hvg.hu/MTI Világ

Putyin indíthatja újra az izraeli-palesztin békefolyamatot

Akár az is előfordulhat, hogy az orosz elnök a közel-keleti béke letéteményeseként fog bevonulni a történelemkönyvekbe, ha sikerül rávennie Mahmúd Abbász palesztin elnököt és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt is a közvetlen tárgyalásokra. Előbbi már jelezte a részvételét, az izraeli fél egyelőre kivár.

Bihari Ádám Itthon

"Most nem Magyarországra gondolok, természetesen"

Magyarországon járt az izraeli külügyminisztérium prominens figurája, korábbi stockholmi nagykövet, Benny Dagan. A sokat látott diplomatát a menekültkérdés izraeli felfogásáról, az izraeli politika jobbra tolódásáról, az Izrael-barát szélsőjobboldalról és Soros György megoldásairól is kérdeztük.

hvg.hu Világ

Videó: Sorozatosak a késeléses támadások Izraelben (18+)

Az eddigi robbantásos merényletek és fegyveres támadások után fordulatot vett Izraelben a vallási gyűlöleten alapulú öldöklés, az elmúlt hetekben megszaporodtak a késeléses támadások a palesztinok részéről zsidó civilek ellen, viszonzásul az izraeli hatóságok is fokozott számú fegyveres akciókat folytatnak palesztin célpontok és csoportok ellen.

MTI Világ

Abbász: lemondott a palesztin tárgyalóküldöttség

Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentette szerdán, hogy előrelépés hiányában és az izraeli telepépítkezések bejelentésének árnyékában lemondott az Izraellel amerikai kezdeményezésre július vége óta folyó béketárgyalásokon eddig részt vevő palesztin delegáció.

MTI Világ

Közbeléphet Amerika az izraeli-palesztin tárgyalásokon

A palesztinok szerint válságba jutottak a júliusban felújított palesztin-izraeli béketárgyalások, ezért John Kerry amerikai külügyminiszter áthidaló javaslatokon gondolkodik – írta szerdán az izraeli Háárec című napilap.

MTI Világ

Izrael terroristákat is szabadon enged

Megerősítette az izraeli kormány vasárnap késő este, hogy 48 órán belül 26 – régóta bebörtönzött – palesztin foglyot bocsát szabadon. A foglyok között olyanok is vannak, akiket különböző terrorcselekmények miatt több mint 20 évet töltöttek izraeli börtönökben, néhányan közülük a Hamász palesztin terrorszervezet korábbi aktivistái.

MTI Világ

Elutasították a palesztinok Netanjahu ajánlatát

Palesztin részről elutasították a kompromisszumnak azt a formáját, amelyet leendő államukkal kapcsolatban kedden ajánlott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az amerikai törvényhozásban elmondott beszédében.

MTI Világ

Palesztin kiszivárogtatás: egy brit és egy amerikai tisztségviselő a felelős

Egy amerikai és egy brit állampolgár felelős azért, hogy az al-Dzsazíra katari hírtelevízió titkos dokumentumokat tud kiszivárogtatni az izraeli-palesztin tárgyalásokkal kapcsolatban - jelentette ki Száeb Erekát palesztin főtárgyaló a tévének adott interjújában, amelyről a Háárec című izraeli lap számolt be szerda késő este.

Keresztes Imre HVG Hetilap

Vissza a kályhához

Hosszú időre megfeneklettek a béketárgyalások, és az USA is lemondott a közvetlen izraeli–palesztin párbeszéd erőltetéséről. A kusza helyzetben nem látni a konfliktus megoldásának esélyét.

1 2

A címlapról ajánljuk