hvg.hu/MTI Gazdaság

NGM: hibás az EU magyar hiányról szóló előrejelzése

Hibás az Európai Bizottság magyar költségvetési hiányra vonatkozó előrejelzése, amely több kedvező elemet nem vesz figyelembe - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A bizottság szerint a hiány idén és jövőre is 3,4 százalék lesz, de az NGM állítja, a kormány "biztonságosan" képes lesz 3 százalék alatt tartani a deficitet.

hvg.hu Gazdaság

Ezt elbuktuk: 3 százalék felett az idei hiány

Magyarország, ha marad a mostani költségvetés, akkor minden bizonnyal nem kerül ki az uniós túlzottdeficit-eljárás alól, mivel az Európai Bizottság pénteken megjelent téli előrejelzése szerint idén és jövőre is 3,4 százalékos lesz a költségvetés hiánya. A kormánynak lépnie kell – kiigazításokat szükséges végrehajtania –, ha a következő, májusi előrejelzésben 3 százalékos szint alatt szeretné látni a hiányt.

hvg.hu Gazdaság

Orbán-kormány: Tíz dolog, amit imádok benned

Gyakran a szemünkre vetik, hogy a hvg.hu elhallgatja az Orbán-kormány eredményeit, a kákán is csomót keres és szimplán gúnyolódik. Ezért megerőltettük magunkat, és összeállítottunk egy tízes listát arról, hogy mi szerepelhet a kormány dicsőségtablóján. Teljesen szubjektív atlasz arról, hogy mit adott nekünk a matolcsyzmus.

MTI Gazdaság

Elemzők szerint 3 százalék alatt maradhat a deficit

Pénzügyi elemzők az államháztartás előzetes adatai alapján az MTI kérdésére kedden úgy vélekedtek, hogy az uniós normák szerint várhatóan 3 százalék alatt marad a deficit 2012-re vonatkozóan a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyítva.

hvg.hu Gazdaság

Beépítették a megszorításokat a 2013-as büdzsébe

Benyújtotta a kormány zárószavazás előtti módosító javaslatát a 2013-as költségvetéshez. Mindhárom ősszel bejelentett Matolcsy-csomaggal korrigálták, 63 milliárddal megemelték a gyógyszerkasszát. Ugyanakkor rosszabb makropályával számol a kormány: 2,7 százalékos - 854 milliárd forintos - deficitet, 0,9 százalékos gazdasági növekedést és 5,2 százalékos inflációt várnak.

hvg.hu Gazdaság

Policy Agenda: a tűzzel játszik a kormány

Az 5000 fő alatti települések számára elrendelt adósságrendezés miatt a 2012 költségvetés módosítására kényszerült a kormány. A Policy Agenda annak járt utána, hogy a módosításokkal is tartható-e az idei hiánycél.

Farkas Zoltán, Pálmai Erika Itthon

Uniós jogsértési eljárások Magyarország ellen

Csak kényszeredetten enged a magyar kormány, ha Brüsszelben jogsértést vélnek felfedezni, holott az EU–IMF-párossal folytatott hiteltárgyalások alakulásába ezen ügyek némelyike is belejátszhat. A kötelezettségszegési statisztikák alapján Magyarország nem áll rosszul, viszont néhány ügynek különös súlya van.

MTI Itthon

Orbán: működőképes a magyar modell

A miniszterelnök szerint sikerült a magyar gazdaság pénzügyi konszolidációja, az új magyar gazdasági modell működőképes. Orbán Viktor ezt az Európai Bizottság szerdai országjelentésében foglaltakra és a Daimlerrel pénteken kötött stratégiai partnerségi megállapodásra alapozva jelentette ki az MTI-nek adott interjúban.

hvg.hu Gazdaság

Mitől megy jobban a szlovákoknak és a lengyeleknek?

Egy elemzés szerint a Visegrádi Négyekből Lengyelország és Szlovákia gazdaságilag jobban teljesít hazánknál és Csehországnál. Az eltérő eredmények legfőbb oka a fiskális politikában keresendő – állítja a Financial Times.

MTI Gazdaság

Raiffeisen: 3 százalék alatt marad a hiány

A Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint a kormány által szerdán bejelentett költségvetési kiigazító intézkedésekkel jövőre 3 százalék alatt marad a GDP-arányos államháztartási hiány, de az kétséges, hogy a várt teljes összeg befolyik majd a büdzsébe.

hvg.hu Gazdaság

A hét, amikor Demján jól kiosztotta Orbánt

Szép csendben távozott az IMF és az EU küldöttsége az első tárgyalási forduló után, a két szervezet szerint konstruktívak voltak a tárgyalások, a kormány pedig őszre tervezi a megállapodást – a nézetkülönbségek ellenére. Emellett Demján Sándor nagyvállalkozó komoly kritikákkal illette a kormány gazdaságpolitikáját, egy magyar tehén pedig komoly kormányzati simogatást kapott parádés teljesítményéért. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

hvg.hu Gazdaság

Gazdasági növekedés nélkül tovább nyöghetjük az adósságot

Az utóbbi napokban viszonylag jó hírek érkeznek Magyarországról, ám a költségvetési hiány idei alakulása már aggodalomra adhat okot - írja a Financial Times feltörekvő piacokkal foglalkozó blogja, a beyondbrics. Míg Magyarország kikerült a 10 legkockázatosabb ország közül, addig a hatalmas adóssághegyünket csak gazdasági növekedéssel dolgozhatnánk le, aminek viszont még a csíráit is alig látjuk.

hvg.hu Gazdaság

Három százalék fölötti hiány - büntethet az EU?

Az Európai Központi Bank várhatóan ellenezni fogja a pénzügyi tranzakciós illeték kiterjesztését a jegybank bizonyos műveleteire – írja Gárgyán Eszter, a Citibank elemzője. De nemcsak a 2013-as költségvetéssel lehet baj. Elcsúszások miatt az idei hiány is meghaladhatja a három százalékot, ami miatt a túlzottdeficit-eljárást sem szüntetik meg ellenünk.

hvg.hu Gazdaság

Csak reménykedhetünk, hogy nem vész el a következő 10 év is

Magyarországon a válság kitörése óta jelentősen csökkent a bankok által kihelyezett hitelállomány, emellett a lakosság és az állam is visszafogja a fogyasztást és hitelfelvételt, így aligha tud dinamikusabban élénkülni a gazdaság- írja Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a tagokvagyunk blog friss bejegyzésében. Az elmúlt két év gazdaságpolitikája rontott az üzleti bizalom szintjén és a lakosság várakozásain, de egyúttal hozzájárult a külső egyensúly javulásához. Egyelőre ugyanakkor a jövő felélése miatt képződött lyukakat kell betömködnünk.

hvg.hu Gazdaság

Elszállhat a jövő évi hiány a Nomura szerint

Jövőre akár 3,2 százalékos is lehet a költségvetési hiány és az államadósság is stagnálhat egészen 2014-ig - áll Peter Attard Montalto, a Nomura elemzőjének keddi elemzésében. A szakember szerint a Nemzetközi Valutaalapot a tranzakciós illeték különösen irritálhatja, viszont annak teljes eltörlését minden bizonnyal nem kéri majd, csak változtatásokat eszközöltetne.

MTI Gazdaság

MNB: 290 körül marad az euró

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb inflációs jelentése szerint az idén a GDP arányos államháztartási hiány 3,6 százalék lesz, amennyiben azonban a kormány a betervezett szabad tartalékokat zárolja (ez GDP arányosan 0,9 százalék), akkor a hiány 2,7 százalékra csökken.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

A címlapról ajánljuk