MTI Vélemény

Külföldi lapok: "Orbán végez a demokráciával"

Ha Orbán Viktor csak a felét is komolyan gondolja annak, amit mondott, akkor is meg kell állapítani, hogy déli szomszédjainknál "nagyon súlyos forgatókönyv" van kialakulóban – írta a pozsonyi Pravda. A Sme című lap is Orbán Viktor tusnádfürdői beszédével foglalkozott.

MTI Világ

Kínai pártlap: Kína nem kér a nyugati demokráciából

A nyugati demokratikus berendezkedés felsőbbrendűségét és eredményességét vonja kétségbe a kínai központi pártlap, a Zsenmin Zsipao hétfői kommentárja, amelyben a "színes forradalmak" által előidézett káoszra és a brit parlament összetételére is kitér.

Neuberger Eszter Világ

Habermas: Magyarország távolabb került Európától

A szorosabb uniós együttműködés és egy európai alkotmány megalkotásának szükségességéről, valamint ennek korlátairól beszélt Jürgen Habermas az ELTE-n. A neves német filozófus úgy érzi, Magyarország mára sokkal távolabb került Európától, mint 1989-ben.

MTI Világ

A kelet-európai demokráciák miatt aggódtak Washingtonban

Le kell bontani a civil társadalom működése előtt emelt falakat, ugyanakkor falat kell építeni a demokráciák visszacsúszásának megakadályozására - jelentette ki pénteken Washingtonban Tomicah Tillemann, az amerikai külügyminiszternek a civil társadalom és a fejlődő demokráciák kérdésében illetékes vezető tanácsadója.

hvg.hu Itthon

Így is lehet demokráciát tanulni

Újra meghirdették középiskolások számára az Online Demokrácia Activity (O:DA) elnevezésű társadalomismereti versenyt. Pesthidegkúti gimnazisták ennek keretében többek között Tündérkertet álmodtak.

Heindl Péter Vélemény

Hogyan lesz itt egyszer demokrácia?

Az ellenzéki próbálkozások zsákutcába jutottak, ma már az Orbán-rendszer leváltásáról alig esik szó, legfeljebb kormányváltásról hallani. Vannak azonban, akik nem nyugodtak bele ebbe. Heindl Péter írása.

hvg.hu Itthon

"Nem tehertétel, hanem a megoldás maga" – Mérlegen a kormány, 1. rész

Alig több mint két hónap múlva véget ér a kormányzati ciklus, eljött a számvetés ideje, amit érdemes talán a kormányprogram újraolvasásával kezdeni. 2010-ben a kétharmados többséget szerző Fidesz óvatosan ígért, programjából azonban utólag mégis kihámozható egészen sok konkrét vállalás, ezeket érdemes megvizsgálni, teljesültek-e. A demokratikus elvek és a jogállamiság terén például a kormányprogram hosszan kárhoztatta az elődöket, de ma már tudjuk, maga sokszorosan elkövette ugyanazokat a hibákat.

Elek István Vélemény

Elek István: Igen, a remény hal meg utoljára

A Lehet Más a Politika a rendszer megújításának programjával került az Országgyűlésbe, ott azonban hirtelen a rendszer védelmezőjének szerepében találta magát. Ráadásul a választási rendszer eltorzítása újabb kihívás elé állította a pártot, amely valósággal belerokkant a stratégiai dilemmájával való birkózásba. Mégis – mivel a hagyományos baloldal utódszervezetei csak az eleve balra szavazó tábort osztották újra, és ezen nem sokat javíthat a Mesterházy vezette közös lista sem – az LMP teheti a legtöbbet, hogy a liberális demokrácia hívei ne föltétlenül a vesztesek oldalára kerüljenek.

Gomperz Tamás Nyüzsi

Adalékok a nemzet bukásához

Ami a népnek nem fontos, a kormánynak sem az. Az alkotmány például nem volt fontos a népnek, ezért vehették el tőle. Ha fele annyira fontos lett volna, mint a cégvezetők prémiuma, akkor a kormány 24 órán belül döntött volna az alaptörvényről szóló javaslatának visszavonásáról.

MTI Világ

A kurdoknak is több jogot ígér a török kormányfő

A törökországi demokratikus reformok erősítése érdekében teendő, régóta várt lépéseket jelentett be hétfőn Ankarában Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök: olyan csomaggal állt elő, amely több jogot hivatott adni a kisebb népcsoportoknak – köztük a kurdoknak – és más kisebbségeknek.

MTI Világ

Tanulmány: aggasztó méreteket ölt a "demokratikus visszacsúszás" az EU-ban

Az Európai Uniónak nincs sok eszköze a demokrácia eróziójának megakadályozására tagországaiban, és a demokratikus "visszacsúszás" különösen a pénzügyi válság óta - de más tényezők miatt is - aggasztó méreteket ölt több EU-tagállamban - áll az egyik vezető londoni társadalmi-gazdasági kutatóintézet csütörtökön ismertetett átfogó tanulmányában.

hvg.hu Itthon

Orbán megalomániáját boncolgatja a Guardian

A magyar Orbántól a cseh Zemanon át a török Erdoganig a demokrácia új erős emberei vannak születőben – írja a The Guardian brit lap, amely az orbáni politikát a török és orosz folyamatokkal hozza párhuzamba.

Bedő Iván Gazdaság

Kiábrándult magyarok és a lopakodó tekintélyelvűség

A gazdasági növekedés legfőbb akadálya az önmaga hasznára játszó, a vállalkozást és az újítást elfojtó elit – állítja történelmi példák sorára hivatkozva két amerikai közgazdász, Daron Acemoglu és James Robinson. „Miért buknak el nemzetek?” című könyvük most jelent meg magyarul is. Elméletükről a HVG e heti száma közöl cikket. James Robinson a hvg.hu-nak a többi között arról beszélt: milyenek a növekedés esélyei Magyarországon?

MTI Világ

Az Economist az autoriter vezetők zombidemokrációiról ír

"De hiszen három választást nyertem meg!" - kiáltja oda bírálóinak a török miniszterelnök. Látszólag igaza is van: Törökországban és annak határain kívül sokan úgy vélik, hogy a nép által megválasztott vezetők úgy kormányozhatnak, ahogy nekik jólesik. Ez a demokrácia értelme. Nos, nem így van - szögezi le friss számában a The Economist. A "majoritarianizmus" - választott, ám autokrata vezetők hitvallása, amely szerint a választás útján elnyert hatalom birtokában nekik mindig igazuk van - nem egyenlő a valódi demokráciával, még ha a két dolog látszólag hasonlít is egymásra.

hvg.hu Itthon

Videó: hat halott, mégis működik a török demokrácia a Fidesz szerint?

Hat halottja van a rendőrség brutális fellépésének a tüntetők ellen Törökországban, több mint nyolcvanan suenvedtek súlyos sérüléseket, volt, aki a fél szemét elvesztette. Németh Zsolt külügyi államtitkár ennek ellenére arról beszélt Ankarában, hogy az utcai megmozdulások azt jelzik, "működik a török demokrácia", és a magyar kormány támogatja a török kormány belpolitikai törekvéseit. Ezek után kíváncsiak voltunk, a Fidesz képviselői szerint 2006 őszén is csak a "demokrácia működött-e" Budapest utcáin.

MTI Világ

Markó Béla elégedetlen a román demokráciával

Románia 1989 után demokratikus rendszert épített ki, de érezhető, hogy ez csonka, "bizonyos értelemben Brüsszel számára készült", az új rendszer kiépítésében ugyanis több dilemma megoldatlan maradt - mondta Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke kedden Budapesten.

1
4 5 6 7 8
13

A címlapról ajánljuk