MTI Világ

Elhalasztják a nigériai választásokat a Boko Haram miatt

A Boko Haram iszlamista terrorcsoport elleni folyamatos összecsapásokra hivatkozva Nigéria vezetése úgy döntött, hat héttel elhalasztja a parlamenti és elnökválasztást, így azokat február 14. helyett március 28-án rendezik meg - közölte a nigériai választási bizottság.

Seres László Vélemény

Seres: A demokrácia tekintetében

Az illiberális demokráciáért az ellenzék is felelős. A nem megélt, nem képviselt liberalizmust és demokráciát magára hagyják, azaz elárulják. Ellenfelei és állítólagos barátai egyaránt.

MTI Itthon

Freedom House: Magyarország visszalépett a politikai jogok területén

Aggasztó mértékben hanyatlott a demokrácia az elmúlt évben világszerte, 2,6 milliárd ember élt nem teljesen szabad országban – olvasható a demokrácia állapotát országonként vizsgáló, washingtoni központú Freedom House (FH) nemzetközi civil szervezet szerdán közzétett éves jelentésében. Magyarország továbbra is a szabad kategóriában van, de az egyik szempontból eggyel rosszabb osztályzatot kapott, mint tavaly.

Kis János Vélemény

Kis János: Illiberális demokrácia nem létezik

Új könyvvel jelentkezik az egykori demokratikus ellenzék egyik vezetője, a rendszerváltás meghatározó alakja, Kis János filozófus. A „Mi a liberalizmus?” címet viselő munkájában többek közt vitába száll azzal a széles körben terjedő nézettel, amely szerint a liberalizmus és a demokrácia egymástól elválasztható fogalmak.

Dercsényi Dávid - Kálmán Attila Itthon

"Sokkal átélhetőbb ez a szerveződés" – Miért szólnak manapság nagyobbat a tüntetések?

A civil tüntetéseknek nincsenek arcai, nincsenek régi értelemben vett értelmiségijei – állítja a mozgalmak kutatásával foglalkozó Mikecz Dániel politológus. Különösen olyan emberek szimpatizálnak és támogatják ezeket a szerveződéseket, akik proaktívak, a hétköznapokban sok döntést hoznak, elutasítják a hierarchiát és a politikai autoritást. Ha alternatívát akarnak felmutatni, a szervezőknek nemcsak a készenléti állapotot kell fenntartaniuk, hanem többet kell mondaniuk annál is, hogy normálisan működő államot szeretnének.

MTI Itthon

A Fidesz szerint megint megtámadták Magyarországot

Az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának fideszes elnöke az ország elleni újabb támadásként értékelte a magyarországi demokráciáról kedd estére szervezett európai parlamenti (EP-) vitát és azt a DK kezdeményezte közmeghallgatást, amelyet előző nap tartottak Strasbourgban a magyar médiahelyzetről.

hvg.hu Itthon

Két koki, egy nagy saller: rég volt ilyen rossz hete az Orbán-kormánynak

Kizárási eljárás indult Magyarország ellen a világ demokráciáit tömörítő szervezetben. Egy sor fél-, és valódi diktatúra után Magyarországra érkezett vizsgálódni az újságírókat védő nemzetközi tanács, most először dolgoznak az EU-ban. Ezek egyelőre csak presztízsveszteséget jelentenek az Orbán-kormánynak, az amerikai kitiltási botránynak súlyos következményei lehetnek. Mindezt egy hét alatt behúzni: igazi diplomáciai bravúr.

hvg.hu Világ

Occupy Hongkong: szerdán jön a fordulat?

A Tienanmen tér kísértete járja be Kínát: kérdés, meddig tolerálja a pekingi vezetés azt a napok óta tartó megmozdulást, amely alapjaiban rengetheti meg nemcsak Hongkong, de saját belső rendjét is. Az ott élő magyarok szerdára várják a fordulatot, nemzeti ünnep miatt ugyanis még többen vonulhatnak az utcára.

MTI Itthon

Szijjártó: a demokráciát nem tőlünk kell félteni

Ha valaki úgy fogalmaz meg kritikát mással szemben, hogy azt semmilyen konkrétummal sem támasztja alá, akkor legkevésbé sem az európai értékek mentén cselekszik – így reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az európai ügyekért felelős német külügyi államminiszter nyilatkozatára. Szijjártó Péter úgy látja: Michael Roth homályos általánosságokra utalgató megszólalását nehéz nem politikailag motiváltnak tekinteni.

hvg.hu Gazdaság

Ha Orbán beszél, az üzleti élet megremeg

A magyar kormányfő emlékezetes tusnádfürdői beszédével ismét a nemzetközi média címlapjára lőtte magát, a beszéd pedig nem arra utal, hogy jön a konszolidáció. Az üzleti élet szereplőinek nem alakult túl jól az utóbbi négy év, és bár vannak beruházások az országban, a forint továbbra is rosszul teljesíthet, a bizonytalanság pedig tovább nőhet a devizahiteles csomag és devizahitelek belengetett forintosítása miatt.

MTI Vélemény

Külföldi lapok: "Orbán végez a demokráciával"

Ha Orbán Viktor csak a felét is komolyan gondolja annak, amit mondott, akkor is meg kell állapítani, hogy déli szomszédjainknál "nagyon súlyos forgatókönyv" van kialakulóban – írta a pozsonyi Pravda. A Sme című lap is Orbán Viktor tusnádfürdői beszédével foglalkozott.

MTI Világ

Kínai pártlap: Kína nem kér a nyugati demokráciából

A nyugati demokratikus berendezkedés felsőbbrendűségét és eredményességét vonja kétségbe a kínai központi pártlap, a Zsenmin Zsipao hétfői kommentárja, amelyben a "színes forradalmak" által előidézett káoszra és a brit parlament összetételére is kitér.

Neuberger Eszter Világ

Habermas: Magyarország távolabb került Európától

A szorosabb uniós együttműködés és egy európai alkotmány megalkotásának szükségességéről, valamint ennek korlátairól beszélt Jürgen Habermas az ELTE-n. A neves német filozófus úgy érzi, Magyarország mára sokkal távolabb került Európától, mint 1989-ben.

MTI Világ

A kelet-európai demokráciák miatt aggódtak Washingtonban

Le kell bontani a civil társadalom működése előtt emelt falakat, ugyanakkor falat kell építeni a demokráciák visszacsúszásának megakadályozására - jelentette ki pénteken Washingtonban Tomicah Tillemann, az amerikai külügyminiszternek a civil társadalom és a fejlődő demokráciák kérdésében illetékes vezető tanácsadója.

hvg.hu Itthon

Így is lehet demokráciát tanulni

Újra meghirdették középiskolások számára az Online Demokrácia Activity (O:DA) elnevezésű társadalomismereti versenyt. Pesthidegkúti gimnazisták ennek keretében többek között Tündérkertet álmodtak.

1
4 5 6 7 8
14

A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával