Szegő Iván Miklós Kult

Mementó 1917: frontok és megszállások az Isonzótól Srebrenicáig

A központi hatalmak száz évvel ezelőtt, 1917 késő őszén áttörték az olasz védelmi vonalakat, és túljutottak az Isonzón és Doberdón. Jelentős észak-olasz területeket foglaltak el, amelyeket az Osztrák-Magyar Monarchia szállt meg. A támadás és a megszállás is felvet olyan kérdéseket, amelyeket ma a háborús bűnök szempontjából újraértékelhetnek a történészek. A monarchia megszálló tevékenységéről a Politikatörténeti Intézetben beszélgettek szakértők.

hvg.hu Nagyítás

100 éve kezdődött a verduni csata

Száz éve, 1916. február 21-én kezdődött az első világháború egyik legnagyobb csatája az észak-franciaországi Verdun városánál. A német támadást hamarosan megállították a franciák, majd év végére visszaszerezték az elvesztett területeket. Csaknem két és fél millió katona vett részt az összecsapásban, a halottak száma elérte a háromszázezret, és még legalább ennyien sebesültek meg.

hvg.hu Gazdaság

1917-ben vették fel a hitelt, még ma is fizetik

Idén van a 100. évfordulója az első világháború kirobbanásának, a legtöbb érintett országban már év elejétől zajlanak a megemlékezések. A naponta 6 ezer katona halálát követelő vérontás nem csak rengeteg emberéletet vitt el, hanem nagyon komoly pénzmennyiséget is. Egyes államok még most is fizetik akkor felvett hiteleiket.

MTI Plázs

Pipacstenger borította be a londoni Towert – fotók

A londoni Tower körüli pipacsrengeteggel emlékeznek Angliában az első világháborúban elesett katonákra. A vár körüli rétet, az egykori várárok területét borították be pálcára tűzött kerámiapipacsokkal. A virágokat Paul Cummins brit művész készítette.

Gyenis Ajándok Nagyítás

A világháború, mint reklámfogás – Nagyítás-fotógaléria

A száz éve kezdődött nagy világégés a korabeli reklámipart is tematizálta: a katona reklámarc lett, a pezsgősüveg tarackágyúvá vált. A háborús reklámok száma 1915-16 környékén tetőzött, 1918-ra viszont már csak elvétve találhatunk rajzolt katonákat az újságokban – addigra már mindenkinek elege lett az öldöklésből. A Vasárnapi Ujság 1914 és 1918 közötti hirdetéseiből válogattunk.

Szegő Iván Miklós Instant tudomány

Első világháború: a 20. század őskatasztrófája

Kelet-Európában tulajdonképpen nem 1914-től 1918-ig, hanem 1912-től, az első Balkán-háborútól 1921-ig, a lengyel-szovjet-orosz határ stabilizálódásáig tartott a háború - véli Pók Attila professzor, a Magyar Történelmi Társulat főtitkára, aki egy minap lezajlott szarajevói konferencián képviselte a magyar történészeket.

MTI Shake

Kisültek a gigantikus kekszemlékmű utolsó darabjai Drezdában

Összesen tizennyolcezer darab kekszből építik fel azt a műalkotást, amellyel az első világháború halottaira emlékezik Kingsley Baird új-zélandi művész Drezdában. A Stela nevű műemlék utolsó ötszáz építőkövét pénteken sütötték meg. A kész alkotást július 12-től mutatják be a német hadsereg drezdai Hadtörténeti Múzeumában.

MTI Világ

Szobrot emeltek Gavrilo Principnek a Vajdaságban

Az első világháború kirobbantásáért felelősnek tartott merénylő szobrát Emir Kusturica leplezte le Tovarisevo faluban. Princip száz évvel ezelőtti lövése nem csak az ő életét változtatta meg, hanem minden szerbét, aki akkoriban az Osztrák-Magyar Monarchia területén élt – mondta az avatáson egy szónok. Kusturica filmet készít Princip életéről.

1 2 3

A címlapról ajánljuk