MTI Kult

Meghalt a zombifilmek megteremtője

1968-ban forgatták Az élőhalottak éjszakáját, amely ma már a filmes örökség része. Rendezője vasárnap hunyt el Kanadában.

Bodnár Zsolt Kult

Utálta a színházat, inkább az egyik legnagyobb alakja lett

27 évesen beállította Shakespeare rekordját, az első kisfilmjével Oscart nyert, jelenleg pedig öt darabjának hat változata fut a magyar színházakban. Martin McDonagh 24 éves korában, tíz hónap alatt megírt hét színdarabot, ami egy évtizedre meghatározta karrierjét – szerepeiért ölni tudnának a brit színészek, de az ír fenegyerek saját bevallása szerint a filmezésben talált igazán magára. Egy bérgyilkosmozival fellendítette Belgium turizmusát, idei harmadik rendezésében pedig a rendőrségi korrupciónak megy neki.

Bodnár Zsolt Kult

60 éves az ember, aki nélkül vakító fehérség uralná a mozikat

Spike Lee nélkül feleannyit sem tudnánk a fekete Amerikáról, ráadásul a 60 éves rendezőnek tényleg a vérében van a filmezés. Készített már életrajzi mozit polgárjogi ikonról, hangulatjelentést a 9/11 utáni New Yorkról, rendhagyó túszdrámát sztárokkal és musicalt az amerikai fegyverkérdésről. Portrénkban végigmegyünk Lee – botrányoktól sem mentes – karrierjének legfontosabb állomásain.

Bodnár Zsolt Kult

Herendi Gábor és a Kincsem: A 3 milliárdnak látszania kell a vásznon

Herendi Gábor a Valami Amerika-filmekkel és a Magyar vándorral összesen több mint egymillió nézőt vonzott a moziba, most a 3 milliárd forintból készült Kincsem jövő heti premierjére készül. A rendező elmesélte, mi köze Guy Ritchie-nek a Kincsemhez, hogyan került Fluor-dal a 19. századi történetbe, és hogy mi lesz a Valami Amerika 3-mal. Interjú.

MTI Kult

Elhunyt Andrzej Wajda filmrendező

Kilencvenéves korában meghalt Andrzej Wajda - közölte hétfőre virradóra a világhírű lengyel filmrendező környezete és a lengyel sajtó.

Bodnár Zsolt Kult

50 éves lett Hollywood mindenese – J.J. Abrams portréja

Sok-sok év tévézés után lett a geek-birodalom királya a producerként, íróként és rendezőként is elismert J.J. Abrams, akinek óriási szerep jutott a két legnagyobb sci-fi/fantasy franchise, a Star Trek és a Star Wars újraindításában – utóbbinak köszönhetően ő lett a második ember, aki 2 milliárd dolláros bevételt generáló filmet készített. Bár rengetegen úgy tartják, minden arany, amihez hozzáér, legalább annyian irtóznak Abrams bevett szokásaitól.

MTI Kult

Meghalt Andrzej Zulawski filmrendező

Elhunyt szerdán Andrzej Zulawski forgatókönyvíró, rendező, a lengyel filmművészet kiemelkedő alkotója, aki Kozmosz című filmjéért tavaly rendezői díjat kapott a Locarnói Filmfesztiválon.

MTI Kult

Meghalt Ettore Scola

Az olasz filmrendező és forgatókönyvíró 84 évesen, kedden késő éjjel hunyt el egy római kórházban, ahova vasárnap vitték be.

hvg.hu Nagyítás

Woody Allen 80

"- A világegyetem tágul. És ha tágul, egy nap szét fog esni és akkor vége mindennek. - Mit érdekel mit csinál a világegyetem! Te Brooklynban vagy! Brooklyn nem tágul." Woody Allen mindig is, még külföldön forgatott filmjeiben is megmaradt annak a neurotikus, csetlő-botló brooklyni figurának, aki a világ abszurditását és saját rigolyáinkat is képes szórakoztatóvá varászolni. A hatvanas években induló pályafutása alatt hihetetlen ütemben, szinte terápiás jelleggel készítette filmjeit, és még idősebb korára is jutott egy-két mestermű. Fotógalériánkkal feleleventíheti egy gazdag pályafutás főbb állomásait.

MTI Kult

Bojkottot hirdettek Tarantino filmjei ellen az amerikai rendőrök

Quentin Tarantino filmjeinek bojkottjára szólította fel a nagyközönséget az Egyesült Államok több rendőregylete, miután az amerikai filmrendező és forgatókönyvíró gyilkosokként írta le a rendőröket egy múlt hétvégi New York-i gyűlésen, amelyet a rendőri brutalitás elleni tiltakozás jegyében szerveztek.

MTI Kult

Meghalt Vészi János filmrendező

Elhunyt Vészi János Balázs Béla-díjas filmrendező, televíziós műsorvezető, producer, színész – erősítette meg pénteken a Magyar Filmművészek Szövetsége. 62 éves volt.

hvg.hu Kult

Lars von Trier újra alkoholizál, tehát dolgozik

A dán rendező hosszú idő után a Guardiannek adott hosszabb interjút. Kiderült, bár sokat segített neki, hogy eljárt az anonim alkoholistákhoz, a rendezéssel járó teher és szorongás miatt újra a pohárhoz nyúlt.

MTI Kult

Meghalt Dömölky János filmrendező

Elhunyt Dömölky János tévé, film- és színházi rendező, egyetemi tanár. A Balázs Béla-díjas érdemes és kiváló művészt 76 éves korában, csütörtökön érte a halál – közölte a családja.

1 2 3 4
A címlapról ajánljuk
Még több hír a Samsung támogatásával