hvg.hu Vállalat + Vezető

Befellegzett júliustól a társasházi netes monopóliumoknak

Egy törvénymódosításnak köszönhetően megszűnhet az áldatlan helyzet azokban a lépcsőházakban, ahol konkurencia híján eddig csak egyetlen cég szolgáltatott internetet, és aki akart, nem tudott átmenni másik társasághoz. Július elsejétől helyet kell adni másoknak is – derül ki az Index cikkéből.

hvg.hu Gazdaság

Brazíliában kaszálhat hatalmasat Orbán vejének cége

Úgy fest, Tiborcz István és cége megérett a nagy dobásra, itthon a fél ország világításának ledesítése után nagyobb halra feni a fogát: legalábbis a külügyi államtitkár személyesen söpri azutat az Elios Innovatív Zrt. előtt Brazíliában. Személyesen protezsálja ugyanis az Orbán-vő cégét Sao Paulo döntéshozóinak.

hvg.hu Gazdaság

Közműszolgáltatás: semmi nem számít csak az ár?

Nincs könnyű dolguk a közműszolgáltatóknak, ha növelni akarják fogyasztóik bizalmát, hiszen a fogyasztó természetesnek tekinti, ha van áram, de felháborodik, ha nincs. Ráadásul a szektorban csak az ár érdekli a vevőket, ami nem hat ösztönzőleg a szolgáltatók kreativitására.

Kósa András Itthon

Az új Orbán-kormány mindent visz Budapesttől?

A kormány a Fővárosi Gáz-, Csatornázási, és Vízművek átvételével afféle modellkísérletbe kezd a választások után a közművek nonprofit üzemeltetésével kapcsolatban – értesült a hvg.hu több forrástól. Felmerült a két nagy városházi holding, a Budapesti Városüzemeltetési Központ és a Budapesti Közlekedési Központ állami átvétele is, de erről információink szerint még megoszlanak a vélemények, ugyanakkor „folyamatos és intenzív az érdeklődés” a városüzemeltetési cégek iránt. Ha az állam „mindent” visz, a következő főpolgármesternek nem sok dolga lesz.

hvg.hu Gazdaság

"12 nap alatt kell a kéthavi villanyszámlát rendezni"

Karácsony előtt hajrázik a befizetésekkel az ELMŰ-ÉMÁSZ, és még az is lehet, hogy a hirtelen többletet a rezsicsökkentések miatt keletkező veszteségei kompenzálására használja fel – legalábbis így gondolja egy panaszos fogyasztó. Ő – sok más levélíróhoz hasonlóan – a minap e jelenségre rávilágító cikkünkre reagálva írta meg saját történetét, és küldte el villanyszámláját.

hvg.hu Gazdaság

Államosítást készíthet elő a versenyhivatal megcsonkítása

Eltiltaná a versenyhivatalt a Fidesz attól, hogy megakadályozza a fogyasztók és a gazdaság számára káros cégegyesüléseket. A változtatásra kevés ésszerű érv van, hacsak egy közeljövőben tervezett fúzióhoz nincs rá szüksége a kormánynak. A változtatás jól jöhet a közműcégek államosításakor és összevonásakor, vagy például a Takarékbank állami részesedésének továbbadásakor.

MTI/Népszabadság Gazdaság

A várt duplája is becsoroghat a közműadóból

A Népszabadság szerint a kormány által várt 30 milliárd forint helyett ennek duplája is befolyhat évente a költségvetésbe a közműszolgáltatókra jövő januártól kivetett új adóból.

hvg.hu Vállalkozás

Nonprofit közművek: Orbánék visszaforgattatnák a nyereséget

Jelenleg is zajlanak a vizsgálatok azzal kapcsolatban, hogyan lehetne Magyarországon megvalósítani a nonprofit közszolgáltatást − válaszolta Oláh Lajos országgyűlési képviselő írásos kérdésére Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a Napi Gazdaság szerint. Szerinte csak e vizsgálatok lefolytatása után lehet a részletekről beszélni.

hvg.hu Gazdaság

Átvenné az ellenőrzést az állam a vízdíjak fölött

Miért kellene Mari néninek megfizetnie az utcája végén működtetett kemping veszteségét, ha nem ő jár oda sátorozni? Efféle dilemmával küzdenek évek óta a vízügyi szakemberek, mivel számos településen olyan költségeket építenek be a víz- és csatornadíjakba, amelyeknek semmi közük sincs a közszolgáltatáshoz.


A címlapról ajánljuk