Bodnár Zsolt Kult

"Sokan félnek a filmtől, de aztán imádják" - interjú A szoba írójával

A szoba című könyvet, majd az abból készült film Oscar-díjra jelölt forgatókönyvét is az ír-kanadai Emma Donoghue írta, akivel az Oscar-bejelentés másnapján beszélgettünk az emberrablásos történet eredetéről, a sztori feminista vonatkozásairól és arról, hogyan másolta le saját fiának szokásait a könyv kedvéért.

Balavány György Kult

Magyarországon a kisemberekről érdemes beszélni

Az óesztendő utolsó előtti napján debütált a tévében, de már fontos fesztiválokat megjárt a Félvilág című film, az azt körülvevő hype a rendezőn és a színészeken túl jórészt a forgatókönyvírónak szólt. Köbli Norbert szerint jó irány, hogy az új filmtámogatás a forgatókönyvekre fókuszál, de egy támogatói döntéshez ez önmagában kevés. Van-e magyar arculata az itt készült filmeknek? Születnek-e új megoldások a filmek eladásához? Nem lett volna jobb moziban vetíteni a Félvilágot? Interjú.

hvg.hu Kult

Egyetlen nap alatt ígéretes forgatókönyvíróvá válhat

Újra elindítja forgatókönyvírói mentorprogramát a ContentLAB, ahol mások mellett a Rém rendes család írója is besegít majd a közös munkába. A kurzusra idén tizenkét helyet hirdettek meg, külön érdékesség, hogy a pályázóknak egyetlen napja lesz a felvételi feladat elkészítésére.

Bicsérdi Ádám Kult

Andy Vajnát olykor leszavazzák, de állítólag jól bírja

Heves vitákat váltott ki 2011-ben a Magyar Nemzeti Filmalap megalakulása, illetve Andy Vajna kormánybiztosi kinevezése. Az eltelt időszakban már láthattuk az új pályázati rendszer első fecskéit, most azonban újabb fordulóponthoz ért a Filmalap története: az idei cannes-i filmfesztiválra három olyan magyar alkotás is meghívást kapott, amelyek már az új szervezet égisze alatt készültek, sőt a Fehér Isten saját szekciójában a fődíjat is elnyerte. Havas Ágnest, a Filmalap vezérigazgatóját kérdeztük a kezdeti viharosabb időszakról, a jelenlegi magyar filmes mezőnyről, döntéseik hátteréről és a cannes-i élményekről.

MTI Kult

Az '56 után kivégzett Tóth Ilonáról is film készülne

Az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjának, Tóth Ilonának történetéről tervezett film forgatókönyvét mutatták be csütörtökön Budapesten. Az eseményen Zelei Miklós író, újságíró azt mondta, "az utolsó tíz évben vagyunk, hogy 56 valódi történeteit bevigyük a köztudatba".

1 2 3

A címlapról ajánljuk