Gergely Márton-Windisch Judit Itthon

Török Gábor: "Óriási a tét, a Fidesz számára is"

Török Gábor politikai elemző szerint a jelenlegi ismeretek szerint nem kérdés, hogy a Fidesz nyeri a választást, az viszont nagyon is, hogy mennyivel. Szerinte az ellenzéknek igazat kellene mondania a valós esélyekről, így tudnák kommunikálni a választás valós tétjét. Ez pedig az, kisebbségbe kerül-e a kormány.

hvg.hu Itthon

Példátlant húzott a Fidesz, mert nem akarta egész nyáron nézni, hogy Orbán lop

A magyar parlamentarizmus történetében valószínűleg nem történt meg az, ami most. Kétharmados törvényből lett feles, úgy, hogy a jogszabálynak a címe és tartalma totálisan kicserélődött, csak tárgysorozatba vételi sorszáma maradt meg. Mindez azért, mert a Fidesz rettenetesen feldühödött a Jobbik ellene indított plakáthadjáratán.

hvg.hu Itthon

A Lex Csicska elbukott az egységes ellenzéki ellenálláson

Szoros volt a vége. A kormánypártok 131 képviselője megszavazta a kampányfinanszírozás szigorítását célzó törvényjavaslatot, ez a jelenlévő képviselők 66,1 százalékát jelentette. A kétharmadtól így elmaradtak. Az ellenzékből csak Oláh Lajos hiányzott, a DK-s képviselő a szavazás napján lett rosszul. A többi ellenzéki képviselő fegyelmezetten összezárt.

Dobszay János Itthon

Kérem, ne szavazzanak - úton a rendeleti kormányzás felé

Tévesnek bizonyultak azok a prognózisok, hogy az Orbán-érára jellemző kezdeti, „forradalmi” jogalkotást idővel felváltja valamifajta konszolidációs időszak. Öt éve - a második Orbán-kormány első teljes évében - átlagosan 2 óra 12 percet bíbelődött egy-egy javaslat tárgyalásával a parlament. Ez az idő tavaly egy órával csökkent.

hvg.hu Itthon

Lényegében teljhatalmat adna a kormánynak a terrorveszélyhelyzet

Brutális jogszűkítést jelentene, ha a kormány szándékai szerint vezetnék be alaptörvény-módosítással a terrorveszélyhelyzet intézményét. Ehhez valószínűleg engedményeket kell tennie. De az is lehet, hogy sima kommunikációs fogás az egész. Itt van mind a harminc terület, ahol a kormány korlátozásokat vezethetne be terrorveszély esetén.

Varga Áron Nyüzsi

Előrehozott választás?

Nem ez a Fidesz érdeke. Hanem hogy másról legyen szó, mint a csődről és a lopásról.

hvg.hu Itthon

Ha pénzbüntetést kap a kiszavazása miatt, Bencsik ismét részletfizetést kér majd

Kedden a parlamentben két alkalommal is kiszavazott a Fideszből Bencsik János volt klímaügyi helyettes államtitkár, Tatabánya korábbi vezetője. Rogán Antal máris kilátásba heylezte, hogy emiatt a képviselő – a korábbi esetekhez hasonlóan – büntetésre számíthat. Bencsik egyszer már fizetett a lelkiismerete miatt 300 ezer forintot.

MTI Itthon

Kövér: Nem is gondoltam, hogy újra sikerül kétharmadot szerezni

Kövér László nem tartja különösebben jelentősnek a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többségének elvesztését. A házelnök erről hétfőn nyilatkozott az M1 Napirend előtt című műsorának, amelyben a törvényhozás tempójának csökkenéséről, valamint a paksi atomerőmű-bővítés bizonyos adatainak titkosításáról is beszélt. Utóbbival kapcsolatban elmondta, ő a 30 évre szóló titkosítást is szűknek tartja.

MLF Itthon

Kövér a hangzavar miatt mondott nemet Lázárnak

Olyan „apróságokon” is múlhat a kétharmad sorsa, mint a parlamenti üléstermet eluraló hangzavar, káosz. Márpedig a kormánypártok és az ellenzék közötti éles viták miatt gyakran áll elő ilyen helyzet. Ez történt kedden is, amikor négy fideszes prominens sem tudott úgy szavazni, ahogy szeretett volna, igaz, szerencséjük volt, mert a véletlenül elutasított törvény csak feles többséget igényelt.

MTI / hvg.hu Itthon

Százezerre büntették a Fideszt kétharmadhoz segítő jobbikost

A Jobbik elnöksége százezer forintos pénzbüntetést szabott ki Apáti Istvánra, aki távol maradt a keddi parlamenti szavazástól. Az ellenzéki párt vezetése szerdán arról is döntött, hogy a jövőben minden kétharmados jogszabályt érintő szavazásról történő távolmaradás büntetést von maga után a Jobbik-frakcióban, és a norma visszamenőleg is hatályos.

hvg.hu Itthon

Hiányzó jobbikos a parlamentben: A rendőrség nem tud kocsordi maffiáról

Zaklatás miatt nyomoz a rendőrség a jobbikos Apáti István feljelentése ügyében. A képviselőt szombat éjjel egy mátészalkai szórakozóhely előtt fenyegette meg egy férfi. A Jobbik szóvivője kedden azt mondta, hogy Apáti István azért nem szavazott kedden kétharmados törvényekről a parlamentben, mert megfenyegette a „helyi cigánymaffia” a kocsordi politikust, és inkább a családjával maradt. A rendőrség azonban nem tud arról, hogy Kocsordon vagy más szabolcsi településen maffia működne – közölték.

1 2 3 4 5

A címlapról ajánljuk