is annyi

Az idő – és vele a fejlődésnek mondott változás – soha nem áll meg. Ennek aktualitását a jelenkor mindent automatizálni hajlandó fejlesztőmérnökei nap mint nap bizonyítják. Ma például azzal, hogy a kebabos gépesítése előtt nyitottak ajtót....

hvg.hu Vállalkozás

Az összes munkát elveszi az automatizálás?

A gőzgép megjelenése végleg leváltotta a lovakat a munka világában, emléküket csak a lóerő mint mértékegység jelzi. De vajon ugyanezt teszi-e a robotika és a minden területen hódító automatizálás az emberekkel is? A helyzet biztosan nem ilyen tragikus, de kétségtelen, hogy az Egyesült Államok elmúlt harminc éve a foglalkoztatás csökkenéséről szólt.

Szántó Péter Én és a Cégem

Így lehet igazán hatékony cége marketingje

Growth hacking, lead generálás, automatikus személyre szabás – ha ezek a kifejezések nem ismerősek, akkor radikális változások szükségesek cége marketingtevékenységében, ha igen, akkor is érdemes tovább olvasnia.

hvg.hu Vállalat + Vezető

Robotokkal csomagol a hullámpapírgyár

Teljesen automata áruáramlási rendszert épít ki a Rondo Hullámkartongyártó Kft. A 350 millió forint értékű fejlesztés a teljes magyarországi csomagolóipar számára kijelöli a fejlődés útját, egyszersmind elébe menve a csomagolások tisztaságára és az élelmiszer-biztonsági szempontok fokozott figyelembe vételére vonatkozó növekvő vásárlói igényeknek.

Nagy Gergő Gazdaság

Az ön munkáját is gép fogja hamarosan elvégezni

Húsz éven belül az EU országaiban a jelenlegi munkahelyek felét igen nagy eséllyel automatizálják. Vagyis nem lesz szükség a különböző szektorokban humán munkaerőre, az emberek helyett robotok, gépek, szoftverek végzik majd el a munkát. Nyakunkon egy hatalmas munkanélküliségi hullám, lehet aggódni, és nekiállni munkát keresni? Vagy jöhet a géprombolás új korszaka? A drámainak tűnő helyzet ugyanakkor egyben lehetőség is, új feladatok is adódnak, amelyeket akár azok az emberek végeznek majd el, akiket más munkakörből robotok túrnak ki. Nem mindegy azonban, hogy az egyes országok honnan indulnak. Magyarország, nem meglepő módon, nincs az élvonalban.

hvg.hu Tech

Mi tesz szegénnyé és mi tehet gazdaggá?

A gépek szegényebbé tesznek minket. Sok embernek jönnek szomorú évek, munkahelyek tűnnek el ebben a pillanatban is a repetitív jellegű munka piacáról. De azért vannak olyanok is, akiknek kevésbé kell félni - olvasható a Doransky blogban.

hvg.hu Vállalkozás

Az ABB lenyeli az USA-t

A piacvezető energetikai és automatizálási cégcsoport, az ABB és a kisfeszültségű termékek területén vezető szereplő, észak-amerikai Thomas & Betts bejelentette, hogy lezárult a Thomas & Betts akvizíciója.

MTI Vállalkozás

Az ABB állja a válságot

A Magyarországon 20 éve jelen lévő ABB csoport eddig több mint 200 milliárd forint értékű energetikai és automatizálási beruházást hajtott végre. A cég még januárban megnyitja Budapesten első elektromos autó egyenáramú töltőállomását, amelyet Magyarországon gyárt és innen exportál.

1 2
A címlapról ajánljuk