hvg.hu Gazdaság

Mi az isten tart ennyi ideig, ha nyilvánvaló a lopás?

Bő hét évvel ezelőtt szőtt tervet egy fifikás ember, 45 millió forintot ki is húzott kutyák "hidroterápiás futópadjának továbbfejlesztésére" az EU-ból és a magyar államtól. És csak most lett vádemelés az ügyből. Az erőszakos ügyek felderítése jól megy, de korrupciós ügyekben csak kevéssé sikeres a magyar bűnüldözés, főleg, ha magasabb politikai szál is felbukkan.

Varga Áron Vélemény

Hogyan küzdjünk a korrupció ellen?

Magyarországot évek óta szétlopják. Befizetett adónk, illetve a Magyarországnak jutó európai uniós támogatás jelentős része politikusok és politikusokhoz közel álló vállalkozók, illetve strómanok zsebében landol. A jelenség nem új, hiszen a Gyurcsány Ferenc vezette MSZP ebbe bukott bele, a második Orbán-kormány csak új szintre emelte a kormányzatból szervezett bűnözést.

hvg.hu Tech

Mindent látó szemet kaphatnak a rendőrök

A Microsoft és New York közösen mutatta be a Domain Awareness System (DAS) névre hallgató rendszert, amellyel a rendőrök egyetlen helyen, majdnem valós időben láthatják és elemezhetik a városban történő eseményeket.

HVG Itthon

Bűnügyi mérleg, 2011: Békés tényleg békés megye - ábra, térkép

Egy évtizede nem volt olyan magas az ismertté vált bűncselekmények száma Magyarországon, mint tavaly, vagyis a gazdasági válság negyedik esztendejében – derül ki a Legfőbb Ügyészség által a HVG rendelkezésére bocsátott, egyelőre még csak részleges bűnözési adatokból.

MTI Világ

Francia zavargások: felmentették a cserbenhagyással vádolt rendőröket

Ejtették a vádakat azon két francia rendőr ellen, akik 2005-ben egy betörés miatt fiatalokat üldöztek. A hajsza során a bűnelkövetőket halálos áramütés ért egy trafóházban, ahol menedéket kerestek. A haláleset három hétig tartó zavargásokhoz vezetett az ország külvárosaiban.

MTI/Népszava Itthon

Népszava: belső ellenőrzés miatt elfutott egy rabló

Példátlan belső ellenőrzési dömping folyik a rendőrségen, ami olykor a bűnüldözést is akadályozza. Ezen kívül más intézkedésekkel is igyekeznek megkeseríteni a rendőr munkáját az elöljárók - írja a keddi Népszava.

hvg.hu Itthon

Pintér sötét jövőképe a kormányzatot is meglepte

Jelentősen vissza fog esni a vásárlóerő, szegényednek az emberek, egyre több olyan jelenség lesz, ami a rendvédelmi szervek nélkül nem lesz megoldható – jósolta múlt hét pénteken a Szolgáltató Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumán (SZÉF) Pintér Sándor belügyminiszter. Szavait kormányzati körökben is meglepődve fogadták.

hvg.hu Tech

Mexikóban kikapcsolhatnak több millió mobilt

Több tízmillió mobiltelefont kapcsolhatnak ki központilag a hétvégén Mexikóban. A kormány döntése értelmében a bűnüldözés részeként minden mobiltelefon-tulajdonosnak regisztrálnia kell, ezt sokan nem tették meg.

hvg.hu Itthon

Segítőkész embereknek tűnnek, azután rabolnak

Napi rendszerességgel vernek át trükkös tolvajok idős embereket a fővárosban. Az ügyek száma azt mutatja, hogy egész „iparág” épült az éltes korúak megtévesztésére. Akadt olyan magatehetetlen ember, aki megtakarított több százezer forintját horgászzsinóron engedte le a bűnözőknek. A rendőrség óvatosságra inti az időseket.

MTI Tech

Bűnüldözés szaglenyomat alapján

Mint ahogy az ujjlenyomatok vagy a szem szivárványhártyája alapján bárki felismerhető, az ugyancsak "egyéni" szag is felhasználható a bűnüldözésben. Az amerikai belbiztonsági minisztérium által kifejlesztett "elektronikus orr" segíthet "kiszimatolni a veszélyt".

Csikász Brigitta Itthon

Az enyingi bűnbanda gyors alvilági karrierje - háttér

A Cozma-gyilkosság kapcsán az érdeklődés középpontjába került az enyingi banda. Megerősödését rendőri berkekben azzal magyarázzák, hogy jelenleg nincs Magyarországon olyan erős alvilági csoport, amely felléphetett volna velük szemben. Az egyenruhások pedig nem tudták megakadályozni, hogy a csapat kinője magát. Második változat szerint az enyingiek csupán "szolgáltatnak" a balatoni maffiának.


A címlapról ajánljuk