Gáti Júlia Élet+Stílus

"Nincsen jobboldali vagy baloldali rák"

Ha csak az életet tekintjük sikernek a rákgyógyításnak, a halált pedig kudarcnak, akkor a szakma elviselhetetlen - vallja Bodoky György onkológus. "A gyógyíthatatlan betegeknél arra kell koncentrálni, hogy mindazt a kezelést és segítséget megkapják, amelyek jó életminőségben, tudatosan megélt évekkel hosszabbítják meg az életüket, mert ezek az évek ennek a betegségnek az ajándékai lehetnek."

Windisch Judit Itthon

Mi van egy daganatos gyerek álomlistáján?

Dóri, aki a betegsége miatt még soha nem volt szülinapi bulin, iskolai farsangon vagy játszóházban, összerakott magának pár "álomlistát" - ez, meg a családja tartja benne a lelket. Régi vágya, hogy gyermekonkológus legyen, még várat magára.

Hercsel Adél Élet+Stílus

30 évvel Csernobil után - Biztonságban vagyunk?

1986. április 26-án éjjel 1 óra 24 perckor, kereken 30 éve következett be a világtörténelem eddigi egyik legnagyobb nukleáris balesete Csernobilban. Emléke azóta kísért, okoz mindmáig sokaknak riadalmat. De tulajdonképpen mit mutatnak a mai statisztikák? Valójában hány ember halálát és egészségromlását okozta a baleset? Hatott-e a sugárzás a magyarokra, vagy felénk tényleg nem fújt az északnyugati szél? Sáfrány Gézával, az OKK - Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatóság igazgatójával beszélgettünk.

Poller Imre Itthon

A rák jegyében: az onkológiai ellátás visszásságai

Mély válsággal küzd a magyar onkológiai rendszer. A betegek érthetően csak saját és családjuk kálváriáját látják, az egészségügy szereplői gyakran fásultak a rájuk nehezedő nyomás miatt. Onkológus szerzőnk diagnózisa halálos pontossággal mutat rá az ellátás elégtelenségére.

NN Biztosító

Félünk a daganatos megbetegedésektől, mégsem teszünk ellene - Infografika

A magyarok 70 százaléka nincs anyagilag felkészülve egy súlyos, hosszantartó betegségre, pedig minden második ember aggódik az egészségéért – derül ki az NN Biztosító egészség-kutatásából. Egy komoly megbetegedés miatt évekre is kieshetünk a munkából, miközben a betegség kezelése tetemes összegekkel terheli meg a családi költségvetést, amin csak kismértékben enyhít a táppénz

MTI Instant tudomány

Sikerült átprogramozni rákos sejteket

Hasnyálmirigy-tumor sejtjeit "normális" sejtekké programozták vissza amerikai kutatók. Hasnyálmirigyrák esetén a betegek átlagosan 6 hónapig tartanak még ki, még kemoterápiás kezelés esetén is csak alig valamivel tovább.

hvg.hu Kult

Létezik-e csodaszer a rákra?

Magyarország sajnos élen jár a daganatos megbetegedések arányaiban. Ennek konkrét oka nincs, de sokat tehetünk a megelőzés érdekében. Kulcsár Gyula adjunktussal beszélgettünk a Rák Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából a betegség legyőzésének esélyeiről és az általa feltalált gyógymódról.

Kulcsár Hajnal Plázs

A magyar rákkutatás sikerei: azok is megmenthetők, akikről lemondtak

Molekuláris diagnosztika, személyre szabott gyógyítás – ez lenne a jövő. Bizonyos ráktípusoknál pedig már nagyon is a jelen. Igaz, egyelőre kevés embernek jelenthet gyógyulást, és sokszor nagyon drágán. A Magyarországon is elérhető gyógyszercélpont-keresés viszont akár életeket menthet.

Medipress Plázs

Színes felvételek a rákos daganatról

Egy teljesen új, fényen és hangon alapuló képalkotási technika lehetőséget nyújt színes és részletes felvételek elkészítéséhez a testen belül kialakult tumorokról. Az úgynevezett fotóakusztikus tomográfia segítségével az orvosok a korábbi módszerekhez képest jóval hamarabb felismerhetik a rákos daganatokat.

MTI Világ

Léziót találtak Chávez medencéjében

Hugo Chávez venezuelai elnök kedden bejelentette, hogy ismét meg kell műteni, mert az orvosok egy léziót találtak a medencéjében, ugyanott, ahonnan tavaly nyáron egy baseball-labda nagyságú rákos daganatot távolítottak el.

1 2 3 4 5

A címlapról ajánljuk