hvg.hu Gazdaság

Onkológiai gyógyszerek válhatnak elérhetetlenné egy új szabály miatt

November elsejétől változást terveznek az olyan innovatív terápiák – köztük onkológiai készítmények – beszerzésében, amelyek azonos terápiás területre vonatkoznak. Attól kezdve a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár utóda) vaklicit során választaná ki a befogadandó új gyógyszereket – értesült a Magyar Narancs.

hvg.hu Vállalkozás

Generikumot vesz a Teva

40 és féll milliárd dollárt fizet a hírek szerint a Teva az dublini központtal dolgozó Allergan generikus gyógyszergyártó részlegért. Viszik is a tőzsdén mind a két cég papírjait – írta meg a Portfólió.

hvg.hu Itthon

Gyógyszer: a betegeket terhelné az újabb megszorítás

Nincs több tartalék - ezt állítják a gyógyszeripar szereplői a tervezett megszorításokkal kapcsolatban, amely ellen egységesen lép fel valamennyi érintett. Szerintük most már a betegeknek is többet kell vállaniuk. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete állítja: egy négyezer forintos gyógyszernél ezer forintot a gyógyszeripar finanszíroz.

hvg.hu Plázs

Rosszabb-e a generikum, mint az eredeti gyógyszer?

Elképzelhető-e, hogy két ugyanolyan hatóanyag-tartalmú készítmény hatása eltérjen egymástól? A kérdés különösen aktuális most, amikor a kormány a generikus készítmények felé tereli a betegeket. A Száz kémiai mítosz című könyv is szentel a támának egy fejezetet.

hvg.hu Plázs

Nem tudhatja meg a beteg, melyik gyógyszer kerülne kevesebbe

Mostantól írásban is tájákoztatni kell a beteget. A gyógyszertárban kapott blokkra mától ugyanis azt is ráírják, hogy a kiváltott készítménynél lett volna olcsóbb, illetve mennyi lett volna a megtakarítás, ha a referenciakészítményt választották volna. Vannak olyan gyógyszerek, ahol több ezer, de az esetek többségében mindössze pár forint az árkülönbség. Nagy kár, hogy a beteg nem tudhatja meg, melyik is lenne a legolcsóbb patikaszer.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Bajban a patikák: ki issza meg a levét?

A gyógyszertárak nincsenek könnyű helyzetben: a lejtmenet nem a gyógyszerkassza szűkítésével kezdődött ugyan, de idén felgyorsult. Az érintettek szerint az ágazat évek óta alul van finanszírozva, a költségeket pedig leginkább elbocsátásokkal vagy rövidebb nyitva tartással faragnák le.

hvg.hu Plázs

Originális vagy generikus gyógyszert vegyünk?

A gyógyszerár-változások kapcsán fontos lett, hogy egy gyógyszer originális vagy generikus. Mivel ez utóbbiak általában olcsóbbak, ilyen lehet a támogatott gyóygszerek töübbsége.


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával