MTI Itthon

Magyar kutató felfedezése alakíthatja át a géntechnológiát

Átalakíthatja a géntechnológiát, pontosan "célzó", irányított génterápiát eredményezhet az a felfedezés, amelyet a Science című tekintélyes tudományos folyóiratban tett közzé Székvölgyi Lóránt, a Debreceni Egyetem kutatója francia és ausztrál kutatótársaival közösen.

hvg.hu Vállalkozás

Génkiolvasó szoftverbe fektet a Euroventures

Az Omixon Biocomputing Kft. most 400 millió forintot kapott az Euroventures kockázati tőkebefektetőtől és két magánbefektetőtől a gén szekvenálásban használt szoftver fejlesztésére és globális piacra vitelére.

Tech

Üzemanyaggyár lehet a hőrajongó mikrobából

Számos gyártási folyamat támaszkodik mikroorganizmusokra, hogy azok különféle kémiai transzformációkat hajtsanak végre, vagy egyszerű kiinduló anyagokból alakítsanak ki új vegyületeket. Most egy különösen értékes parány jelent meg, amelynek működése a hőmérséklet változásával be- vagy kikapcsolható. Akár még üzemanyagot is termelhetünk vele.

MTI Gazdaság

Az EU-vezetők a génkezelt növények miatt csatáznak

"Érdekes eszmecserét" folytattak az Európai Unió tagországainak mezőgazdasági miniszterei hétfőn Brüsszelben a génkezelt növények engedélyezési rendszerének megváltoztatásáról, de egyelőre nem jutottak egységes álláspontra – jelentette be a találkozót elnöklő belga Sabine Laruelle.

Sorkövető

Emberi sperma + nőstény csimpánz = homo sovieticus

Az őrült tudós, Dr. Moreau szigetén förtelmes keresztezett lények, kimérák lépnek túl genetikán, józanságon és erkölcsön. Ilyesféle kreatúrákkal régóta kacérkodik az emberiség. Soha nem volt közelebb a géntechnológia és a mesterséges intelligencia kutatása humanoidok előállításához, mint ma, és holnap még közelebb lesz. Mindez nemcsak tudományos vagy etikai, de jogi kérdéseket is felvet.


A címlapról ajánljuk