Bodnár Zsolt - Czeglédi Fanni Kult

Minek könyvet lopni, ha el is lehet venni?

A szabadtéri könyvespolcok olyan becsületkasszák, amelyek alkalmasnak tűnhetnek a társadalmi együttélés fejlettségének tesztelésére. Vigyáznak rájuk az emberek, vagy kifosztják őket? Egyáltalán van-e igény a szabad hozzáférésű kultúrára?

Dercsényi Dávid Itthon

Nem tudták kihasználni a Makovecz-házakat, hát most bővítik milliárdokból

A kormány azt ígérte, hogy 2018-ig az elhunyt Makovecz Imre minden fiókban maradt tervét felépítik. A program leginkább Makót érinti, ahol 2,6 milliárd forintból könyvtár épül, megújul a kihasználtság hiányában bezárt mozi, és új épületegyüttest kap a veszteséges fürdő. Mindennek a tetejébe az építész stílusát követve építik át a környező köztereket. A pénz nem számít, és erre Lázár János a garancia.

hvg.hu Kult

Vakrandit szerveznek a kreatív könyvtárosok

Az első benyomás és az előzetes várakozások torzító hatása nélkül dől el, mit olvasnak a Somogy megyei olvasók, hála ötletes könyvtáruknak. A visszajelzések pozitívak, sokan így olyan könyvet is elolvasnak, amelyet maguktól le nem vennének a polcról.

hvg.hu Itthon

Magyarország 2016: összedőlhet a márfai könyvtár és orvosi rendelő

A bádogosok sem mertek felmenni a tetőre, olyan rossz állapotban van a Baranya megyei Márfa község orvosi rendelője és könyvtára. A polgármester szerint bármikor kidőlhet az egyik fal, ezért a környékét lezáratták. Statikusok szerint az épület egy része életveszélyes. A település vezetése kijavítaná, de a polgármester azt mondja, ehhez nem kapnak segítséget. A Belügyminisztérium ezt cáfolta – tudósított csütörtökön az RTL Híradó.

MTI Világ

Meglőttek egy brit parlamenti képviselőt

A 41 éves Jo Cox, az ellenzéki Munkáspárt alsóházi képviselője fogadóórájára készült a Leeds közelében lévő Birstall kisváros könyvtárában, amikor eltalálták. Egy férfit őrizetbe vettek.

hvg.hu Világ

A mentelmi jogról szóló kötet volt a legnépszerűbb az ENSZ könyvtárában

Nem túl jó hír, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének könyvtárában 2015-ben a diplomatákra és állami vezetőkre érvényes mentelmi jogról szóló kötet volt a legnépszerűbb, egyben legtöbbször kölcsönzött könyv, vagyis az érdekelte a legjobban őket, hogy miként menekülhetnek meg a nemzetközi felelősségrevonás elől.

MTI Világ

Rohamrendőrök szállták meg a moszkvai ukrán könyvtárat

Megszállták az OMON orosz rohamrendőrség tagjai szerdán Moszkvában az ukrán irodalmi könyvárat, ahol tiltólistán szereplő, szélsőséges tatalmú könyveket keresnek. 2010-ben már indítottak a könyvtár ellen vizsgálatot szélsőséges irodalom terjesztéséért, az eljárást a rá következő évben indoklás nélkül felfüggesztették.

hvg.hu Kult

Könyvtárat nyitottak a calais-i menekülttáborban

Egy brit tanárnő javaslatára önkéntesek hozták létre a kétszáz adományozott darabból álló könyvtárat – a migránsok többek közt a Holtodiglant és A Gyűrűk Urát is olvashatják.

1 2 3 4 5

A címlapról ajánljuk