MTI Gazdaság

Nagy változás jön sok patikánál – itt van, mit kell figyelnie

Néhány hónapon belül várhatóan megkülönböztető emblémát helyeznek ki azokra a gyógyszertárakra, amelyek belépnek a veszélyes étrend-kiegészítők kiszűrését célzó önszabályozó rendszerbe – közölte Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a köztévében.

hvg.hu Plázs

Kritikusan alacsony a magyarok hozzáférése a globális gyógyszerkincshez

Kiválóan használható és mindenki számára elérhető a magyar gyógyszerkönyv, a magyar orvosok pedig egyre felelősségteljesebben írják föl az antibiotikumokat, és ezzel párhuzamosan mérséklődik a túlfogyasztás is. Ugyanakkor a betegek mindössze harminc százaléka van tisztában az antibiotikumok rendeltetésszerű használatával. A cukorbetegségek korai felismerésében és kezelésében is viszonylag jól teljesít a magyar egészségügy, azonban rengeteg gyógyszer hiányzik a magyar piacról.

hvg.hu Plázs

Megjött a csodaszer, óriási sor kígyózott Pesten – fotó

A legújabb iPhone-ért sorban álló emberekre emlékeztet a hajszeszre váró vevők fotója, amelyet valamikor a hetvenes években készítettek Budapesten, a Rákóczi úton. A források szerint a korabeli Nők Lapjában jelent meg a kép, és nemrég felbukkant a Budapest régi képeken nevű Facebook-csoportban. A sor hatalmas volt, egyes források szerint egy patikánál, mások viszont úgy tudják, hogy egy Herbária-boltnál. A dolgozók haja mindenesetre biztosan kihullott, mire mindenkit kiszolgáltak.

MTI Világ

Csak patikákban lehet majd füvet venni jövőre Uruguayban

Engedélyezték Uruguayban az első kereskedelmi célú marihuánaültetvényeket. Két külföldi érdekeltségű uruguayi vállalkozás kapta meg az engedélyeket, és várhatóan nyolc hónapon belül legálisan lehet vásárolni kannabiszt a gyógyszertárakban – közölte csütörtökön Montevideóban Juan Andrés Roballo, droghatóság vezetője.

hvg.hu Gazdaság

Nepperek, hiénák, kisboltosok, MÁV – a menekülthullám nyertesei

Jó néhány "szakma" nagyot fogott a menekültek megjelenésével, közöttük természetesen az embercsempészeké a legismertebb "foglalkozás", de nem jártak rosszul például a taxishiénák sem. Ez persze az illegalitás földje, de a menekültek ittlétéből és átutazásából sok vállalkozás törvényesen is profitált. Menekülttábor-üzemeltető, nyelvelemzéssel foglalkozó cég, szuvenír boltok, kerékpárüzletek. Felsorolni is nehéz őket – nemcsak itthon, de külföldön is –, de azért megpróbáljuk.

MTI Tech

Egy bécsi patikában és a reptéren is bevetették a vénaszkennereket

Tenyérlenyomat-olvasókkal ellenőrzik a dolgozók személyazonosságának a schwechati repülőtéren. A készülékek a vénák mintázata alapján állapítják meg, pontosan kiről van szó. A leolvasókat nem lehet megtéveszteni, mert a tenyér vénáinak mintázata minden embernél egyedi és változatlan.

MTI Itthon

Megjelölik júliustól a biztonságos online patikákat

Júliustól egy logó segítségével lehet majd beazonosítani a biztonságosan működő online gyógyszertárakat az unió tagállamaiban, így Magyarországon is. A gyógyszerészeti intézet továbbra is arra figyelmeztet, hogy csak biztonságos helyről szabad gyógyszert venni.

hvg.hu Gazdaság

Népszabadság: Simán lenyúlhatják a betegek adatait a patikákban

Már néhány tízezer forintért, illegálisan hozzájuthatnak nagy cégek a betegek gyógyszerfogyasztási adataihoz a patikákban – ezt írja a hétfői Népszabadság. Ezek az információk a lap szerint főként az orvosok megvesztegetésében, a piaci stratégia megtervezésében és a társadalombiztosítással való alkuban használhatóak fel. A gyógyszerészkamara figyelmeztette tagjait, hogy büntetőpereket kockáztatnak az eljárással.

MTI Itthon

Közel 2 milliárdba kerül a patikai ügyelet évente

Évi 1,8-2 milliárd forintjába kerül az országszerte ügyeletet adó 770 gyógyszertárnak, hogy nyitva tartási időn kívül is a betegek rendelkezésére állnak; a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) azt szeretné, ha ezt az összeget nem a patikáknak kellene kigazdálkodniuk, és az ügyeletek szabályozása is egységes lenne – írja a Világgazdaság.

MTI Vállalkozás

A beteg bemondja a panaszát, a gép kidobja a gyógyszert

Olyan gyógyszerajánló rendszert fejleszt két magyar cég, amely beszédfelismerés alapján működne a patikákban. A beteg elmondja, milyen panaszai vannak, és a kulcsszavak alapján a gyógyszerkiadó munkatárs számítógépén megjelennének azok a vénynélküli készítmények, amelyeket elvileg ajánlhatni lehetne neki.

MTI Vállalkozás

60 patikára csapott le a tiszti főorvosi hivatal

A 2329 vizsgált gyógyszertár töredékénél, 60 patikánál állapították meg, hogy a társasági szerződésekben nem biztosított a tulajdoni hányadnak megfelelő tagsági jog gyakorlása a gyógyszerészek esetében.

1 2 3 4 5 6
A címlapról ajánljuk