MTI Világ

Irodalmi díjat kapott Oroszországban Edward Snowden

Orosz irodalmi elismerést kapott Edward Snowden, a titkos adatgyűjtési botrány kirobbantója. Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal volt alkalmazottját egy magándíjjal, a Zinovjev Intézet emlékérmével tüntették ki hétfőn. Az intézetet Alexander Zinovjev író és filozófus munkásságának kutatására alapították.

MTI Kult

Nádas Péter megint a legnagyobbak között

Nádas Péter magyar írót kitüntették a német Reinhold és Carmen Würth Alapítvány irodalmi díjával, az elismerést csütörtökön adták át Stuttgartban.

hvg.hu Kult

Elhunyt Borbély Szilárd

Szerdán tragikus körülmények között 50 évesen elhunyt Borbély Szilárd, József Attila-díjas magyar költő, író, irodalomtörténész, a Debreceni Egyetem oktatója – tudatta a költő családja a dehir.hu-val.

Kovács Ferenc Dávid Kult

"Magyarország nyáron él, télen magába süpped"

Az idei Aegon-díjas Másik halál című regény szerzője volt gyári munkás, egyetemi tanár, utcazenész, jelenleg múzeumi teremőrként dolgozik. Barnás Ferenc úgy véli, a hazánkban tapasztalható megosztottság kizárólag a politikusoknak jó, ez az ő játékuk. Az író szerint egyszerre több Magyarország létezik.

MTI Kult

Izraeli író kapta a nemzetközi irodalmi díjat

A tíztagú nemzetközi zsűri Ámosz Oznak ítélte az idei Franz Kafka-díjat. A Kafka prágai szobrát ábrázoló bronzplakettet korábban olyan irodalmi nagyságok kapták meg, mint Philip Roth, Elfriede Jelinek és Harold Pinter. 2003-ban a díjat Nádas Péter kapta.

MTI Kult

Német díjat kapott Esterházy Péter

Esterházy Péternek ítélték oda Bremerhaven városának 2013-as Jeanette Schocken irodalmi díját, amelyet vasárnap adtak át az írónak.

MTI Kult

Nádas Péter nagyregénye újabb díjat kapott

Nádas Péter és német fordítója, Christina Viragh kapta az idei Brücke Berlin-díjat a Párhuzamos történetek című regényért; az elismerést kedden adták át a német fővárosban.

MTI Kult

Bolgár marok szoríthatja Balassi egyik kardját

Tamás Menyhért József Attila-díjas költőnek, és Ivan Canev bolgár költőnek, magyar versek fordítójának ítélték az idén a Balassi Bálint-emlékkardot. A rangos irodalmi díjat a magyar EU-s elnökséghez kapcsolódó rendezvény keretében adta át Kiss-Rigó László megyéspüspök a Bálint névnapon, hétfőn a Gellért szállóban.

MTI Kult

Michel Houellebecq kapta a francia Goncourt-díjat

Az egyik legismertebb francia kortárs író, Michel Houellebecq kapta meg hétfőn a legrangosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t La carte et le territoire (A térkép és a felségterület) című regényéért.


A címlapról ajánljuk