Soha többé készpénz – álom vagy rémálom?

Soha többé készpénz – álom vagy rémálom?

A világban ma már a pénz nagy része csak virtuálisan, adatként létezik, és egyre többen szabadulnának a 3000 éve velünk lévő érméktől, illetve bankjegyektől. Svédországban a hajléktalanoknak bankkártyával adhatnak apanázst a járókelők. Dánia már jövőre megtenné az első igazán komoly lépést a készpénzmentes társadalom megteremtése felé, egyes boltokban már nem lehetne így fizetni, bár ennek óriási kockázatai vannak. Ön megosztaná a kormánnyal, hogy milyen gyógyszert vett, vagy mennyit költött alkoholra a hétvégén?

Tengernyi készpénzt rejtegethetett otthon a Buda-Cash egyik vezetője

Nemrég 100 milliós nagyságrendben talált a rendőrség elrejtett készpénzt a Buda-Cash egyik vezetőjének lakásában – értesült az Index.

hvg.hu

Pánikszerűen szüntetik meg bankszámláikat a magyarok

A tranzakciós illeték lesújtó hatással volt a bankpiacra, két év alatt 430 ezer bankszámlát szüntettek meg a háztartások. Sokan már a fizetésüket is inkább készpénzben kérik. Jön a betörők fénykora, az otthon lévő készpénz mennyisége 32 százalékkal nőtt az elmúlt időszakban.

MTI

Most megtudjuk, hogy mit tudunk a pénzről

Most megtudjuk, hogy mit tudunk a pénzről

Pénzügyi Tudatosság Teszt néven indít felmérést a BankRáció.hu. A fiatal közgazdászok szerint az ország lakossága jelentősen le van maradva az uniós átlaghoz képest pénzügyi ismeretei alapján. Ezen területet fejlesztendő, minden kitöltő személyre szabott ajánlást kap arról, hogy miben érdemes tágítania pénzügyi ismereteit, másrészt az eredmények egy hosszú távú projekt alapját is képezhetik.

hvg.hu

Készpénz? Ugyan már, itt nem is ismerik

Készpénz? Ugyan már, itt nem is ismerik

Egy felmérés szerint Svédországban ötből már minden négy vásárlás elektronikusan zajlik, készpénzt szinte alig használnak az emberek. Magyarországon eközben az emberek havi kiadásainak még több mint 60 százalékát még készpénzzel fedezik.

hvg.hu

Gondolta volna, hogy ebbe fektetnek a milliárdosok?

Sok minden megtalálható a milliárdosok vagyonában: a készpénztől a műkincseken keresztül a részvényekig. Földrészenként ugyanakkor eltér, hogy mibe fektetnek a szupergazdagok.

hvg.hu

Lecseréli a készpénzt Matolcsy jegybankja

Bejelentésre készül hétfőn a Magyar Nemzeti Bank, valószínűleg bemutatják az új forintot.

MTI

Vigyázat, így bukhat óriásit az ingyenes a hitelkártyával!

Van igazi hitelkártyája? Ha igen, akkor itt a Kánaán, hiszen a bank jövedelmének többszörösét is rendelkezésre bocsáthatja, gyakorlatilag szabad felhasználásra, így vásárlásra, utazásra, jöhet minden, ráadásul egy ideig kamatmentesen. Kevesen figyelnek azonban arra, hogy az így felhasznált pénz egy meghatározott idő után nagyon drágává válik, s nemcsak hogy oda a kamatmentesség, de a limitidőn belül vissza nem fizetett összegeket nagyon komoly kamat terheli. Sőt, készpénzfelvételnél már a felvétel napjától. A Pénzcentrum mutatja meg, hogyan nem ingyenes a kamatmentes hitelkártyapénz.

hvg.hu

Ezt a hülyeséget! Még mindig a készpénz a menő

Az érintés nélküli funkcióval ellátott bankkártyák száma tavaly hazánkban is átlépte az egymilliós határt, háromból ketten mégis úgy érzik, a leggyorsabban akkor szabadulnak a kasszától, ha bankjegyekkel fizetnek. Az NRC piackutató felmérése szerint havi kiadásunk 62 százalékát még mindig készpénzzel fedezzük.

hvg.hu

Kapkodva vált pénzt nyaralásra a magyar

Bár a belföldi úti célok a népszerűbbek, egy friss felmérés szerint a bankkártyával rendelkező nyaralók közel fele, 45 százaléka utazik határainkon túlra is. Köztük többen vannak olyanok, akik inkább készpénzzel fizetnek, pedig a bankkártyahasználat számos előnnyel jár. A CIB Bank összegyűjtött 6+1 tippet a külföldön nyaralóknak, amelyek segítségével a vakáció alatti bankkártyahasználat még kényelmesebb és biztonságosabb lehet.

hvg.hu

Megfulladnak a pénzben a gazdagok

Megfulladnak a pénzben a gazdagok

A jövedelmi egyenlőtlenségek komoly mértékben növekedtek az utóbbi években, több kutatás szerint is a világ gazdagjai egyre több pénzen ülnek, miközben a válságkezelés árát az átlagemberek fizetik meg. Jelenleg azonban egyre több államban formálódnak olyan megoldások, melyekkel az egyszerű polgárok helyzetén is javítanának.

hvg.hu
Hirdetés

Nem bankkártyázik külföldön a magyar

Nem bankkártyázik külföldön a magyar

Külföldi nyaraláskor a magyarok inkább készpénzzel fizetnek, míg belföldi utazáskor népszerűbb a bankkártyás fizetés honfitársaink körében – derül ki a CIB Bank bankkártyával rendelkezők megkérdezésével készült kutatásából . A felmérés szerint a legtöbb itthon nyaraló a Balatonra készül, míg a leggyakoribb külföldi célpont Horvátország.

hvg.hu

Ha nem végzi el a gyerek a házimunkát, ugrik a zsebpénz

Ha nem végzi el a gyerek a házimunkát, ugrik a zsebpénz

A hvg.hu olvasóinak jelentős része ad zsebpénzt gyerekének, a legtöbben kisebb összegeket adnak, sokan ugyanakkor már elvárják, hogy emellett is vállaljon diákmunkát a gyerek. A legtöbben valamilyen szinten beleszólnak abba, hogy mire is költi gyerekük a zsebpénzt, ám van olyan tudatos válaszadó is, aki "büntetésként" a gyerek babakötvényes számlájára utalja a pénzt, ha az nem segít be a házimunkába.

hvg.hu

Az ország, ahol megszüntetik a készpénzt

Míg Magyarországon egyre nő a gazdaságban a készpénz mennyisége, a kormányzat pedig az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével ezt meg is támogatja, addig van egy olyan ország, ahol szinte teljesen be szeretnék szüntetni a készpénz használatát. Izraelben a kormányfő kabinetfőnökének vezetésével munkacsoport alakult, hogy feltérképezzék, hogyan is lehetne a készpénzmentes gazdaságot megvalósítani.

hvg.hu
Hirdetés

És akkor újra megszorításba fullad az ország

És akkor újra megszorításba fullad az ország

Megbillent a költségvetés, közmunkások millióit vizionálta Lázár, készpénzmennyország lettünk, de legalább egyre többet költünk a neten is. Mi lesz még? Kövesse a tündérmese folytatását a hvg.hu-val!

Magyarország, a készpénzmennyország

Magyarország, a készpénzmennyország

Az utóbbi egy évben drasztikusan, majdnem 800 milliárd forinttal nőtt a forgalomban lévő készpénz havi állománya, azaz az emberek degeszre tömött zsebekkel és bukszákkal járnak. Ilyen volumenű emelkedésre eddig nem volt példa Magyarországon. A magas készpénzállománynak ugyanakkor egyáltalán nem kell örülni, ennyi pénz jelenléte a nemzetgazdaságban rengeteg költséggel jár, sőt, a kormány, jegybank által áhított modern, nyugati pénzügyi kultúrához sem igen közeledünk. Elmagyarázzuk, hogy miért is rossz ez az egész, és hogy miért is mondanak egymásnak ellent a kormányzati, jegybanki elképzelések.

Mindennapos, de meglepő veszélynek teszik ki magukat a magyarok

Egy 12 országra kiterjedő kutatás szerint Magyarországon a megkérdezettek 84 százaléka szerint koszos a készpénz, ennek ellenére mindössze 26 százalékuk mossa meg a kezét minden alkalommal.

MTI

Így fosztják ki az embert az ATM-nél

Dermesztő fotókat közölt a francia rendőrség arról, hogyan rabolnak ki egy készpénzt felvevő illetőt egy párizsi bankautomatánál.

hvg.hu

Fuldoklunk a készpénzben

Fuldoklunk a készpénzben

Februárban ismét jelentőset ugrott a magyar gazdaságban keringő készpénz mennyisége. Ehhez nyilvánvalóan hozzájárulhatott az épp ebben a hónapban életbe lépett pénzügyi rezsicsökkentés. Van olyan bank, ahol a pénzfelvétel nagyságának 20-30 százalékos növekedését érzékelték.

hvg.hu

Ez hatalmas pénzpazarlás

Lottózni, túl sok készpénzt felvenni és autókázni felesleges pénzkidobás. A BankRáció.hu blogja összeszedett 7 pontot, hogy hol költünk túl és hol lehetne a pénzt megfogni.

hvg.hu
Hirdetés
1235

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X