MTI Tudomány

Újraindították a nagy hadronütköztetőt

A mintegy két évig tartó leállás után vasárnap újraindították az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjét (LHC), amelynek jelentősen megnövelt teljesítményétől a Genfben működő intézet munkatársai azt várják, hogy új távlatokat nyit a fizikában.

MTI Instant tudomány

Heteket csúszhat a nagy hadronütköztető újraindítása

Március 21-én keletkezett rövidzárlat a mágneses rendszerben, most egy apró fémdarabot el kell távolítani az egyik mágnes közeléből, mielőtt elindítanák a protonnyalábot. Ha ennek eltávolítása egyszerűen kivitelezhető, akkor csak néhány napot csúszik az LHC újraindítása. Ha nem, akkor a javítás és a gép bemelegítése öt hétig is eltarthat.

MTI Világ

Hoppon maradt a Földet a CERN hadronütköztetőjétől féltő nő

Mivel nem tudta bizonyítani, hogy a Föld el fog tűnni egy fekete lyukban a svájci nagy hadronütköztetőben (LHC) végzett kísérletek miatt, ezért a münsteri bíróság nem vette ügyrendbe kedden annak a nőnek a vádjait, aki beperelte a világ legnagyobb részecskegyorsítójának működtetőjét, a CERN-t.

MTI Tech

Új fizikai jelenséget figyeltek meg a nagy hadronütköztetőben

Proton-proton ütközések során új fizikai jelenséget, a keletkező részecskék közötti kapcsolatok különleges fajtáját figyelték meg a kutatók az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjének (LHC) egyik legnagyobb kísérletében; a felfedezésnek Veres Gábor, az ELTE Atomfizikai Tanszéke adjunktusa személyében magyar kutató is részese.

MTI Tech

A jövő hétre tervezik az első ősrobbanásokat a nagy hadronütköztetőben

Jövő kedden kísérlik meg első ízben a protonnyalábok ütköztetését minden eddiginél magasabb energiaszinten az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjében (LHC), ám akár napokba is beletelhet, míg a próbálkozásokat siker koronázza - jelentette be kedden közleményben a CERN.


A címlapról ajánljuk
Újra meg kell tanulnunk jól aludni

Újra meg kell tanulnunk jól aludni

Minden második magyar ember elégedetlen azzal az időmennyiséggel, amit az alvásra fordít, az alvásidőnek pedig általában csupán a fele telik igazi regenerálódással. A 21. századi ember életmódja nem éppen alvásbarát.