MTI Gazdaság

Financial Times: visszaüthet a keménykedés Magyarország ellen

Az EU-nak óvatosan kell eljárnia, ha büntetőintézkedéseket vezet be rossz úton járó tagállamai ellen, a szavazati jog felfüggesztése például visszaüthet – írta a Financial Times (FT). A lap szerint inkább fokozatosan bevezetett új szankciókra lehet szükség.

hvg.hu Itthon

Lázár az Európai Parlament döntéséről: baloldali provokáció, nem több

Az Európai Parlament szerdán elfogadta azt a határozattervezetet, amelynek értelmében megkezdik az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindításának előkészítését Magyarországgal szemben. Az úgynevezett hetes cikkely bevetése végső esetben Magyarország szavazati jogának a megvonását is jelentheti. A Fidesz közleményében Soros-jelentésnek nevezte az EP határozattervezetét. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Itthon

CEU: A kormány nem tudja, hogyan lehetne teljesíteni a lex CEU-ban írtakat

Szerda reggel volt egy találkozó a CEU és a kormány képviselői között, ahol kiderült, a CEU-val tárgyaló munkacsoport nem tudja, hogyan lennének teljesíthetőek a törvényben foglaltak, Altusz Kristóf, a tárgyalások lefolytatásáért felelős miniszterelnöki megbízott pedig kizárólag az USA-val fog tárgyalni, nem a CEU-val.

MTI / hvg.hu Itthon

Itt a Fidesz válasza: Soros-jelentést fogadott el az EP

Soros-jelentésnek nevezte a Fidesz az Európai Parlament ma elfogadott határozattervezetét, amely alapján elindulhat a 7. cikkely szerinti eljárás megindításának előkészítése. A kormánypárt szerint nincs esély arra, hogy a cikkely életbe is lépjen Magyarország ellen. A fideszes EP-képviselők szerint a lépés eredménye végső soron akár a jövő évi magyar választások befolyásolására is alkalmas lehet.

hvg.hu Itthon

Juncker rendreutasította Navracsicsot

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke rendreutasította Navracsics Tibort, miután a magyar biztos kifogásolta a Magyarország elmarasztalását célzó polgári kezdeményezés befogadásáról szóló döntést – értesült az EUObserver című lap.

hvg.hu Itthon

Kezdődhet az aláírásgyűjtés az Orbán-kormány ellen Európában

Hét tagállam egymillió állampolgárának kell kihegyeznie a ceruzáját, ha úgy érzi, baja van a magyar kormánnyal. Az Európai Bizottság politikai vezetőtestülete ugyanis úgy döntött, befogadja a Magyarország elmarasztalását célzó polgári kezdeményezést. A témát maga Frans Timmermans EB-alelnök terjesztette a testület elé, Navracsics nem volt ott. Valószínűtlen azonban, hogy a befogadott kezdeményezésnek valódi következménye legyen.

MTI Világ

Leszavazta az EP-bizottság a Magyarország elleni eljárást

Nagy többséggel utasította el az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottsága (LIBE) azt a liberális kezdeményezést, hogy kerüljön napirendre, hogy megindulhasson az eljárás Magyarország ellen az uniós szerződés hetes cikke alapján.

MTI Világ

Schulz: teljes bizonyság kell ahhoz, hogy szankcionálják Magyarországot

Csak akkor lehet szó az uniós szerződés hetes cikke szerinti szankció alkalmazásáról Magyarországgal szemben, ha 100 százalékos, minden kétséget kizáró jogi bizonyíték van arra, hogy a magyar alaptörvény módosítása súlyosan megsérti az Európai Unió alapértékeit - hangoztatta Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke, miután a témát az az állam- és kormányfők előtt is felvetette csütörtökön, a csúcstalálkozó kezdete előtt.

Kapcsándi Dóra Itthon

Megszereztük: ezeket a magyar kérdéseket vizsgálhatják még

Két állásfoglalást terjesztenek be az EP-frakciók a csütörtöki parlamenti plenáris ülésre Magyarországgal kapcsolatban – tudta meg a hvg.hu. Az egyik a korábban kifogásolt törvények alkalmazásainak tapasztalatait vizsgálná, a másik a törvények végrehajtása alapján döntené el, indokolt-e Magyarországgal szemben a hetes cikkely alkalmazása.


A címlapról ajánljuk