Révész Sándor Gazdaság

Kölcsönkalács visszavág

Újabb szép nagy adósságválság. Ez lesz az Orbán-éra egyik legsúlyosabb öröksége. Ennek az örökségnek kétféle áldozata lesz. Akik tehetnek róla, meg akik nem.

MTI / hvg.hu Gazdaság

Matolcsyék mondják meg, mennyi hitelt vehetünk fel

Az MNB fogja szabályozni, mekkora hitelt vehetünk fel. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató az ügyfelek legális jövedelmének arányában korlátozza a még vállalható törlesztési terheket. A hitelfedezeti mutató a fedezetek (lakásérték) arányában korlátozza a felvehető hitelek nagyságát. Az viszont továbbra is nagy kérdés marad, hogy mennyire fehérednek majd az új szabályozás miatt a jövedelmek.

hvg.hu Gazdaság

Matolcsyék saját magunktól is megvédenek bennünket

A jegybank megelőzné, hogy a 2008 előttihez hasonló eladósodás játszódjon le Magyarországon, ezért jövedelemarányos hiteltörlesztést vezetnének be minden hitelterületen, mellyel biztosítani lehetne a tisztes megélhetést is a kölcsönök törlesztése mellett. A Magyar Nemzeti Bank szerint ez nem fogná vissza a hitelezést, ám a bankok szkeptikusak, az viszont biztos, hogy újfajta hitelezési gondolkodásra késztetheti a pénzintézeteket, akiknek új termékekkel is elő kell rukkolniuk.

MTI/Világgazdaság Plázs

Pénzt szed be az állam az eladósodott kórházaktól

Kórházanként akár több tízmillió forintra is rúghat az az összeg, amit az intézményeknek a nyáron kényszernyugdíjba küldött munkatársak után kell "megtakarítás" címén befizetniük a központi költségvetésbe – írja a Világgazdaság.

MTI Gazdaság

Egyre több orosz úszik nyakig az adósságban

Egy év alatt másfélszeresére nőtt azon oroszok száma, akik öt vagy több hitelt vettek fel - írta szerdán az Izvesztyija című orosz napilap. Szakértők szerint az újabb és újabb kölcsönökkel az előző hiteleket akarják törleszteni az emberek.

MTI Tech

Az iPhone-őrület miatt adósodnak el a diákok Kínában

Több mint 20 ezer egyetemi, főiskolai hallgató vett fel magas kamatozású, nagy összegű kölcsönt a közép-kínai Vuhan városban csak azért, hogy "menő" elektronikai cikkeket, többségében Apple-termékeket vásárolhasson - derítette ki a Hszinhua hírügynökség.

MTI Itthon

Tállai: az állam nem nézi, mire ment a pénz, csak fizet

Azért fizeti ki az állam az önkormányzatok adósságait, hogy az önkormányzati rendszer fizetésképes legyen, és január elsején tiszta lappal indulhasson. "A jövő rendszere" nem fogja megengedni, hogy egy önkormányzat eladósodjon - jövendölt az államtitkár.

Máriás Leonárd Gazdaság

Ön fizeti a cechet a pazarló polgármesterek után

Jól sakkoztak azok a többségükben fideszes városvezetők, akik nem gondoltak arra, hogy városuk vissza tudja-e fizetni valaha a felvett hiteleket. Minél nagyobb adósságot halmozott fel egy város, annál többet vállal át tőle az állam, ellentételezés nélkül. Másképpen: a helyi vezetők eredményességét hirdető szökőkutak és látványberuházások maradnak, az árát pedig az egész ország, köztük az ésszerű gazdálkodást folytató települések polgárai is fizethetik.

hvg.hu Ingatlan

Erre kell figyelni lakáshitel felvétele előtt

Nem árt a minden korábbinál fokozottabb óvatosság mielőtt most ugrik fejest valaki a lakáshitelbe. Az azenpenzem.hu lakossági pénzügyi blog összegyíűjtötte, melyek azok a szmpontok, amelyeket mindenképpen elemezni kell hitelfelvétel előtt.

MTI Itthon

Egymásnak esett a Fidesz és az MSZP

Az MSZP a "felelőtlen fideszes rablógazdálkodást" tartja felelősnek az önkormányzatok súlyos eladósodása miatt, míg a nagyobbik kormánypárt szerint a probléma a "sunyi, tehetségtelen szocialista-liberális kormányzásnak az eredménye".

1 2

A címlapról ajánljuk