hvg.hu Élet+Stílus

Lehangoló felmérés: szoronganak a jövőtől, új testet és új országot szeretnének a fiatalok

A magukat gazdagnak mondó családok gyerekei közül minden harmadik aggódik „csak” a jövőjéért, míg a szegények között ez az arány 81 százalék. Minden tízedik középiskolás más országban képzeli el az életét – derül ki egy friss kutatásból. Balog Zoltán egy másik tanulmányra hivatkozva derűlátó, igaz, a kutatásvezető állításai ezt ott sem támasztják alá.

Prieger Zsolt Kult

„A játék- és a pornóipar szolgáltatta a legtöbb tartalmat”

Nem elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben már nem viszünk magunkkal utazásainkra ruhát, cipőt, csak néhány fájlt, és a hotel 3D-s nyomtatóján kinyomtatjuk, amire szükségünk van. Kömlődi Ferenc jövőkutató szerint a legnagyobb változást az életünkbe a mesterséges intelligencia és a virtuális valóság elterjedése hozhatja. Szó esik fociról, nyomtatott ételekről és burkás nőkről is.

Palotai Nándor Ingatlan

Visszajön a vályogház? - épületek a jövőből IV.

Napjainkban az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok miatt a természeti katasztrófák is hatványozott erővel pusztítanak, így minden évben több tízmillió ember kénytelen elhagyni a lakhelyét. A katasztrófaövezetekben élők megsegítéséhez újszerű építészeti megoldásokra van szükség.

Palotai Nándor Ingatlan

Élet a hullámok hátán – épületek a jövőből III.

A tengerszint folyamatos emelkedése, valamint a világnépesség ijesztő ütemű növekedése nem kecsegtet túl pozitív kilátásokkal az emberiség jövőjére nézve. Vajon ha a jövőben a szárazföld egy része odaveszne, akkor ki tudnánk költözni a tengerekre? A kutatók már keresik a megoldást.

Palotai Nándor Kult

Magánrendőrségtől a buli-apartheidig - 8 nagyon durva jövőkép

Orwelli világokat idéz, mégis kínzóan aktuális történeteket mutat be a XXI. század fonákságairól az utóbbi időben készült nyolc kisfilm. Totális megfigyelés, sorsolásos népességcsökkentés, transzhumán stricik. Vigyázat felkavaró filmek!

Fehér Nóra Itthon

Két hét alatt hétszázezer? – Meglepetés diploma előtt

Több tíz- és százezres tartozások derülhetnek ki a költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók számára közvetlenül a záróvizsga előtt, ha általánosak azok a példák, amelyeket a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) végzős hallgatói osztottak meg lapunkkal. Az érintettek állítják, ha kell is fizetni, azt nem két héttel az abszolutórium előtt kellene megtudniuk. És miközben egyes tételek jogosságát megkérdőjelezik, a BKF azzal takarózik, hogy ők mindenben tartják magukat a kreditelszámolásuk rendjéhez, amivel a diákok már a képzésük elején megismerkednek.

Molnár Barbara Itthon

Nincs ingyen gyerek, és amelyik nem jön össze, még drágább

Tb-támogatás mellett is több százezer forintot kell minimum költeni azoknak a pároknak, akiknek csak mesterséges úton lehet gyerekük. Az állami intézmények iszonyúan túlterheltek, és sokszor kényszerülnek magánszolgáltatóhoz a gyerekre vágyók, így akár több millió forint is lehet a végszámla, mire a gyerek összejön. Ha összejön. Nagyvizit 3. rész.

hvg.hu/ élelmiszer online Gasztro

"Most már megenném a műhúst is"

Mit bír még el a bolygónk? Van-e sárgaköves út a táplálkozásban? Egyáltalán, mit eszünk harminc év múlva? Ilyen s ehhez hasonló kérdéseket feszeget a most elkészült Globál menü cimű film, ami épp úgy lerántja a leplet a manipuláló multikról, mint a bio lobbiról.

hvg.hu Gazdaság

Itt épül a jövő bürokráciája

Dél-Koreában egészen új alapokra helyezték a közszférás munkavégzést: okos munkahelyi központokat hozott létre a kormány, így a munkavállalóknak kevesebbet kell ingázniuk, elég videókonferencián elintézniük a hivatalos tárgyalásokat. A vidékre költöző magyarországi minisztériumok számára is minta lehet Dél-Korea?

hvg.hu Gazdaság

Szürreálisan fog kinézni a jövő mezőgazdasága

Laboratóriumi körülmények között nevelt növények, fűrészporban növő gombák, végeláthatatlan üvegházak – így fog kinézni a jövő mezőgazdasága. Egy német fotós képekkel dokumentálta a radikális változásokat.

hvg.hu Ingatlan

Így nézhetnek ki a jövő felhőkarcolói

A jövő felhőkarcolói igencsak futurisztikusak lesznek, a többség a tradicionális elemeket vegyíti a modernekkel, illetve a tervezők komolyan fókuszáltak a környezettudatosságra.

hvg.hu Gasztro

Rovarok, tojáspor, irodai grill - ön is ezt eszi majd 20 év múlva

Táplálkozási szokásaink döntően megváltoznak az elkövetkező években, fogyasztásunk ritmusa és helyszínei is átalakulnak, az egyes élelmiszerek iránti növekvő keresletet pedig alternatívák oldják majd fel. A szingli-és munkamániás társadalom gerjesztette új igények alakítják majd a jövő étkezését, ahol a luxus már nem egyenlő a kaviárral.

hvg.hu Karrier

Így dolgozhatunk a jövőben

A legnagyobb kihívás a hatékony működés érdekében a vállalati kultúra megváltoztatása, nem elég az eszközparkot modernizálni, hanem a munkavállalók és felsővezetők gondolkodásmódját is az újfajta megközelítéshez kell igazítani – hangzott el egy Magyarország piacvezető vállalatainak szakértői és vezetői részvételével rendezett kerekasztal beszélgetésen, ahol a szakemberek a jövő munkahelyeit és a jövő munkavállalóit érintő kérdéseket feszegették

Balogh Csaba Tech

Ilyennek jósolták a 2014-es évet 1964-ben

Idén 50 éve, hogy megjelent a sci-fi legenda Isaac Asimov cikke arról, milyennek is látja a jövőt öt évtized múlva. 3D TV, vezető nélküli autók, automatizált konyha – ismerős?

1 2 3 4 5 6 7
11
A címlapról ajánljuk