MTI Tudomány

Újraindították a nagy hadronütköztetőt

A mintegy két évig tartó leállás után vasárnap újraindították az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjét (LHC), amelynek jelentősen megnövelt teljesítményétől a Genfben működő intézet munkatársai azt várják, hogy új távlatokat nyit a fizikában.

MTI Instant tudomány

Heteket csúszhat a nagy hadronütköztető újraindítása

Március 21-én keletkezett rövidzárlat a mágneses rendszerben, most egy apró fémdarabot el kell távolítani az egyik mágnes közeléből, mielőtt elindítanák a protonnyalábot. Ha ennek eltávolítása egyszerűen kivitelezhető, akkor csak néhány napot csúszik az LHC újraindítása. Ha nem, akkor a javítás és a gép bemelegítése öt hétig is eltarthat.

MTI Világ

Hoppon maradt a Földet a CERN hadronütköztetőjétől féltő nő

Mivel nem tudta bizonyítani, hogy a Föld el fog tűnni egy fekete lyukban a svájci nagy hadronütköztetőben (LHC) végzett kísérletek miatt, ezért a münsteri bíróság nem vette ügyrendbe kedden annak a nőnek a vádjait, aki beperelte a világ legnagyobb részecskegyorsítójának működtetőjét, a CERN-t.

MTI Tech

Új fizikai jelenséget figyeltek meg a nagy hadronütköztetőben

Proton-proton ütközések során új fizikai jelenséget, a keletkező részecskék közötti kapcsolatok különleges fajtáját figyelték meg a kutatók az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjének (LHC) egyik legnagyobb kísérletében; a felfedezésnek Veres Gábor, az ELTE Atomfizikai Tanszéke adjunktusa személyében magyar kutató is részese.

MTI Tech

A jövő hétre tervezik az első ősrobbanásokat a nagy hadronütköztetőben

Jövő kedden kísérlik meg első ízben a protonnyalábok ütköztetését minden eddiginél magasabb energiaszinten az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjében (LHC), ám akár napokba is beletelhet, míg a próbálkozásokat siker koronázza - jelentette be kedden közleményben a CERN.


A címlapról ajánljuk