Bejelentkezés  

Eltűnt Hoffmann Rózsa levele?

Eltűnt Hoffmann Rózsa levele?

Egyelőre kérdéses, hogy eljutott-e az érintettekhez Hoffmann Rózsa levele, pedig az iskoláknak már csak egy szűk hét áll rendelkezésre a válaszadáshoz. A helyettes államtitkár elvileg még decemberben küldött levelet az iskolafenntartóknak, amelyben a PISA-eredmények javításához kért tanácsot. De hiába hívtunk végig nagyjából két tucat tankerületet, és kerestünk igazgatókat, túlnyomó többségük tőlünk hallott a levélről először. Akik pedig tudtak róla, azok szerint is fölösleges az egész felmérés.

Módosulhat a köznevelési törvény

A köznevelési törvény módosítását kezdeményezte a kereszténydemokrata Michl József, aki a parlament honlapján pénteken közzétett indítványában foglalkozik az egyházi és magán köznevelési intézményben foglalkoztatott pedagógusok rendkívüli munkavégzésének díjazásával, és lehetővé tenné, hogy a miniszter döntsön a köznevelési intézmény nevéről.

MTI

„Kabátlopás gyanújába keveredett az erkölcstan”

„Kabátlopás gyanújába keveredett az erkölcstan”

Az idén bevezetett erkölcstan nem új, hanem egy 1995-től létező tantárgy rosszul elnevezett továbbélése, az ahhoz kapcsolódó tankönyvek közül pedig csak egy vállalhatatlan – mondja Kamarás István vallásszociológus, az erkölcstan elődjének egyik atyja, aki a vele készült interjúban rámutat, hogy a kötelezően választható hittannal maguk az egyházak sem értettek egyet, mégis, óvatosságból, sokkal több szülő választotta azt gyerekének, mint ami a magyarok vallásosságából következne.

Sajátjain is átgázolt a pénzért központosító kormány

Sajátjain is átgázolt a pénzért központosító kormány

Legalább két és fél éve tart a kormánypártok soraiban az a vita, amely a szeptember 2-i zűrzavaros tanévkezdéshez vezetett. A Fidesz képviselői több alkalommal is megpróbálták megállítani a saját kormányuk központosítási törekvéseit, de szinte minden alkalommal kudarcot vallottak, és sokszor maguk vonták vissza javaslataikat. A totális központosítás oka egyszerű: a kormány úgy gondolja, hogy ezzel lehet komolyabb összegeket megspórolni, hiszen egyszerűen nincs elég pénz a kasszában.

"Ilyen még nem volt Magyarországon" - szomorúan nyit tanévet az MSZP

A szocialista párt szerint a köznevelési törvény teljes körű életbe lépése zárt és merev iskolarendszert hoz létre, a Fidesz oktatáspolitikai hibáit pedig a pedagógusbér-emelés sem fedi el a hétfőn kezdődő tanévben.

MTI

Hajtogathatnak a felsősök papírrepülőt, de minek?

Hajtogathatnak  a felsősök papírrepülőt, de minek?

Az egész napos iskolai felügyelet nem azonos azzal a rugalmas oktatási módszerrel, amely a gyerekeknek nemcsak szimpla oktatást, hanem közösségi teret és értelmes szabadidő-eltöltést is jelent. Az új rendszer leginkább a hagyományos iskola-napközi kombóra emlékeztet, noha a napközi fogalom nyomtalanul eltűnt a jogszabályokból.

Hittan, mindennapos tesi, délután 4-ig iskola: sok minden más lesz szeptembertől

Hittan, mindennapos tesi, délután 4-ig iskola: sok minden más lesz szeptembertől

Elindul a pedagógus-életpálya új rendszere, átlagosan 34 százalékkal nő a pedagógus munkakörben dolgozók bére, bevezetik felmenő rendszerben az erkölcstan, illetve a hittan oktatását, az általános iskolákban délután 4 óráig foglalkozásokat kell biztosítani – ezek az új köznevelési törvény szeptember 1-jén életbe lépő legfontosabb változásai.

MTI

"Méltó a pedagógus hivatáshoz" - Hoffmannak tetszik az új törvény

A köznevelésért felelős államtitkár szerint nagy öröm, hogy már mintegy negyven köznevelési intézmény tartozik az egyház fenntartásába. Hoffmann Rózsa méltatta a kedden elfogadott köznevelési törvény eredményeit is.

MTI

Ma szavaznak a köznevelési törvény módosításáról

A köznevelési törvény módosításáról szavaz az Országgyűlés ma, a kétnapos rendkívüli ülése második napján. A változtatásokra a pedagógusbér-emelés kiterjesztése érdekében van szükség.

MTI

Augusztusban is lesz parlamenti ülés, még tanévkezdés előtt módosítják a köznevelési törvényt

Módosítaniuk kell a köznevelési törvényt a képviselőknek még a tanévkezdés előtt, hogy bevezethessék a pedagógus-életpályamodellt.

MTI

Megszavazták: maradhatnak a családi napközik

Családi napköziben is teljesíthető lesz az óvodáztatási kötelezettség a gyermek hároméves korától - döntött a parlament kedden, egyhangúlag elfogadva az LMP-hez tartozó független képviselők javaslatát a köznevelési törvény módosítására.

MTI

Vasárnap tüntetnek a tanárok Balog minisztériumánál

Vasárnap, pedagógusnapon demonstrál a köz- és felsőoktatás átalakítása és a köznevelési törvény ellen hét pedagógus és civil szervezet az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt a fővárosban.

MTI

Ötödével több diákot zsúfolhatnak egy osztályba

Elfogadta a parlament kedden a köznevelési törvény módosítását. Ennek alapján az iskolák húsz százalékkal eltérhetnek a jogszabályban meghatározott, 27 fős maximális osztálylétszámtól.

MTI

Megszavazták: 32-re növelhetik az osztálylétszámot

A köznevelési törvényt módosította a Ház kedd reggel. Eszerint az iskolák 20 százalékkal növelhetik a 27 fős osztálylétszámot. Emellett az összevont tornaórák lehetőségét is megteremti a jogszabály.

MTI

Hoffmann új szakértői szerepekről beszélt a köznevelésben

A következő tanévtől három "kitüntetett" szakértői szerep különül el a köznevelésben - mondta Hoffmann Rózsa pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

Tízévesnél fiatalabb diákokat is kollégiumba lehetne adni

Az egyházi fenntartású iskolákban - bizonyos feltételek mellett - az etika tantárgyat hittan válthatná ki és lehetővé válna a köznevelésben 10 éves kor alatt is a kollégiumi felvétel - egyebek között ezt tartalmazza a köznevelési törvény Michl József kereszténydemokrata képviselő által kezdeményezett módosítása.

MTI

Márciusban meg kell rendelni a reform által nem érintett tankönyveket

Az iskoláknak március végéig kell megrendelniük a tantervi reform által nem érintett (kifutó) évfolyamokon használni kívánt tankönyveket a Könyvtárellátó rendszerében. A Nemzeti alaptanterv és az új kerettantervek felmenő rendszerű bevezetése által érintett évfolyamokon a határidő május 15.

MTI

Emmi: öt pedagógus szakszervezet nem sztrájkol

A köznevelés sikeres átalakítása érdekében zajló egyeztetés jövő csütörtökön folytatódik - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkársága.

MTI

Döntött az Ab: jöhet a kötelező óvoda a hároméveseknek

Döntött az Ab: jöhet a kötelező óvoda a hároméveseknek

Nem alaptörvény-ellenes, hogy a rendőrök bevihetik a lógós diákokat az igazgatóhoz, ahogy a köznevelési törvénynek az a paragrafusa is kiállta az Alkotmánybíróság próbáját, amely minden hároméves gyerek számára kötelezővé teszi az óvodát. A gyermekeket érintő rendelkezéseket az ombudsman támadta meg, de az alkotmánybírók többsége szerint az államnak fontos szerepe van a gyerekek fejlődésének biztosításában.

Kerettanterv: mintha hátrafelé haladnának

Kerettanterv: mintha hátrafelé haladnának

Ideológiailag egyoldalú történelemoktatás, az olvasástól inkább elriasztó irodalomtanítás, sok nemzeti öntudatra nevelés és erkölcstan, kevés informatika, természettudomány és használható nyelvi ismeret fémjelzi az egységesített tantárgyi kerettanterveket.

1237

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X