hvg.hu Itthon

Tavares: "a ma többsége bármikor a holnap kisebbsége lehet"

"Meggyőződésem, hogy a helyzetértékelésünk megalapozott" – mondta Rui Tavares, a magyar alkotmányos viszonyokat élesen kritizáló és számos ajánlást megfogalmazó EP-jelentés jegyzője a Magyar Narancsnak adott interjújában. Az EP-képviselő azt mondta: nem találtak olyan kormányzati szegmenst, ahol nőtt volna az átláthatóság, a politikai pluralitás vagy a szabadságjogok érvényesülésének terepe. Tavares szerint nem az uniós szerződés 7. cikk alkalmazásában kellene gondolkodni.

Balázs Zoltán Vélemény

A kisimult idő

„Nem dőlt meg a harmadik köztársaság. Leginkább azért nem, mert nem is létezett” – kritikai megjegyzések Kis János esszéjéhez.

MTI Világ

Navracsics megmagyarázta, miért nem érti az EU Magyarországot

Miért bélyegzi meg Európa a modern Magyarországot? – ezzel a címmel közölte a The Independent című brit napilap online kiadása pénteken a közigazgatási és igazságügyi miniszter írását. Navracsics Tibor szerint "hiába bővült az Európai Unió kelet felé, ahelyett, hogy Európa polgáraiként egyenlő bánásmódban részesülnénk, gyanakvással, vádaskodással és bizalmatlansággal találjuk szembe magunkat".

MTI Világ

A pakisztáni fiatalok többsége saríát szeretne

A megkérdezett 18 és 29 év között pakisztániak 38 százaléka szerint a saríán alapuló politikai rendszer lenne a legjobb Pakisztánban. A fiatalok 32 százaléka a katonai kormányzást választaná, míg 29 százalékuk a demokráciát - derült ki a British Council felméréséből.

MTI Világ

Független magyar demokráciavizsgálatot követel az Amerikai Magyar Szövetség

Részrehajlás nélkül, kizárólag a nyugati értékek előmozdításának szempontjából kellene vizsgálni a magyarországi demokrácia állapotát - hangoztatta az Egyesült Államok Helsinki Bizottságához az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) nevében kedden eljuttatott nyilatkozatban Koszorús Ferenc, a szervezet elnöke.

MTI Világ

Az amerikai kongresszusban is napirendre került a magyar demokrácia

A demokrácia röppályája – amiért Magyarország számít címmel meghallgatást tartott kedden az amerikai kongresszusban az Egyesült Államok Helsinki Bizottsága. Magyarországot a meghallgatáson Szájer József, az Európai Parlament néppárti magyar képviselője, az alaptörvény szövegezési bizottságának volt elnöke képviselte.

MTI Világ

Navracsics szerint Amerika lemarad a magyar jó hírekről

Nem a Fidesztől kell félteni a demokráciát - jelentette ki a magyar kormányt ért külföldi bírálatokra reagálva Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, igazságügyi miniszter Washington vonzáskörzetében élő magyarokkal találkozva az amerikai fővárosban működő nagykövetségen, helyi idő szerint szerda este.

MTI Világ

Romlott a demokrácia helyzete Szlovákiában

Az IVO Barométer nevű civil szervezet négy szegmensben vizsgálja a demokrácia elveinek betartását: értékeli a demokratikus intézmények és a jogállamiság helyzetét, a jogalkotást, az emberi és kisebbségi jogok betartását, valamint a sajtó függetlenségét.

hvg.hu Itthon

Bokros még nem akar pártalapításról beszélni

Szerinte még nincs itt az ideje, ezért Bokros Lajos nem akar arról beszélni, valóban pártalapításra készül-e. Reméli viszont, hogy szükség lesz itthon egy európai szabású konzervatív-liberális pártra – derül ki abból az interjúból, amelyet a Népszabadságnak adott az európai parlamenti képviselő, volt pénzügyminiszter.

MTI Világ

Obama a demokratikus átmenet miatt megy Mianmarba

Hétfőre tervezett mianmari látogatása a demokratikus átmenet elismerése, de nem a kormány megerősítése - közölte Barack Obama amerikai elnök vasárnapi thaiföldi sajtótájékoztatóján.

Seres László Publicisztika

Seres: Behívom az EBESZ-t!

Bár elvileg az ellenzék még valóban győzhet, egyre kétségesebb, hogy a "választás" szó-e a legmegfelelőbb arra az akármire, aminek 2014-ben elébe nézünk.

MTI Itthon

Navracsics rájött, hogy a "demokrácia utazás"

A demokráciát mindig tanulni kell, ez a tanulás egy véget nem érő folyamat, amely magában foglalja az állandó változás és újítás lehetőségét - mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter szerdán a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Mong Attila Nyüzsi

Borat szerepében Stumpf István

Civilizáltnak tűnő vademberként csodálhatták meg a magyar Alkotmánybíróság egyik oszlopát az amerikai fővárosban, avagy miért nincs demokrácia Magyarországon?

MTI Világ

Timosenko: Janukovics máris elcsalta a választásokat

Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő pénteken arra kérte a demokratikus országokat, hogy állítsák meg az általa diktátornak nevezett Viktor Janukovics ukrán elnököt. Felhívásában, amelyet a világ demokráciáihoz, nemzetközi szervezetekhez és minden ukránhoz intézett, az ellenzéki politikus kijelentette, hogy Ukrajnában máris elcsalták az őszi parlamenti választásokat.

1
5 6 7 8 9
13

A címlapról ajánljuk