hvg.hu Vállalkozás

Kisokos utazóknak: mennyi borravalót illik adni?

Nem ettől lesz jó vagy rossz egy utazás, de azért kínos pillanatok azok, amikor egy étteremben, a szállodában vagy a taxiban azon tanakodunk, kell-e, illik-e jattot adni, és ha igen, mennyit. Segítünk: rábukkantuk egy térképre, 49 ország szokásaival.

hvg.hu Gazdaság

Tényleg akkora buli a borravaló? Mutatjuk, hogy adózik!

Ki kapja meg vajon az éttermi számlában fizetendő szervizdíjat? – merül fel a kérdés lépten-nyomon. Olykor maguk az éttermek sincsenek ezzel tisztában. Mutatjuk, kit illet meg a szervizdíj, és milyen adózási, tb-szabályokat kell betartani.

MTI Gazdaság

Milliárdokat szórtunk el borravalóra és hálapénzre

Tavaly 8,4 milliárd forint borravalót és 8,3 milliárd forint hálapénzt adtunk ki a kezünkből, utóbbi legnagyobb részét, 4,1 milliárd forintot a kórházi orvosok kapták - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

hvg.hu Gazdaság

Egy étterem betiltotta a borravalót, a pincérek imádják

Egy amerikai étterem betiltotta a borravalót, cserébe 35 ezer dolláros fizetést és egészségügyi biztosítást biztosítanak dolgozóiknak. Mindez azért is nagy szám, mivel az USA-ban ritka a teljes munkaidős fizetés a vendéglátóiparban, a borravalós munkakörökben pedig igen alacsony a minimálbér. A céghez ömlenek az önéletrajzok.

hvg.hu Gazdaság

Keveslik a borravalót – van, hogy szóvá is teszik

A pincérek kapják a legtöbb jattot, de a legtöbben megszokásból adunk csak borravalót. A mértékéről magunk akarunk dönteni, és ezért elutasítjuk a számlába beépített szervizdíjat. Ez derült ki a Szallas.hu friss felméréséből. Meg az, hogy valójában nem a szolgáltatás minősége számít.

hvg.hu Vállalkozás

A Starbucksban digitálisan is jattolhat

Arra már korábban is volt iPhone applikáció, hogy a nemzetközi kávéházlánc vendégei telefonon rendezzék számlájukat, de ha borravalót akartak fizetni, akkor készpénzzel kellett a pulthoz járulniuk. Eddig.

hvg.hu Gazdaság

Ennyi volt, fuccs a borravalónak?

Egyre jobban hódítanak az Egyesült Államokban a borravalómentes éttermek. Az éttermi pluszpénz eltűnését ugyanakkor szervízdíj beépítésével kompenzálják. Sokak szerint ez javíthat az éttermi bérezések átláthatóságán, ám a kritikusok szerint így eltűnik a minőség díjazása.

hvg.hu Gazdaság

Milliónyi borravalót hagy éttermekben egy titokzatos jótevő

Los Angelestől egészen Michiganig több ezer dollárnyi – kétszázezertől több mint egy millió forintig terjedő – borravalót hagy egy ismeretlen illető, vagy egy csoport az Egyesült Államok különböző éttermeiben, mindezen fizetésekről pedig fotókat is feltöltenek az Instagramra.

1 2

A címlapról ajánljuk