Térey János Kult

Térey János: Ragadd meg az acélból formált fegyvereket!

„Kezet fogunk, ő váratlanul átölel, s én alkonyati sugárkoszorúban sétálok ki a képből. Ide jön majd a Vége főcím, és az a nagyon hatásos zene, amit már megkomponált Géza embere”. Forgatás a Káli-medencében, zombik és borterasz. A József Attila-díjas alkotó írása a hvg.hu tárcasorozatában.

hvg.hu Kult

Meghalt Réz Pál

A Széchenyi-díjas irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő, műkritikus életének 86. évében hunyt el.

hvg.hu Kult

Oravecz Imre nyerte az idei Aegon Művészeti Díjat

Tizenegyedik alkalommal ítélték oda az ország legjelentősebb magán-irodalmi díját, az Aegon Művészeti Díjat, amelyet ebben az évben Oravecz Imre verseskötete, a Távozó fa nyert el.

hvg.hu Kult

Érettségire készülők: itt a legjobb irodalmi tananyag

Alliteráció, metafóra, hasonlat, időmértékes verselés? Raptankönyv címmel videósorozatot indított a Lehetek bármi blog, amelyben az irodalomelméleti ismerteket mai rapperek szövegein keresztül mutatják be.

hvg.hu Kult

Meghalt Kertész Imre

Kertész Imre Nobel-díjas magyar író 86 éves volt, a Magvető Kiadó saját halottjának tekinti.

Hercsel Adél Kult

„Nem kell görcsösen trendinek látszani” – fiatal tudósok a pályakezdésről

Érintetlen területeken járhatnak, és felfedezők lehetnek a gondolat birodalmában – ez igaz mind a matematikusokra, mind a költőkre, az írással foglalkozókra. PÁR excellence című párosportré-sorozatunkban olyan pályakezdő művészeket és tudósokat mutatunk be, akik "kiváltképp tehetségesek", így generációjuk meghatározó alakjaivá válhatnak a következő években. Ismerjék meg Huszár Kristóf matematikust és Fehér Renátó költőt!

hvg.hu Kult

Ki nyeri idén az Aegon-díjat?

Esterházy, Térey és Rakovszky is újrázhat a hárommillió forinttal járó díjért. Van, aki első jelölésével máris a tíz legjobb között van, és olyan is, aki új műfajban próbálta ki magát, és így került a szűkített listára.

Hercsel Adél Kult

„Tudtam, hogy nehéz lesz rajtam átlépni” – Interjú a 80 éves Bodor Ádámmal

„Egykori politikai elítéltként már nem kellett szerepet játszanom, a rendszer pontosan tudta rólam, hogy ki vagyok" – állítja a Kossuth-díjas író, aki az elnyomás évtizedeiben is tudta szabadnak érezni magát Romániában. Nem zavarja, hogy mindig is kilógott a sorból: nincsenek elődei a magyar irodalomban, és a kor divatjaihoz sem alkalmazkodott soha. A világ mai átrendeződéséről úgy véli, az ember hajlamos minden változást végzetszerűen látni, és nem kizárt, most az egyszer okkal.

hvg.hu Kult

Öt könyv, amit ajánlunk Umberto Ecótól

Pénteken elhunyt Umberto Eco olasz író, filozófus és szemiotikaprofesszor, akinek számos munkáját magyarul is olvashatjuk. Most ezek közül ajánlunk ötöt!

hvg.hu Kult

Meghalt Umberto Eco

Az olasz filozófus-író-szemiotika professzor Umberto Eco 84 éves volt.

Hont András Vélemény

Budapest mint irodalmi kérdés

Az ország és a főváros vezetőjének találkozása tárcaírásra ihlette szerzőnket, ami nem csoda, ha egyenesen a legilletékesebb helyről hangzott el, hogy Budapest ügye nem anyagiak dolga, hanem az irodalomé.

1
5 6 7 8 9
19

A címlapról ajánljuk