Dercsényi Dávid Itthon

És mi mégis sorban állunk? Ezt kell tudnia az új e-ügyintézésről

Nagyot lépett előre a hazai e-közigazgatás azzal, hogy immáron egy oldal fogja össze azokat az állami intézményeket, amelyek digitális ügyintézést kínálnak. Elrettentő példák ugyan még vannak, de meglepően sok feladatot letudhatunk mostantól az interneten. Miközben az állam igyekszik felzárkózni a terület éllovasához, Észtországhoz, addig a magyar polgárok még idegenkednek az e-ügyintézéstől.

hvg.hu Tech

Ha van Ügyfélkapuja, most lépjen be, egy teljesen új rendszer fogadja

Ha minden igaz, az új évvel új korszak is kezdődik a magyar e-közigazgatásban. Az eddiginél jóval több ügyet intézhetünk majd a hivatalok személyes felkeresése nélkül, elektronikus úton. Ennek jegyében az az Ügyfélkapun belépve több újítás is fogadja az állampolgárokat és cégeket. Személyre szabható ügyintézési felülettel (SZÜF) újult meg a Magyarorszag.hu és teljesen átalakult például az a "hiteles elektronikus postafiók-szolgáltatás" is, amelyen a NAV-tól illetve más állami szervektől – ezután egyre nagyobb számban csak elektronikusan – érkező leveleinket látjuk.

Balogh Csaba Tech

Mit is talált fel Rogán Antal? És ki húzhat belőle hasznot?

Viszonylag ritka jelenség, hogy az informatikában semmilyen (el)ismert tapasztalattal nem rendelkező miniszter egyszercsak előálljon egy saját informatikai találmánnyal. Úgy tűnik, most ez történt, legalábbis papíron. Megnéztük, milyen szoros kapcsolatban állhat Rogán Antal a kétfaktoros autentikációval, és milyen következményekkel járhat kettejük barátsága.

hvg.hu Gazdaság

Az e-kártyára a legfőbb veszélyt nálunk nem a biztonsági kétségek jelentik

Ha nem csúszik a rendszerindítás, január 1-től az új személyi igazolványt igénylők már egy új korszakba lépnek be a hazai okmányhistóriában. Az e-igazolvánnyal ugyanis minden hivatalos ügyünk elintézhetővé válik: kiváltja a taj-kártyát, az adóigazolványt, és könnyíti az elektronikus űrlapok kitöltését is. Sőt, ha egyszer majd a budapesti tömegközlekedésben lesz e-jegy, akkor utazni is lehet majd vele, sőt, a chipes plasztiklapnak e-pénztárca "zsebe" is lehet. Ez a mérleg egyik serpenyőjének tartalma...

hvg.hu Tech

1,5 millió magyar az Ügyfélkapun

Meghaladta a 1,5 milliót az e-közigazgatási ügyintézésben segítő Ügyfélkapu regisztrált felhasználóinak száma – közölte a szolgáltatást üzemeltető NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató.

MTI Tech

Jövőre elektronikusan lehet építési engedélyt kérni

Jövőre már elektronikusan történik az építési engedélyek iránti kérelmek fogadása és az ügyintézés is - mondta Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára szerdán. Ez egy 1,1 milliárd forintos fejlesztés eredményeként, az e-közigazgatás részeként valósul meg.

MTI Tech

Közigazgatási portál épül 150 millió forintból

Elsősorban a közigazgatásban dolgozóknak készül az elektronikus közigazgatási tudásportál - mondta Bódi Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal infokommunikációért és e-közigazgatásért felelős szakállamtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.


A címlapról ajánljuk