hvg.hu Élet+Stílus

Bornaptár 2017

Már csak három szombatunk van januárban, de négy kihagyhatatlan program is kínálkozik a borbarátoknak. Az éves válogatásban pedig ötven kóstolás a minimum.

hvg.hu Élet+Stílus

Új nagydíj a magyar boroknak - szavaztak a szakírók

A tavaly áprilisban megalakult, jelenleg 22 tagot számláló Magyar Borszakírók Köre még az óesztendőben különleges borversenyt szervezett saját berkeiben Super 12 elnevezéssel. Nem mintha a „tizenkettő egy tucat” borokat keresték volna. Épp ellenkezőleg. Fehérből, vörösből azt a 12-12 legjobbat, amelyekből 1-1 aztán csúcsra kerülhetett a szigorú, ám igazságos és igencsak borkedvelő-értő ítészek szerint. Kiérdemelve a Magyar Bor Nagydíjat.

hvg.hu Gazdaság

Borból készít rúzst egy koreai cég

Az ajakpirosítók csomagolásukban is borosüvegre emlékeztetnek, a színek pedig fajtánként választhatók: például cabernet vagy shiraz vörös, esetleg malbec bordó.

Gy.Zs. Élet+Stílus

Karácsonyi gasztrokönyvespolc

Nem nagyon kell törni a fejünket, mit tegyünk a fa alá gasztronauta rokonainknak, barátainknak, de még szégyellnünk sem kell, hogy már megint egy könyv jut eszünkbe frappáns megoldásként. Amióta a gasztroforradalom a kiadóknál is kirobbant, ilyen tájt szinte felrobban a könyvpiac. Karácsony előtt egész konyhát tölthetünk meg a különböző kiadványokkal.

hvg.hu Élet+Stílus

Par Excellence 2016

A Magyar Sommelier Szövetség harmadik alkalommal hirdette ki Par Excellence díjasainak névsorát. A 2014-ben alapított elismerést olyan szakembereknek ítélik oda, akik termelőként, kereskedőként, vendéglátóként, oktatóként vagy szakíróként eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez, a sommelier szakma elismertetéséhez és népszerűsítéséhez.

hvg.hu Élet+Stílus

Adj nevet a bornak!

Nyolc borbár, egy pince, egy borkereskedés és egy bormédium fogott össze, hogy közös kezdeményezésükkel felhívják a figyelmet a Kárpát-medence egyik legfontosabb szőlőfajtájára, a kékfrankosra.

I.N. Élet+Stílus

Ars Sacra - ikonikus borászok

A mínuszos hír a következő: Szepsy István és Lőrincz György közös adventi borcsomaggal rukkolt elő. A lényeg azonban – mint annyiszor, úgy most is – a tények mögött van.

hvg.hu Gazdaság

Állami feladatot kapott a borászat, amit Mészáros Lőrinc vásárolt meg

Tokaj-hegyaljai borászatot vett Mészáros Lőrinc. Az 1,2 milliárd forintos törzstőkéjű céget 120 millióért szerezte meg – derült ki a cégbírósági adatokból. A bodrogkisfaludi vállalkozás már állami megbízást is kapott, az 1956-os évjáratú tokaji aszúkat palackozták át a forradalom évfordulójára. A birtokigazgató azt állítja: szakmai elhivatottságból, ingyen végezték a munkát – hangzott el a hétfői RTL Híradóban.

I.N. Élet+Stílus

Összefogás és útkeresés Villányban

Csak Horvátországból mintegy 40 szakújságíró érkezett a villányi borvidékre, hogy megértse, mit jelent a Dél-Magyarországot jelképező legjellegzetesebb fajta. A Franc&Franc nemzetközi konferencián és a monstre kóstolón Master of Wine-ok részvételével igyekeztek meghatározni a villányi franc igazi arcát – és piaci lehetőségeit.

I.N. Élet+Stílus

Ellenálláskezelés a Koch-birtokon

Minden szempontból nagykorúvá érett Koch Csaba borászati vállalkozása: a negyedszázados jubileumot ünneplő borász mostanában minőségi bort adó rezisztens fajtákkal kívánja beírni magát a hazai bortörténeti annalesekbe. Mindezt jó eséllyel. A Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel együttműködésben pedig teljesen új fajtákkal és fajtajelöltekkel kísérletezik.

SZ.K.-I.N. Kult

Libaólba bújt el a magyar szent

Szent Márton-napja egykor a gazdasági év zárását és az adventtel kezdődő böjti időszak beköszöntét jelentette, amit Európa-szerte libatorral és újborkóstolóval ünnepeltek. A szokás a mai napig él, mi több, egyre népszerűbbek a Márton-napi rendezvények. 2016 pedig a tours-i püspök születésének 1700. évfordulója tiszteletére Szent Márton-emlékév lett.

Sz.T. Élet+Stílus

Mit isznak a Fehér Házban?

Még néhány óra, és kiderül, jövőre milyen bort töltenek majd Washingtonban az elnök vendégeinek, és mivel lazít az államok első embere.

T.S. Élet+Stílus

Magyar bor a világ 50 legjobbja között

A külföldi borszakírók, újságírók, bloggerek nemzetközi listáján a borversenyeken elért eredményei alapján Magyarország a mezőny első felében van. A legjobbnak értékelt borok idei rangsorában pedig igen szép helyezést kapott egy villányi vörös is.

1 2 3 4 5 6 7
43
A címlapról ajánljuk