Horváth Ágnes Élet+Stílus

Mit tanultunk az alváskutatóktól 2016-ban?

Azt tudtuk, hogy az óraátállítás utáni napokbantöbb közlekedési baleset történik, mint máskor, de most kiderült: a bíróságon is szigorúbb ítéletek születnek ilyenkor. A bekapcsolt telefon pedig akkor is kialvatlanságot okoz, ha nem jön se hívás, se üzenet. De mire figyeljünk még?

MTI Instant tudomány

Végigcigizi az életét, és mégsem lesz beteg - miért?

A géneken múlik, hogy valaki végigdohányozza az életét, és ezt a tüdeje mégis viszonylag sértetlenül átvészeli - közölték brit kutatók. A szerencsés dohányosok egy DNS-mutációnak köszönhetik, hogy fityiszt mutathatnak a dohányzásellenes reklámoknak.

- esel - Nyüzsi

Génmódosított kommunisták

Tíz éve a baloldal genetikai módosítása még túlzás, tudományosan nem kellően alátámasztott hipotézis volt. Azóta nagyot változott a világ.

MTI Instant tudomány

Idegen eredetű géneket is tartalmaz az emberi genom

Számos állat és az ember is fontos idegen génekre tett szert az ősi időkben a környezetében vele együtt élő mikroorganizmusoktól - állapították meg a Cambridge-i Egyetem szakemberei a Genome Biology tudományos folyóiratban ismertetett kutatásukban.

hvg.hu Tech

Most végre kiderül, kikkel keveredtek a génjeink

Az elmúlt több ezer év történelmét végigkísérték a háborúk, a vándorlások, a népcsoportok keveredései. Egy interaktív térkép megmutatja, honnan is „jöttek össze” a génjeink.

MTI Világ

Már sejtik, miért lesz homoszexuális egy férfi

Részben a géneknek tulajdonítható a homoszexualitás egy új kutatás szerint. A meleg férfiaknál megtalálták az orientációval kapcsolatos géneket, amelyek 40 százalékban járulnak hozzá, hogy homoszexuális lesz-e valaki.

MTI Világ

Megvan a gén, amellyel szemben a HIV-vírus tehetetlen

A HIV-vírusnak az emberi szervezetben való szétterjedését potenciálisan megakadályozó gént azonosítottak a Nature című tudományos folyóiratban szerdán megjelent tanulmányuk szerint a londoni King's College kutatói, akiknek felfedezése a HIV elleni új típusú kezelésekhez vezethet.

MTI Plázs

Újabb bizonyíték: rendszeres mozgás nélkül nem megy a fogyózás

A rendszeres testmozgás hatására módosul több olyan gén működése, amely a test zsírraktározásáért felelős – derült ki egy új svéd tanulmányból. A kutatók szerint hat hónap rendszeres testmozgás, például kerékpározás vagy aerobik módosított a zsírsejtek raktározásában és az elhízásban fontos szerepet játszó gének működésén – idézte a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása a PLOS Genetics tudományos lapban megjelent tanulmányt.

MTI Plázs

Ez áll a stresszkezelés mögött

Egy baktériummodellen vizsgálódva állították össze amerikai kutatók azt a bonyolult génhálózatot, amely meghatározza, hogy milyen választ ad az élő szervezet a stresszhatásra, és ez milyen mutációkat eredményez.

MTI Shake

Két nő és egy férfi génjeiből hoztak létre embriót kutatók

Két nő és egy férfi genetikai állományából felépülő embriót hoztak létre amerikai kutatók egy olyan vitatott technika felhasználásával, amellyel a jövőben megelőzhetik, hogy bizonyos gyógyíthatatlan betegségeket örököljenek az utódok.

MTI Plázs

Ez teszi a nőket igazán boldoggá

Amerikai kutatók kimutatták, hogy boldogabbak azok a nők, akiknek 25 000 génjük között jelen van a monoamino-oxidáz géncsoport egyik változata. Az ilyen génnel bíró férfiak azonban nem érzik magukat boldogabbnak, ennek okát azonban a férfi hormonokban kell keresni.

MTI Plázs

Teszttel megállapítható az autizmus csecsemőknél

Az autizmus előrejelzésére szolgáló tesztet dolgoztak ki ausztrál kutatók, a már csecsemőkorban alkalmazható vizsgálat lehetővé teszi az állapot korai diagnózisát és a minél előbbi beavatkozást.

MTI Plázs

Genetikai összefüggéseket találtak a depresszió vizsgálatakor

A klinikai depresszióban szenvedő emberek agyának egyes területei kisebbek és sűrűségük is kisebb, mint az egészséges kontrollszemélyeké: amerikai kutatók a Nature Medicine című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányukban ennek genetikai okait vizsgálták.

1 2 3 4

A címlapról ajánljuk