MTI Kult

Meghalt Jackie Collins, a dúsgazdag bestselleríró

A 77 éves, brit születésű Jackie Collins még színésznő nővére, Joan Collins előtt is titkolta, hogy mellrákban szenved. Az amerikai könyvpiac egyik legsikeresebb szerzőjét szombaton érte a halál.

hvg.hu Plázs

Rúdtánccal vezetik le a nők a stresszt egy magyar irodában

Gericfájdalmakra és mozgásszervi problémákra panaszkodtak az Athenaeum Kiadó, stresszes, egész nap ülő munkát végző munkatársai: szerettek volna az irodában mozogni, de nem volt elég hely, ráadásul nőies sportot kerestek, így esett a választásuk a rúdtáncra.

Hercsel Adél Plázs

10 tipp: hogyan olvassunk többet

Ma van az Olvasás világnapja, ezért összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot mind a „kezdő”, mind a „haladó” olvasók számára. Most segítünk, ha úgy érzi, az olvasás sehogy sem fér bele az időbeosztásába, és nem találja elég motiváltnak magát hozzá, ugyanakkor zavarja, hogy egyre csak gyűlnek az elolvasásra váró könyvek az éjjeliszekrényén.

hvg.hu Kult

A világ ifjúsági íróinak elege van a migráns krízisből

Patrick Ness, a hazánkban is ismert és sikeres angol író felháborodott azon, ahogy a brit és a magyar kormány a migráns ügyet kezeli, az utóbbi a Budapesten tartózkodó menekülteket táborokba kényszeríti. Azt is megelégelte, hogy dühét csak a Twitteren adja ki, és nem tesz semmit. Éppen ezért adománygyűjtő akcióba kezdett a migráns gyerekek javára. A gyerekírók máris a világ minden pontjáról csatlakoztak Ness felhívásához, és eddig több mint százmillió forintnak megfelelő összeget gyűjtöttek össze, azonban az összeg folyamatosan nő.

hvg.hu Plázs

Pitbullos verse miatt életveszélyes fenyegetéseket kap a magyar költőnő

Néhány éve minden tanév elején, az új tankönyvek megjelenésével menetrendszerűen a tetőfokára hág az irodalmi szakértelem. Varró Dániel és Lackfi János után most Tóth Krisztina került a célkeresztbe. Az egyik legelismertebb költőnk, írónk ezúttal a radikális pitbull-tulajdonosokat haragította magára.

hvg.hu Kult

Elhunyt Fejes Endre

92 éves korában, augusztus 25-én elhunyt Fejes Endre Kossuth- és József Attila-díjas író, többek között a Jó estét nyár, jó estét szerelem és a Rozsdatemető szerzője.

MTI Kult

Bemutatták Günter Grass utolsó kötetét

Egészen idén áprilisban bekövetkezett haláláig dolgozott a Nobel-díjas író a keletporosz nyelvjárási "Vonne Endlichkait" (A végességről) címet viselő köteten. A 176 oldalas könyv a rövid prózai részek mellett rajzokból, versekből áll.

Hercsel Adél Kult

"Engem az érdekel, aki patkány, de nem féreg"

Az Y-generáció java részéről az él a köztudatban, hogy tornacipőt, feszülős farmert és vastag, fekete keretes szemüveget hord. Azt sugallja róla a média, hogy tagjai jól élnek, naphosszat merengenek a romkocsmákban és járják a világot. A 26 éves Potozky László író Éles című generációs regénye szerint az Y-generáció valódi arca nem ilyen. Ez a generáció egy feltételes módú világban él. A mélyben sokkal kevesebb a mosoly és a szelfi.

hvg.hu Kult

Újabb titok tárult fel Radnóti életéből

26 éve készült Beck Judit festőművésszel egy rádiós interjú a költővel való viharos szerelméről, ám azt nem engedélyezte Gyarmati Fanni haláláig nyilvánosságra hozni. Néhány napja adta le a Kossuth Rádió.

Dubrovszki Dániel Itthon

„Liberális tanár vagyok és rettegek liberális diákjaimtól”

A politikai korrektség egyik legaktuálisabb trendje a „megrázó tartalomra” való figyelmeztetés, amely a nemi erőszakot elszenvedettek védelméből indult ki, mára viszont egyesek az irodalmi kánont is átírnák a nevében. Miközben az USA-ban nagy vita van az egyéni traumák kölcsönös tiszteletben tartásán alapuló (ön)korlátozásról, nehéz megmondani, mikor vetődik fel hasonló Magyarországon.

Balkányi Nóra Kult

„A melegség nem magánügy” – interjú Nádasdy Ádámmal

Egy konzervatív ember elvből támogatja a melegházasságot – idézi az angol miniszterelnököt Nádasdy Ádám, aki a melegekről, melegségről írt írásait gyűjtötte egybe a most megjelent Vastagbőrű mimóza című kötetében. Szükség van-e Orbán Viktor által felügyelt nyelvstratégiai intézetre? Elégedett-e a Zabhegyező újrafordításával? Miért nem elég tökösek a magyarok? Interjú.

hvg.hu Kult

Mi köze Mengelének Hófehérkéhez?

Egyebek mellett a fenti kérdésre is választ kapunk a Margó Irodalmi Fesztiválon június 3-7. között, amikor rendhagyó felolvasó- és szerzői estek, könyvbemutatók, koncertek, slam poetry és több tucatnyi más, kihagyhatatlan program váltja majd egymást.

MTI Kult

Örülhetnek a James Bond-rajongók

Szeptemberben új James Bond-könyv jelenik meg, a regényben a 007-es ügynök oldalán ismét feltűnik a Goldfinger című Bond-filmből ismerős Pussy Galore.

hvg.hu Kult

„Adjatok a kezükbe Rejtőt! Le sem fogják tenni” – ne legyen kötelező az irodalom

Ami kötelező, azt úgysem fogják olvasni a gyerekek – véli olvasóink többsége. Mások megvédik a jól bevált könyvlistát, ami nemes értékekre tanította évtizedek óta a gyerekeket. „Anno mi is szívtunk, most a gyerekeken a sor” – írta köztes véleményként valaki. Bár nem csak erről szólt, óriási vita kerekedett egy minapi cikkünk nyomán a kötelező olvasmányokról.

Kovács Ferenc Dávid Kult

„Lehetsz sikeres, csak előtte tessék celebnek lenni”

A korábbi „Lerepül a hülye fejetek” című regénye a kilencvenes évek ifjúságáról, az új, „Nem boci” egy tejgazdaság mindennapjairól szól. Vidékrombolási minisztériumról, költészetről és tehenekről beszélgettünk Hartay Csaba költő-tehenésszel.

Balkányi Nóra Kult

Hamarosan a testünk kapcsolódik az internethez

Nemrég megjelent verseskötete, A káprázatbeliekhez témája az űr és a világmindenség. Sirokai Mátyás írói, szerkesztői munkája mellett képzett ütőhangszeres és zenetanár. Mi az a jazz-istentisztelet, mit szólnának a vallások, ha találkoznánk idegen lényekkel, milyen lény lesz az új ember, mikor lesz vége a slam poetry hullámnak, milyen felfedezés változtathat meg mindent akár tíz év múlva? Interjú.

BI Kult

Még mindig a Légy jó mindhalálig-ot erőltetik a tanárok

A netgeneráció nem idegenkedik alapvetően a könyvek olvasásától, de a felső tagozatos irodalomtanítás során „elromlik” valami. A 14-18 évesek szerint az irodalmi szövegek általában nehezen érthetők, ugyan fontos dolgokról szólnak, tanulságosak, de régiek. Viszont újra vannak generációs olvasmányélmények.

1
5 6 7 8 9
17

A címlapról ajánljuk