hvg.hu Napi merítés

Zsenik csak fiatalon lehetünk?

A zseni a közfelfogásban a koraérettséggel kapcsolódik össze, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az igazán kreatív alkotás létrehozásához a fiatalok frissessége szükséges – olvasható az Urbanlegends.hu blogon.

MTI Itthon

Kosztolányi Dezső 125 éve született

Százhuszonöt éve, 1885. március 29-én született Szabadkán Kosztolányi Dezső költő, író, műfordító, a Nyugat nemzedékének egyik meghatározó alakja.

MTI Tech

Robin Hood uzsorás volt?

Robin Hood nem olyan önzetlen, mint a róla élő legendákban. Ezt állítja egy új könyv a XII. századi angol útonállóról. Szerzője a brit John Paul Davis, aki szerint Robin Hood ugyan rabolt a gazdagoktól, de afféle hitelcápaként is ténykedett: a megszorultaknak kamatra kölcsönzött.

hvg.hu Kult

J. D. Salinger különös remetesége

Remeteéletet élt több évtizeden át a Zabhegyező szerzője, Jerome David Salinger, aki még barátai, szerelmei előtt is titkolózott, és 1965 óta nem volt hajlandó publikálni. Halála kapcsán felidézzük a HVG 2004-es cikkét.

hvg.hu Világ

Hodorkovszkijt irodalmi díjjal tüntetik ki

Mihail Hodorkovszkijnak, az egykori Jukosz olajbirodalom börtönben ülő volt főrészvényesének ítélte egyik irodalmi díját a Znamja című orosz folyóirat a Ljudmila Ulickaja írónővel folytatott, s a lapban közölt levelezéséért.

hvg.hu Shake

Az évtized legjobb könyvei - videók

A brit Times sok más laphoz hasonlóan tudja, hogy az olvasók szeretik a toplistákat, ezért rendszeresen megörvendezteti a felhasználókat egy újabbal. Szerencsére nem az egyre unalmasabb legszexibb férfi-nő témát csócsálják, inkább a kultúrára koncentrálnak.

hvg.hu Kult

Az utolsó farkas kilövése

A Magvető kiadó hol szerzőit lepi meg vászonkötésű, vignettás kis könyvekkel, hol az olvasóit. Amikor Bodor Ádám 70. születésnapjára megjelent zöld, vászonborítású kis könyvecskéje, kizárólag Bodort sikerült meglepni vele, hiszen a szerző nem tudta, hogy kiadták az egyébként már számos könyvben megjelent klasszikus elbeszélését. Ezúttal Krasznahorkai László Az utolsó farkas című novellája jelent meg vászonkötésben.

hvg.hu Kult

Európa előnyben az irodalmi Nobel-díjaknál?

"Túl Európa-centrikus" az irodalmi Nobel-díjak odaítélése - ismerte el a 2009-es nyertes csütörtöki kihirdetése előtt a nagy presztízsű díjról döntő testület titkára.

hvg.hu Kult

Könyv a rengetegben: tényleg eladhatatlan a kortárs irodalom?

"Vegyünk egy kúpot..." - hangzik a Jó tanuló felel című Karinthy-novella alapmondata. Vegyünk egy könyvet! - szól a mi kiindulásunk. Sokszor az az élményünk a kortárs magyar irodalommal kapcsolatban, hogy lehet kapni és mégsem lehet kapni. Ismerik, de mégsem. Van és nincs. Kis szériás, de nagy presztízsű kötetek kavarognak a könyvterjesztés sűrűjében. Egy konkrét szerző konkrét művét, s a rendszer hibapontjait keressük.

1
13 14 15 16 17 18 19

A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával