hvg.hu Vállalat + Vezető

Világszám: nő lett a GSK első embere

A világ 25 legnagyobb gyógyszercégének élén még soha nem áll nő. Ez a „hagyomány” megtörik, ugyanis a GlaxoSmithKline, a szektor legnagyobbjai közül elsőként, nőt nevezett ki a vállalat élére.

hvg.hu Itthon

Milyen legyen a 21. századi egészségügy? - Az MTA megpróbálkozik a válasszal

A leggazdagabb országok sem képesek kielégíteni az orvostudomány gyors fejlődése miatt fellépő igényeket, miközben gyökeresen átalakul az elöregedő népesség egészségfogalma. Magyarországon is égető szükség van egy új, átfogó népegészségügyi programra. Ennek megalkotását szeretné elősegíteni a Magyar Tudományos Akadémia, amelynek 187. közgyűlésén a 21. század globális egészségügyi válságát és a hazai vonatkozásokat is elemezték.

hvg.hu Vállalkozás

Átvágta a gyógyszergyár a fogyasztókat, jött is a milliós saller

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a SAGER Pharma Szolgáltató Kft. (SAGER Pharma) jogsértően reklámozta Seractil Dolo 300 mg elnevezésű termékét, mert a vény nélkül kapható gyógyszert nem az alkalmazási előírás alapján mutatta be, és valótlanul sugallta, hogy a gyógyszer azonnal hat. A jogsértésért 10 millió forint bírságot szabott ki a GVH.

hvg.hu Plázs

Kritikusan alacsony a magyarok hozzáférése a globális gyógyszerkincshez

Kiválóan használható és mindenki számára elérhető a magyar gyógyszerkönyv, a magyar orvosok pedig egyre felelősségteljesebben írják föl az antibiotikumokat, és ezzel párhuzamosan mérséklődik a túlfogyasztás is. Ugyanakkor a betegek mindössze harminc százaléka van tisztában az antibiotikumok rendeltetésszerű használatával. A cukorbetegségek korai felismerésében és kezelésében is viszonylag jól teljesít a magyar egészségügy, azonban rengeteg gyógyszer hiányzik a magyar piacról.

Nagy Gábor Világ

Martin Shkreli: csaló volt a gyógyszeripar fenegyereke

Pofátlan gyógyszerár-emelésével, arrogáns stílusával három hónap kétes dicsőséget vásárolt magának az amerikai Martin Shkreli, aki ellen vádat emeltek, mert piramisjátékkal fosztotta ki befektetőit.

hvg.hu/MTI Itthon

Gyerekeknek ajánlja a többnyire hatástalan homeopátiás szereket az állami intézet

A Magyar Tudományos Akadémia illetékes osztálya ellenszavazat nélkül támogatta, hogy a jövőben a homeopátiás készítmények hatékonyságát is vizsgálni kelljen, eddig ugyanis nem volt kötelező. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója szerint ezek a szerek – bár nem tudni, hatnak-e egyáltalán –, de megkérdőjelezhetetlenek a gyermekgyógyászatban. Az eddigi legátfogóbb ausztrál kutatás szerint nem támasztható alá a szerek hatékonysága.

Torontáli Zoltán Vállalat + Vezető

A gyógyszercégek elfoglalták a tévét, a bankok kapálóznak

Átalakultak a reklámozási stratégiák az utóbbi időben, és nem véletlenül. Valami újat kell kitalálniuk a cégeknek, ha ügyfelet akarnak fogni. Van, ahol a vezérek álruhában együtt szidták a saját cégüket az emberekkel, később így tűntek jófejnek. Mások zártkörű koncertre viszik el a behálózni kívánt partnert. Autót például már nem lehet magánszemélynek eladni, a céges flottával házalók pedig örülnek még úgy is, ha 30-40 százalékkal olcsóbban tudják elpasszolni a kocsikat. A bankok óriási ellenszélben hajóznak, mert a megítélésük lenullázódott. A tévéreklámot egyre inkább csak szükséges rossznak tartják a cégek - leszámítva a gyógyszeripart. De van, ahol azzal sem bíbelődnek, hogy lefordítsák az angol nyelvű reklámot magyarra. Eltűntek az általános igazságok, csak az tudja eladni a termékét, aki megtalálja a saját útját.

MTI/Világgazdaság Gazdaság

Eltűnt a magyar gyógyszeripar lendülete

Hosszú idő óta a tavalyi volt az első év, amikor nem nőtt, hanem csökkent a magyar gyógyszercégek nettó árbevétele az egy évvel korábbihoz képest. A magyar gyógyszeripar, amely mindinkább exportból él, a beruházások területén is elveszítette a lendületét – olvasható a Világgazdaság pénteki számában.

Itthon

Varga Mihály átadott 7 munkahelyet

A nemzetgazdasági miniszter szerint fontos a munkahelyteremtés folytatása, éppen ezért a mostani hétéves uniós beruházási ciklusban a rendelkezésre álló források 60 százalékát fordítja gazdaságfejlesztésére az ország.

MTI Vállalkozás

Jelentősen visszaesett a Richter profitja

2014 első negyedévében a gyógyszergyártó árbevétele 3,1 százalékkal, nyeresége viszont 51 százalékkal csökkent a gyorsjelentés szerint. De még így is felülmúlták a számok az elemzői várakozásokat.

MTI Vállalkozás

Megint kosarat kapott a Pfizer

Az Astra Zeneca igazgatótanácsa pénteken ismét kikosarazta az amerikai Pfizer gyógyszergyártót, amely kora reggel újabb, a korábbiakhoz képest kedvezőbb felvásárlási ajánlattal környékezte meg a brit gyógyszeripari csoportot.

Ember Zoltán Én és a Cégem

Élelmiszerekkel küzd gyógyíthatatlan kórok ellen az év példaképe

Gyógyíthatatlan betegségekre keresi az ellenszert Letoha Tamás és szegedi vállalkozása. Kutatási eredményük egy olyan természetes hatóanyag, amely segít megelőzni az Alzheimer-kórt. A fűszernövényekből kivont hatóanyagot élelmiszerekbe keverik, amelyeket hipermarketek forgalmaznak. E mellett kutatóorvosként a világ legnagyobb gyógyszercégeinek végez génterápiás vizsgálatokat. Az orvos-vállalkozó cégével megnyerte a Példakép Alapítvány 5 milliós fődíját.

1 2 3 4 5 6
A címlapról ajánljuk