MTI Kult

Jogdíj a könyvtárakból kölcsönzött művek után?

Jövő évtől lehetővé válik, hogy jogdíjat kapjanak a szerzők, illetve a szerzői jogok birtokosai a könyvtárakból kölcsönzött könyvek, valamint kották után - ezt tartalmazza Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter csütörtökön megjelent rendelete.

Hajdók Dávid Tech

Csillevasút a Budai Várban

Hat kilométer sín kanyarog az Országos Széchényi Könyvtár falai között, a Telelift rendszer 50 kocsija napi 350 kérést teljesít - számokkal így lehet leírni a könyvtár falait pókhálószerűen átjáró sínhálózatot. A berendezés a könyvtár raktárait köti össze a kiadópulttal, és szállítja a látogatók által kikért és visszaküldött könyveket.

MTI Kult

Európa irodalmi gyöngyszemei az interneten

Reading Europe (Olvasó Európa) programja eredményeként 23 európai nemzeti könyvtár kincseiből mintegy ezer kötetnyi válogatást tett nyilvánossá kedden honlapján az Europeana európai digitális könyvtár.

hvg.hu/MTI Tech

Ilyen lesz a jövő könyvtára

Új technológiák, a könyvtár mint a találkozás és a véleménycsere helyszíne - a könyvtáraknak alkalmazkodniuk kell az új nemzedékeknek a legkülönfélébb elvárásaihoz, hogy állják a versenyt az internettel és a netes tartalmakkal - vélekedtek a Bécsben megrendezett könyvtáros kongresszus résztvevői. Szegeden az ország első "intelligens könyvátrát" használhatják az egyetemi könytárba látogatók.

hvg.hu Tech

Nem vitte vissza a kölcsönzött könyvet George Washington

Az első amerikai elnök, George Washington 1789. október 5-én kikölcsönzött egy könyvet a New York Society Library-ből, egy New York-i könyvtárból. Nemrégiben azonban a The New York Daily News megírta, hogy a könyvtárban rendezgették a dokumentumokat, és kiderült, hogy az elnök nem vitte vissza sosem a példányt a könyvtárba. Emer De Vattel: A népek törvénye című munkájáról van egyébként szó.

1 2 3 4 5

A címlapról ajánljuk