Lichter Péter Kult

Diszkógömb és trapézgatya – 7 remek film a hetvenes évekről

Amikor itthon még nagyban tombolt a gulyáskommunizmus, és a kultúra csúcsát a táncdalfesztivál jelentette, addig Amerikában a hetvenes évek volt az egyik legszínesebb korszak. Szó szerint, ugyanis az élénk színekben pompázó öltönyök, csillogó diszkóruhák és a rikító Cadillac-ek aranykorukat élték – ezeket pedig évekkel később is szívesen mutatta be Hollywood.

Bodnár Zsolt Kult

Ennél viccesebb film már nem lesz ezen a nyáron

Ryan Gosling és Russell Crowe is hülyét csinál magából a retrómázzal leöntött Rendes fickókban – politikai korrektséget ne keressünk a filmben, de perceken át tartó poénsorozatokat és kliséket kiforgató akciójeleneteket annál inkább. Egyszerre örömteli és szomorú, de a felhozatalt elnézve már május végén megkaptuk a nyár legjobb vígjátékát.

Sándor Dániel Kult

"Nem jó, ha túl sok támogatást kapnak a zenészek"

Bár nem árt egy kis támogatás, ha túl sok van belőle, az emberek hajlamosak elveszíteni az ambíciójukat – véli Kjartan Sveinsson. Az izlandi Sigur Rós exbillentyűse, aki legutóbb a most éppen a mozikban futó Madárkák filmzenéjén dolgozott, úgy gondolja, a jó zene mindig utat tör magának. Svenssonnal a Volkova Sisters billentyűs-programozója, Sándor Dániel beszélgetett.

Bicsérdi Ádám Kult

Egy film kedvéért sem vette le a rockerpáncélt a Tankcsapda

"Jóképű hogy lehetnék ezek után?" - hangzik fel az egyik Tankcsapda-dal a zenekar jubileumi évéről készített dokumentumfilmben. De a zenekar tagjai sajnos keveset árulnak el arról, hogyan is változtak meg a banda 25 éve alatt, így a Három rohadék rockcsempész címet kapó film inkább csak hangulatképek gyűjteménye, sok kihagyott, vagy elkent lehetőséggel. A rajongóknak ettől még izgalmas lehet, de másoknak sajnos csak egy újabb zenekari doksi sok pálinkával és gitárral megspékelve.

Szalkai Réka Kult

A szex, a nyomor és a korrupció uralta a cannes-i filmfesztivált

Az elmúlt évek legjobb versenye volt idén Cannes-ban, de a Nemes Jeles Lászlót is magában foglaló zsűri döntései nagy felháborodást keltettek. A két legfontosabb díjat a legfiatalabb (27) és a legidősebb (80) rendező vitte el, de Jarmusch, Verhoeven és Almodóvar is odatette magát – és még egy magyar díj is becsúszott. Beszámolónk Cannes-ból.

Lichter Péter Kult

Kardok, szandálok, izmos férfiak – egy korszak filmjei épültek erre a receptre

Az ötvenes-hatvanas években sorra készültek az ókori vagy mitológiai környezetben játszódó kalandfilmek, de a Gladiátornak köszönhetően az ezredforduló után is reneszánszát éli a műfaj. Összeszedtünk néhány fontos kardos-szandálos filmet, annak örömére, hogy újra mozikba került a Ben Hur.

1 2 3 4 5 6 7
128
A címlapról ajánljuk