MTI Gazdaság

Kelet-európaiak is indulnak egy igen fontos EU-posztért

A lett, a luxemburgi, a portugál és a szlovák pénzügyminiszter indul az eurócsoport vezetői tisztségéért, a közös fizetőeszközt használó uniós országok hétfőn szavaznak az új elnök személyéről – tájékoztatott a tagállami kormányokat tömörítő tanács csütörtökön.

hvg.hu Gazdaság

Orbán nem szeretné elkapkodni az euró bevezetését

Orbán Viktor szerint a következő évek „irgalmas vitája” lesz, hogy Magyarország csatlakozni akar egy, a mostaninál mélyebb európai integrációhoz, egy „európai egyesült államokhoz” és azon belül az eurózónához, vagy pedig önálló gazdaság- és nemzetpolitikát kíván folytatni. A miniszterelnök a Külgazdasági és Külügyminisztérium misszióvezetői értekezletén állította, hogy ebben a kérdésben nem kíván állást foglalni, de azért megjegyezte: a magyar alkotmány szerint a magyar gazdaság valutája a forint, és az Alaptörvény megváltoztatásához kétharmados parlamenti többség kell.

B. Simon Krisztián Gazdaság

„Az eurózóna olyan hiba, amit nem lehet kijavítani”

Senki nem meri kimondani, hogy a mai problémák gyökerét az euróban kell keresni, ami kizárólag a németek érdeke. Ha ezt valaki Németországban megteszi, az emberek húzzák a szájukat, és európai értékekről kezdenek el beszélni – mondta a hvg.hu-nak Wolfgang Streeck gazdaságszociológus, aki szerint lehet az Európai Uniót romantizálni, de nincs sok értelme. Aki nem találta Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét elég provokatívnak, az ki ne hagyja ezt az interjút, melyet az elmúlt hónapok egyik legnépszerűbb német könyvének szerzőjével készítettünk kölni irodájában.

1 2 3 4 5 6 7
25

A címlapról ajánljuk