hvg.hu Nagyítás

Ilyen volt az 57. Velencei Biennálé

Az egykori hajóépítő műhelyben, az Arsenaléban, Velence legnagyobb parkjában, a Giardinin álló - nemzeti pavilonokban, és szerte a város patinás palotáiban több száz kiállítás várja a késő őszig nyitva álló 57. Velencei Képzőművészet Biennálé látogatóit. Fóliasátorból épült kriptában rothadó testek között sétálhatunk, belülről ázó házba kukucskálhatunk, szemétből épült monumentális szobrokat csodálhatunk, sámán sátorban pihenhetünk, menekültekkel ragaszthatunk lámpákat, vagy épp a világ minden pontára érvényes okmányt szerezhetünk az idei mustrán, melynek középpontjába ezúttal maga a művészet, a művészi alkotófolyamat áll. A magyar pavilon kiállítása az utópiák devalválódásáról szól. Várnai Gyula békegalambot ábrázoló, „Peace on Earth!” feliratú neonja áll az épület kapujában. Eredetije 1958-ben került fel Dunaújváros legmagasabb épületére.

MTI Élet+Stílus

Kettős német siker a velencei biennálén

A Németország pavilonjában kiállító Anne Imhof projektje nyerte az 57. Velencei Képzőművészeti Biennálé legjobb nemzeti részvételéért járó Arany Oroszlán-díjat, a Viva Arte Viva című főkurátori kiállítás legjobb művészének pedig a szintén német Franz Erhard Walthert választotta a nemzetközi zsűri..

Bicsérdi Ádám - Bodnár Zsolt Kult

Már a végletek között kell táncolni a legélvezhetőbb filmfesztivál címért

A korábbiakhoz képest még inkább az ellentmondásokról szólt az idei Velencei Filmfesztivál. Miközben az első napokban az Oscar-esélyes hollywoodi produkciók hozták lázba a Lidót, a díjátadó már a keményvonalas, bátor művészfilmekről szólt. Ez a kettősség, a vörös szőnyeg felületes csillogása, és a bemutatott mozik aktuálpolitikai vagy tabutémái miatt azonban a velencei seregszemle ebben a formában talán erősebb, mint valaha.

Kiss-Kuntler Árpád Nagyítás

Kukkantson be a Velencei Biennáléra!

Gazdasági válság, természeti katasztrófák, menekültkrízis, klímaváltozás – többek között ezekre a társadalmakat alakító lokális vagy globális kihívásokra keresnek új válaszokat a november 27-ig nyitva tartó 15. Velencei Építészeti Biennálé kiállításai.

Bálint Kata Plázs

A kínai szabadságharcos és a Teremtés Könyve

Június elsején közel kilencven ország művészei foglalták el fél évre Velencét. Helyszíni beszámolónk Európa egyik legjelentősebb összművészeti fesztiváljáról, az 55. Biennáléról.

Műértő Műértő

Megjelent a Műértő július-augusztusi száma

Robert Mapplethorpe Halálosztója a Ludwigban, beszélgetés a Kolozsvári iskoláról - vajon csak itthon világhíresek? - és művészet a balatonfüredi és tihanyi tóparton. Mindez, és sok minden más a Műértő július-augusztusi számában.


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával