Heindl Péter Vélemény

Hogyan lesz itt egyszer demokrácia?

Az ellenzéki próbálkozások zsákutcába jutottak, ma már az Orbán-rendszer leváltásáról alig esik szó, legfeljebb kormányváltásról hallani. Vannak azonban, akik nem nyugodtak bele ebbe. Heindl Péter írása.

hvg.hu Itthon

"Nem tehertétel, hanem a megoldás maga" – Mérlegen a kormány, 1. rész

Alig több mint két hónap múlva véget ér a kormányzati ciklus, eljött a számvetés ideje, amit érdemes talán a kormányprogram újraolvasásával kezdeni. 2010-ben a kétharmados többséget szerző Fidesz óvatosan ígért, programjából azonban utólag mégis kihámozható egészen sok konkrét vállalás, ezeket érdemes megvizsgálni, teljesültek-e. A demokratikus elvek és a jogállamiság terén például a kormányprogram hosszan kárhoztatta az elődöket, de ma már tudjuk, maga sokszorosan elkövette ugyanazokat a hibákat.

Elek István Vélemény

Elek István: Igen, a remény hal meg utoljára

A Lehet Más a Politika a rendszer megújításának programjával került az Országgyűlésbe, ott azonban hirtelen a rendszer védelmezőjének szerepében találta magát. Ráadásul a választási rendszer eltorzítása újabb kihívás elé állította a pártot, amely valósággal belerokkant a stratégiai dilemmájával való birkózásba. Mégis – mivel a hagyományos baloldal utódszervezetei csak az eleve balra szavazó tábort osztották újra, és ezen nem sokat javíthat a Mesterházy vezette közös lista sem – az LMP teheti a legtöbbet, hogy a liberális demokrácia hívei ne föltétlenül a vesztesek oldalára kerüljenek.

Gomperz Tamás Nyüzsi

Adalékok a nemzet bukásához

Ami a népnek nem fontos, a kormánynak sem az. Az alkotmány például nem volt fontos a népnek, ezért vehették el tőle. Ha fele annyira fontos lett volna, mint a cégvezetők prémiuma, akkor a kormány 24 órán belül döntött volna az alaptörvényről szóló javaslatának visszavonásáról.

MTI Világ

A kurdoknak is több jogot ígér a török kormányfő

A törökországi demokratikus reformok erősítése érdekében teendő, régóta várt lépéseket jelentett be hétfőn Ankarában Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök: olyan csomaggal állt elő, amely több jogot hivatott adni a kisebb népcsoportoknak – köztük a kurdoknak – és más kisebbségeknek.

MTI Világ

Tanulmány: aggasztó méreteket ölt a "demokratikus visszacsúszás" az EU-ban

Az Európai Uniónak nincs sok eszköze a demokrácia eróziójának megakadályozására tagországaiban, és a demokratikus "visszacsúszás" különösen a pénzügyi válság óta - de más tényezők miatt is - aggasztó méreteket ölt több EU-tagállamban - áll az egyik vezető londoni társadalmi-gazdasági kutatóintézet csütörtökön ismertetett átfogó tanulmányában.

hvg.hu Itthon

Orbán megalomániáját boncolgatja a Guardian

A magyar Orbántól a cseh Zemanon át a török Erdoganig a demokrácia új erős emberei vannak születőben – írja a The Guardian brit lap, amely az orbáni politikát a török és orosz folyamatokkal hozza párhuzamba.

Bedő Iván Gazdaság

Kiábrándult magyarok és a lopakodó tekintélyelvűség

A gazdasági növekedés legfőbb akadálya az önmaga hasznára játszó, a vállalkozást és az újítást elfojtó elit – állítja történelmi példák sorára hivatkozva két amerikai közgazdász, Daron Acemoglu és James Robinson. „Miért buknak el nemzetek?” című könyvük most jelent meg magyarul is. Elméletükről a HVG e heti száma közöl cikket. James Robinson a hvg.hu-nak a többi között arról beszélt: milyenek a növekedés esélyei Magyarországon?

MTI Világ

Az Economist az autoriter vezetők zombidemokrációiról ír

"De hiszen három választást nyertem meg!" - kiáltja oda bírálóinak a török miniszterelnök. Látszólag igaza is van: Törökországban és annak határain kívül sokan úgy vélik, hogy a nép által megválasztott vezetők úgy kormányozhatnak, ahogy nekik jólesik. Ez a demokrácia értelme. Nos, nem így van - szögezi le friss számában a The Economist. A "majoritarianizmus" - választott, ám autokrata vezetők hitvallása, amely szerint a választás útján elnyert hatalom birtokában nekik mindig igazuk van - nem egyenlő a valódi demokráciával, még ha a két dolog látszólag hasonlít is egymásra.

hvg.hu Itthon

Videó: hat halott, mégis működik a török demokrácia a Fidesz szerint?

Hat halottja van a rendőrség brutális fellépésének a tüntetők ellen Törökországban, több mint nyolcvanan suenvedtek súlyos sérüléseket, volt, aki a fél szemét elvesztette. Németh Zsolt külügyi államtitkár ennek ellenére arról beszélt Ankarában, hogy az utcai megmozdulások azt jelzik, "működik a török demokrácia", és a magyar kormány támogatja a török kormány belpolitikai törekvéseit. Ezek után kíváncsiak voltunk, a Fidesz képviselői szerint 2006 őszén is csak a "demokrácia működött-e" Budapest utcáin.

MTI Világ

Markó Béla elégedetlen a román demokráciával

Románia 1989 után demokratikus rendszert épített ki, de érezhető, hogy ez csonka, "bizonyos értelemben Brüsszel számára készült", az új rendszer kiépítésében ugyanis több dilemma megoldatlan maradt - mondta Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke kedden Budapesten.

hvg.hu Itthon

Tavares: "a ma többsége bármikor a holnap kisebbsége lehet"

"Meggyőződésem, hogy a helyzetértékelésünk megalapozott" – mondta Rui Tavares, a magyar alkotmányos viszonyokat élesen kritizáló és számos ajánlást megfogalmazó EP-jelentés jegyzője a Magyar Narancsnak adott interjújában. Az EP-képviselő azt mondta: nem találtak olyan kormányzati szegmenst, ahol nőtt volna az átláthatóság, a politikai pluralitás vagy a szabadságjogok érvényesülésének terepe. Tavares szerint nem az uniós szerződés 7. cikk alkalmazásában kellene gondolkodni.

Balázs Zoltán Vélemény

A kisimult idő

„Nem dőlt meg a harmadik köztársaság. Leginkább azért nem, mert nem is létezett” – kritikai megjegyzések Kis János esszéjéhez.

MTI Világ

Navracsics megmagyarázta, miért nem érti az EU Magyarországot

Miért bélyegzi meg Európa a modern Magyarországot? – ezzel a címmel közölte a The Independent című brit napilap online kiadása pénteken a közigazgatási és igazságügyi miniszter írását. Navracsics Tibor szerint "hiába bővült az Európai Unió kelet felé, ahelyett, hogy Európa polgáraiként egyenlő bánásmódban részesülnénk, gyanakvással, vádaskodással és bizalmatlansággal találjuk szembe magunkat".

MTI Világ

A pakisztáni fiatalok többsége saríát szeretne

A megkérdezett 18 és 29 év között pakisztániak 38 százaléka szerint a saríán alapuló politikai rendszer lenne a legjobb Pakisztánban. A fiatalok 32 százaléka a katonai kormányzást választaná, míg 29 százalékuk a demokráciát - derült ki a British Council felméréséből.

MTI Világ

Független magyar demokráciavizsgálatot követel az Amerikai Magyar Szövetség

Részrehajlás nélkül, kizárólag a nyugati értékek előmozdításának szempontjából kellene vizsgálni a magyarországi demokrácia állapotát - hangoztatta az Egyesült Államok Helsinki Bizottságához az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) nevében kedden eljuttatott nyilatkozatban Koszorús Ferenc, a szervezet elnöke.

1
5 6 7 8 9
14

A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával