hvg.hu Én és a Cégem

Versek fabrikálásával keresnek óránként 60 ezret

A kliensek által megadott szavakból háromsoros kis verseket, úgynevezett haikukat pötyögnek ódivatú írógépeikbe a The Haiku Guys tagjai, akik a Google céges bulijától, esküvőkön át megnyitókig, mindenhol feltűnnek és óránként 200-250 dollárt kérnek el frappáns írásaikért.

Bicsérdi Ádám Plázs

Varró Dániel: "Nem akarom eltenni láb alól a gyereküket"

Egy költeménye miatt kommentekben kívánták a halálát, de először csak jót nevetett az ügyön, végül maga is meglepődött, mekkora hír lett a gyerekvers-botrányból. Varró Dániel mindig is közérthető, széles rétegeket megszólító műveiről volt híres, most némileg elbizonytalanította, mennyire félreértették, és saját bevallása szerint némi gyanú lengi körül. A gyerekek viszont értik a verseit, újabb kisebbeknek szóló könyve jelent meg nemrég, miközben már dolgozik sokak által várt felnőtt kötetén is.

hvg.hu Kult

Verseskötetet ad ki PJ Harvey

Nick Cave egykori szerelme, az egyik legfontosabb kortárs dalszerző-énekesnő Koszovótól Washingtonig járta a világot ihletért.

hvg.hu Kult

Olvasunk-e még egyáltalán verseket?

Kis túlzással még olyanok is verseket olvasnak az elmúlt napokban, akik önszántukból még egyetlen kötetet sem vettek a kezükbe. A jegesvödrös videókhoz hasonlóan a a Facebookos verscunami is csak képmutatás? Jót tesz-e a költészet megítélésének a verskihívás, és amúgy olvas-e egyáltalán verset, ismer-e kortárs költőket a magyar?

hvg.hu Kult

Kiderült, kik a kedvenc költőink

József Attila költészetét kedveljük leginkább - a korábbi olvasáskutatások szerint általában az élen végző - Petőfi viszont lekerült a népszerűségi lista dobogós helyeiről. Olvasóink szerint sokkal több kortárs szerzőt kellene tanítani az iskolákban.

hvg.hu Kult

Petőfi, Ady, Wass Albert - Ki a kedvenc költőnk?

„Költő vagyok - mit érdekelne engem a költészet maga?” – tette fel a kérdést Ars Poeticájában József Attila, akinek közelgő szülinapja egyben a Költészet napja is. De vajon olvasunk-e egyáltalán még verseket? Ki a kedvenc költőnk?

hvg.hu Kult

Hova pofozza az irodalmat a gerillaköltők társasága?

Már a gyerekcipője is gigantikus, ráadásul mindent magának akar a Magyarországon egyre népszerűbb slam poetry. Hány bölcsész kell egy vérátömlesztéshez? Ki megy estélyiben rapkoncetre? Hogyan lettünk a tízmillió költő országa? Utánajártunk, mi pofozza a magyar irodalmat.

Élet+Stílus

Srácok a Nyugati térről

Hajdú Péter a tévézés Tesco májkréme és a billentyűzetünk magyar. A Költészet napján verses slammes Pion/ Simon / Sirokai könyvbemutatót tartottak.

Kiss Ádám Kult

Szex, Demszky, férfikrízis

A kortárs költészetet nem csak műszálas pulcsis lúzerek csinálják, a rapzenét pedig nem csak kapucnis-bőgatyás gyökerek. És van olyan, aki ezt egy személyben bizonyítja, mint Závada Péter, aki eddig onnan volt ismert, hogy az Akkezdet Phiai egyik feleként pörgette a szövegeket Újonc Peti néven, most pedig saját nevén saját verseskötettel jelentkezik.

HVG Kult

Rímlátomások: újraéled a politikai költészet

Az aktuálpolitikai helyzetre egyre gyakrabban vers formában reagáló költők komoly irodalmi párbeszédet generáltak. Az egykor széles olvasótábort befolyásoló vátesz szerepre azonban nem számíthatnak.

1 2 3

A címlapról ajánljuk