Dercsényi Dávid Itthon

És mi mégis sorban állunk? Ezt kell tudnia az új e-ügyintézésről

Nagyot lépett előre a hazai e-közigazgatás azzal, hogy immáron egy oldal fogja össze azokat az állami intézményeket, amelyek digitális ügyintézést kínálnak. Elrettentő példák ugyan még vannak, de meglepően sok feladatot letudhatunk mostantól az interneten. Miközben az állam igyekszik felzárkózni a terület éllovasához, Észtországhoz, addig a magyar polgárok még idegenkednek az e-ügyintézéstől.

MTI Itthon

Januártól jön az e-bíróság annak, aki kedveli a bürokráciát

Az elektronikus bírósági rendszerben nyomon követhető lesz az ügyek állása. Az ügyfél az iratokba történő betekintés mellett figyelmeztetést is kérhet arról, ha valamilyen határidő lejár. A regisztráció viszont elég bonyodalmasnak tűnik: ügyfélkapun keresztül és papíron is be kell adni a szükséges dokumentumokat.

MTI Itthon

A KIM szerint kellemes és gyors az elektronikus ügyintézés

Rövidülő hivatali ügyintézési határidők, egységes nyitva tartás, online ügyfélszolgálatok, egyszerű azonosíthatóság, akadályoktól mentes ügyintézés - egyebek mellett ezt szolgálja az Államreform Operatív Program, amelynek részeként lezárult az elektronikus ügyintézésre vonatkozó jogszabályi környezet felülvizsgálata.

hvg.hu Gazdaság

Ebben a dologban nem maradtak le a magyarok

Az Ipsos nemzetközi internetes felmérése szerint a válaszadók 56 százaléka elektronikusan intézi a banki ügyeit. A magyarok sem maradnak el annyira ettől az aránytól.

M. László Ferenc Itthon

Káoszba fulladt a bürokrácia elleni küzdelem

Másfél milliárd forintot költött a kormány tavaly az ügyintézés megkönnyítésére, az építési engedélyeztetés egyszerűsítésére. Az új rendszer bevezetésével és mellette a közigazgatás átszervezésével felforgatta az építkezni, felújítani akaró állampolgárok és a velük foglalkozó hivatalnokok életét. A Belügyminisztérium szerint ezek csak átmeneti nehézségek, a hivatalnokok állítják, a digitalizálás visszájára fordult: több a papír, mint a hagyományos rendszerben.

MTI Itthon

Januártól neten is lehet beadványokat adni a bíróságokhoz

Január 1-jétől működik az elektronikus bírósági kommunikáció és ügyfélkapcsolat, az interneten is lehet joghatályos beadványokat, például keresetet, különféle kérelmeket a bírósághoz intézni - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) szerdán.

MTI Itthon

21. század: telefonon modernizál a közigazgatás

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala jelentős fejlesztésekbe kezd. A cél egy olyan telefonos ügyfélkiszolgálási rendszer létrehozása, amely az év minden napján 0-tól 24 óráig rendelkezésre áll. A 2013-as projektet EU-s forrásokból finanszírozzák.

MTI Itthon

A gazdákat is az internetre csábítják

Szeptember végétől olyan új elektronikus ügyfél-tájékoztatási rendszer indul, amely segíti a gazdálkodókat, hogy otthonról is nyomon követhessék ügyeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH).

MTI Vállalkozás

Tíz nap hosszabbítás adatközlésre a gazdáknak

Az uniós agrártámogatásokért felelős vidékfejlesztési tárca 10 nappal meghosszabbította az agrár-környezetgazdálkodási támogatásban érdekelt gazdák számára a gazdálkodási napló egyes adatai (webGN) elektronikus leadásának határidejét - közölte a Magyar Agrárkamara csütörtökön az MTI-vel.

hvg.hu Vállalkozás

Miért drágább a tulajdoni lap?

Az olcsóbb elektronikus ügyintézés előtérbe kerülésével, valamint azért, hogy minél nagyobb teret nyerjen az e-ügyintézés, emelték meg a papíralapú hiteles tulajdoni lap másolatának árát.


A címlapról ajánljuk