hvg.hu Kult

Meghalt Kertész Imre

Kertész Imre Nobel-díjas magyar író 86 éves volt, a Magvető Kiadó saját halottjának tekinti.

Hercsel Adél Kult

„Nem kell görcsösen trendinek látszani” – fiatal tudósok a pályakezdésről

Érintetlen területeken járhatnak, és felfedezők lehetnek a gondolat birodalmában – ez igaz mind a matematikusokra, mind a költőkre, az írással foglalkozókra. PÁR excellence című párosportré-sorozatunkban olyan pályakezdő művészeket és tudósokat mutatunk be, akik "kiváltképp tehetségesek", így generációjuk meghatározó alakjaivá válhatnak a következő években. Ismerjék meg Huszár Kristóf matematikust és Fehér Renátó költőt!

hvg.hu Kult

Ki nyeri idén az Aegon-díjat?

Esterházy, Térey és Rakovszky is újrázhat a hárommillió forinttal járó díjért. Van, aki első jelölésével máris a tíz legjobb között van, és olyan is, aki új műfajban próbálta ki magát, és így került a szűkített listára.

Hercsel Adél Kult

„Tudtam, hogy nehéz lesz rajtam átlépni” – Interjú a 80 éves Bodor Ádámmal

„Egykori politikai elítéltként már nem kellett szerepet játszanom, a rendszer pontosan tudta rólam, hogy ki vagyok" – állítja a Kossuth-díjas író, aki az elnyomás évtizedeiben is tudta szabadnak érezni magát Romániában. Nem zavarja, hogy mindig is kilógott a sorból: nincsenek elődei a magyar irodalomban, és a kor divatjaihoz sem alkalmazkodott soha. A világ mai átrendeződéséről úgy véli, az ember hajlamos minden változást végzetszerűen látni, és nem kizárt, most az egyszer okkal.

hvg.hu Kult

Öt könyv, amit ajánlunk Umberto Ecótól

Pénteken elhunyt Umberto Eco olasz író, filozófus és szemiotikaprofesszor, akinek számos munkáját magyarul is olvashatjuk. Most ezek közül ajánlunk ötöt!

hvg.hu Kult

Meghalt Umberto Eco

Az olasz filozófus-író-szemiotika professzor Umberto Eco 84 éves volt.

Hont András Vélemény

Budapest mint irodalmi kérdés

Az ország és a főváros vezetőjének találkozása tárcaírásra ihlette szerzőnket, ami nem csoda, ha egyenesen a legilletékesebb helyről hangzott el, hogy Budapest ügye nem anyagiak dolga, hanem az irodalomé.

hvg.hu Kult

Esterházy a megszemélyesített betegségéről

Új könyve apropóján adott interjút Esterházy Péter, amelyben beszél többek között az írásról mint terápiáról, és a hasnyálmirigyrák megszemélyesítéséről.

Hercsel Adél Kult

Amikor az ég elnémul... - tuti könyvek karácsonyra

Hagyományosan az egyik legnépszerűbb karácsonyi ajándék a könyv. Készülnek is a kiadók: ilyentájt ellepik a boltokat a legkülönbözőbb kiadványok, csak győzzünk választani. Bartis, Esterházy, Réz Pál - összegyűjtöttünk néhány olyan kötetet, amit jó szívvel tudnunk ajánlani, illetve amit mi is szívesen megkapnánk.

hvg.hu Kult

„Egy iskola nem döntheti el teljesen tetszőlegesen, hogy mit tanít”

A Semmi című dán regény Móricz Zsigmond Légy jó mindhaláligja helyett – egy magyartanár határozottan kifogásolta, hogy egy pesti iskolában így változott a kötelező irodalom. Levelet írt az adott iskola igazgatójának, majd amikor ő nem reagált, a nyilvánossághoz és a közoktatási helyettes államtitkárhoz fordult ez ügyben. Megkértük a tanárnőt, fejtse ki, miért gondolta helyesnek azt a lépést.

hvg.hu Kult

Kígyózó sorok: Esterházy Péter dedikál

Betegsége bejelentése óta először, új könyvének szombat délelőtti dedikálásán vállalt a - szűk szakmai közönségen túli - nyilvános közszereplést Esterházy Péter.

Lichter Péter Kult

10 film, amitől kedvet kaphatunk az olvasáshoz

Robin Williams mint inspiráló irodalomtanár, Javier Bardem mint a kubai diktatúra elnyomásában élő művész, esetleg Leonardo DiCaprio mint dekadens francia költőzseni – a filmtörténet rengeteg hozzájuk hasonló, legtöbbször valójában is létező karakterrel ajándékozta meg a nézőket. Összeszedtük a legjobb alkotásokat, amik meghozzák a kedvünket az irodalomhoz.

MTI Kult

Spiró: A legnagyobb mai magyar költő halt meg

Spiró György méltatta a szerda éjjel elhunyt Juhász Ferencet, akinek a költészete egyes korszakaiban szerinte Vörösmartyhoz, Adyhoz, József Attilához mérhető. Spiró biztos benne, hogy ha a líra újra feltámad, Juhász Ferencet a legnagyobb magyar költők között fogják emlegetni.

Gócza Anita Kult

A Rejtő-legenda, avagy Piszkos Fred és a házassági problémák

Rejtő Jenő a ponyva koronázatlan királya, akitől boldog-boldogtalan idéz, és akiről közben oly keveset tudunk. Egy most megjelent emlékkötet ezen igyekszik változtatni. Volt-e érettségije? Mennyire volt nőcsábász? Tényleg kéziratokkal fizetett a kávéházakban? Interjú Thuróczy Gergely irodalmi muzeológussal.

1
5 6 7 8 9
18

A címlapról ajánljuk