hvg.hu Világ

Hodorkovszkijt irodalmi díjjal tüntetik ki

Mihail Hodorkovszkijnak, az egykori Jukosz olajbirodalom börtönben ülő volt főrészvényesének ítélte egyik irodalmi díját a Znamja című orosz folyóirat a Ljudmila Ulickaja írónővel folytatott, s a lapban közölt levelezéséért.

hvg.hu Shake

Az évtized legjobb könyvei - videók

A brit Times sok más laphoz hasonlóan tudja, hogy az olvasók szeretik a toplistákat, ezért rendszeresen megörvendezteti a felhasználókat egy újabbal. Szerencsére nem az egyre unalmasabb legszexibb férfi-nő témát csócsálják, inkább a kultúrára koncentrálnak.

hvg.hu Kult

Az utolsó farkas kilövése

A Magvető kiadó hol szerzőit lepi meg vászonkötésű, vignettás kis könyvekkel, hol az olvasóit. Amikor Bodor Ádám 70. születésnapjára megjelent zöld, vászonborítású kis könyvecskéje, kizárólag Bodort sikerült meglepni vele, hiszen a szerző nem tudta, hogy kiadták az egyébként már számos könyvben megjelent klasszikus elbeszélését. Ezúttal Krasznahorkai László Az utolsó farkas című novellája jelent meg vászonkötésben.

hvg.hu Kult

Európa előnyben az irodalmi Nobel-díjaknál?

"Túl Európa-centrikus" az irodalmi Nobel-díjak odaítélése - ismerte el a 2009-es nyertes csütörtöki kihirdetése előtt a nagy presztízsű díjról döntő testület titkára.

hvg.hu Kult

Könyv a rengetegben: tényleg eladhatatlan a kortárs irodalom?

"Vegyünk egy kúpot..." - hangzik a Jó tanuló felel című Karinthy-novella alapmondata. Vegyünk egy könyvet! - szól a mi kiindulásunk. Sokszor az az élményünk a kortárs magyar irodalommal kapcsolatban, hogy lehet kapni és mégsem lehet kapni. Ismerik, de mégsem. Van és nincs. Kis szériás, de nagy presztízsű kötetek kavarognak a könyvterjesztés sűrűjében. Egy konkrét szerző konkrét művét, s a rendszer hibapontjait keressük.

hvg.hu Kult

Szlovákiai magyar regény nyerte a Bródy-díjat

Hunčík Péter Határeset című regénye nyerte az idei Bródy Sándor-díjat - adta hírül a Litera. A szlovákiai magyar pszichiáter, író, publicista novemberben veheti át az elsőkötetes prózaírók között évről évre kiosztott díjat.

hvg.hu Kult

Költő, punk, élsportoló, drogfüggő: elhunyt Jim Carroll

Meghalt Jim Carroll, akit Magyarországon talán a Leonardo Di Caprio főszereplésével nálunk is bemutatott The Basketball Diaries (Egy kosaras naplója; 1995) című film révén ismerhetnek. Pedig nem egy "sima" forgatókönyvíróról van szó.

hvg.hu Kult

KAF ünneplése barátai által az Új Színházban

Az országos átlagot meghaladja majd az egy négyzetméterre jutó Kossuth-díjasok és Köztársasági Tiszti Kereszttel megáldottak száma ma este a budapesti Új Színházban. Ünnepelni készül a kortárs irodalmi élet egy szelete. A most induló Új Ararát Estek első vendégét, Kovács András Ferenc (KAF) erdélyi költőt köszöntik majd 50. születésnapja alkalmából pályatársai a Bubik István Stúdiószínpadon – csütörtökön este hét órakor.

Hárs Géza Sorkövető

Kérlek, ölj meg!

"...azért írtuk meg ezt a könyvet, hogy elmeséljük egy rakás lúzer és balfék, narkós és kurva, zseni és idióta, költő és analfabéta történetét, akik a történelem egy röpke pillanatára összeálltak, hogy remek rock and rollt csináljanak, és eközben nagyszerűen érezzék magukat." - írják a szerzők utószavukban. Be kell valljuk, sosem gondoltuk volna, hogy ez a könyv magyarul megjelenik egyszer.

MTI Shake

Golding vallott: kamaszként meg akart erőszakolni egy lányt

Kamaszkorában meg akart erőszakolni egy ismerős lányt William Golding, A legyek ura szerzője - ez derült ki egy hamarosan megjelenő életrajzból, amelyben több részlet is napvilágot lát a Nobel-díjas néhai író eddig nem publikált önéletrajzából.

hvg.hu Vélemény

A magyar államot szétmarta a korrupció - nyilatkozta Nádas Péter

Nádas Péter magyar író a Kölner-Stadt-Anzeiger című német lapnak adott keddi interjúban kifejtette: a korrupció szétmarta a magyar államot, s a romló közállapotok itt-ott már a társadalom alapstruktúráit kezdik ki. Az "A magyar állam immár nem létezik" címmel megjelent interjúban az író kemény látleletet ad a helyzetről.

MTI Kult

Kertész Imre kapta a Jean Améry-díjat

Kertész Imre Nobel-díjas magyar író kapta idén esszéíró munkásságáért a Jean Améry-díjat - közölte csütörtökön a Klett-Cotta kiadó Stuttgartban.

hvg.hu Kult

Plágiumvád a Twilight-könyvek sikerszerzője ellen

A negyvenmillió eladott példánynál járó sztárírót, a Twilight-könyvek szerzőjét, Stephanie Meyert plagizálással vádolják - számol be a Könyvesblog. Egy kevéssé ismert író azzal vádolja, hogy ellopta The Nocturne (A szerenád) című könyvének fejezeteit és felhasználta Breaking Dawn (Hajnalhasadás) című regényében.

Sorkövető

Plakátmagányban ázó telepek

Pozsony, mint metropolisz? Ahol a városi magány, a belvárost körülölelő kopott lakótelepek határozzák meg a reménytelenül urbánus lény mindennapjait? Látod, duzzad. Írás egy szlovákiai magyar költőnő új kötetéről.

Kult

Szerelmi abszurd

Leghíresebb műveinek keletkezési körülményein túl Franz Kafka bonyolult lelkivilágába is betekintést nyújt jegyesének szóló szerelmes leveleinek magyarul most először olvasható gyűjteménye.

1
12 13 14 15 16 17 18

A címlapról ajánljuk