Hat éve csak romlik az oktatás, pedig addig is rémes volt

Hat éve csak romlik az oktatás, pedig addig is rémes volt

2010 előtt is elég ramaty állapotban volt a közoktatás, számos tanulmány leírta, hol kellene beavatkozni a rendszerbe, a diagnózisokról gyakorlatilag szakmai konszenzus alakult ki. Az Orbán-kormány felrúgta mindezt, majd a szétesés előtt álló biciklit nemcsak túltolta, hanem baltával is nekiesett.

Emmi: nem lesznek fizetős szakkörök

Emmi: nem lesznek fizetős szakkörök

Csupán jogalkotási okok miatt kerültek ki a köznevelési rendeletből a térítésmentes kategóriából a közoktatás bizonyos szolgáltatásai, reagált az Emi az eduline cikkére. A törvénymódosítás másik része a korai iskolaelhagyók számát próbálná csökkenteni.

Fizetős énekkar és szakkörök - újabb oktatási módosításokra készül a kormány

Fizetős énekkar és szakkörök - újabb oktatási módosításokra készül a kormány

Kikerült a kormány oldalára a közoktatási törvény módosítási tervezete. Eszerint a jövőben fizetni kellene a tanulmányi és szakmai versenyekért, a szakkörökért, a diáknapokért, az énekkari foglalkozásért, más művészeti tevékenységért, az iskolai sportkörökért, de még a házibajnokságért is. Egyéb változásokat is fontolgat a kormány, a felnőttoktatásban például kitolnák az ingyenes kollégium korhatárát.

„Szerintem is taszító minden kötelező dolog” – interjú a pedagógus kar elnökével

„Szerintem is taszító minden kötelező dolog” – interjú a pedagógus kar elnökével

Maga a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke sem értett egyet azzal, hogy minden állami iskolában dolgozó pedagógusnak kötelező volt belépnie a felülről létrehozott szervezetbe, de úgy véli, a megalakulás óta bizonyították, hogy nem a kormány szócsövei. Az etikai kódexet nem egyeztették az oktatási tárcával, az nem „korbácsként” fog működni, és még sokat változhat a mostani tervezethez képest. Lehet, hogy azt javasolják majd, ne kötelező, hanem csak ajánlott legyen a dokumentum. Interjú Horváth Péterrel, a Nemzeti Pedagógusi Kar elnökével.

"A túlszabályozás sérti a szuverén értelmiség attitűddel rendelkező pedagógusokat"

Az ország egyik legerősebb gimnáziumának kifejezetten nehéz tartani a megszokott színvonalát az egységesített és csökkenő forrásokkal küzdő közoktatási rendszerben – figyelmeztet a Fazekas Gimnázium leköszönő igazgatója.

hvg.hu

Még mindig a Légy jó mindhalálig-ot erőltetik a tanárok

Még mindig a Légy jó mindhalálig-ot erőltetik a tanárok

A netgeneráció nem idegenkedik alapvetően a könyvek olvasásától, de a felső tagozatos irodalomtanítás során „elromlik” valami. A 14-18 évesek szerint az irodalmi szövegek általában nehezen érthetők, ugyan fontos dolgokról szólnak, tanulságosak, de régiek. Viszont újra vannak generációs olvasmányélmények.

BI

Elfogadták a szegregációt engedő köznevelési törvényt

Elfogadta a parlament azt a köznevelési törvényt, amely egyebek között Balog Zoltán miniszterre bízza, hogy mely iskolákban engedélyezi a szegregációt.

MTI

Elitgimnáziumok igazgatói fordultak Orbán Viktorékhoz

Elitgimnáziumok igazgatói fordultak Orbán Viktorékhoz

Neves magyarországi középiskolák igazgatói a pedagógustársadalom nevében nyílt levelet írtak a kormánynak, melyben újra felteszik a kérdést, hogy miért kell ismét módosítani a köznevelési törvényt, amely hosszú távra garantálta volna a pedagógusok méltó társadalmi elismerését.

hvg.hu

A történelmi egyházakhoz fordul a PM a szegregáció intézményesítése ellen

Levélben kéri a történelmi egyházak vezetőit a Párbeszéd Magyarországért, hogy befolyásukat, tekintélyüket felhasználva érjék el: a parlament törölje a köznevelési törvény módosításának egy pontját, amely intézményesítené a szegregációt.

MTI

Ételosztás, takarítás – itt a kötelező közösségi diákmunka

Ételosztás, takarítás – itt a kötelező közösségi diákmunka

Az idei volt az első tanév és az első nyári tanítási szünet, amikor a magyarországi középiskolák első három évfolyamából több százezer diákot kellett valamilyen közösségi munkára kiközvetíteni a környezetükben működő civil szervezetek vagy közintézmények valamelyikébe. Miközben az elgondolást jónak, a rendszert pedig működőképesnek tartják a szereplők, csak irányelvek vannak arra, hogy az iskolákban ki és hogyan foglalkozzon a közösségi szolgálattal. Nem tisztázott például, hogy a pedagógusokra komoly adminisztrációs és szervezési feladatokat testáló program koordinálásáért kapnak-e az érintettek valamilyen kompenzációt.

Az állami iskola kudarca: az autista gyerek

Az állami iskola kudarca: az autista gyerek

Miközben az Egyesült Államokban és számos európai országban még az enyhén szellemi fogyatékos gyerekek is integrált oktatás keretében tanulnak, addig nálunk a fogyaték nélküli autisták sem férnek bele a hagyományos oktatásba. Bár tankötelesek és jogosultak lennének az államilag finanszírozott oktatásra, jelentős részük csak fizetős magániskolába járhat. Egy család példáján néztük meg, mit jelent, ha több gyereket is érint a diagnózis.

Eltűnt Hoffmann Rózsa levele?

Eltűnt Hoffmann Rózsa levele?

Egyelőre kérdéses, hogy eljutott-e az érintettekhez Hoffmann Rózsa levele, pedig az iskoláknak már csak egy szűk hét áll rendelkezésre a válaszadáshoz. A helyettes államtitkár elvileg még decemberben küldött levelet az iskolafenntartóknak, amelyben a PISA-eredmények javításához kért tanácsot. De hiába hívtunk végig nagyjából két tucat tankerületet, és kerestünk igazgatókat, túlnyomó többségük tőlünk hallott a levélről először. Akik pedig tudtak róla, azok szerint is fölösleges az egész felmérés.

Módosulhat a köznevelési törvény

A köznevelési törvény módosítását kezdeményezte a kereszténydemokrata Michl József, aki a parlament honlapján pénteken közzétett indítványában foglalkozik az egyházi és magán köznevelési intézményben foglalkoztatott pedagógusok rendkívüli munkavégzésének díjazásával, és lehetővé tenné, hogy a miniszter döntsön a köznevelési intézmény nevéről.

MTI

„Kabátlopás gyanújába keveredett az erkölcstan”

„Kabátlopás gyanújába keveredett az erkölcstan”

Az idén bevezetett erkölcstan nem új, hanem egy 1995-től létező tantárgy rosszul elnevezett továbbélése, az ahhoz kapcsolódó tankönyvek közül pedig csak egy vállalhatatlan – mondja Kamarás István vallásszociológus, az erkölcstan elődjének egyik atyja, aki a vele készült interjúban rámutat, hogy a kötelezően választható hittannal maguk az egyházak sem értettek egyet, mégis, óvatosságból, sokkal több szülő választotta azt gyerekének, mint ami a magyarok vallásosságából következne.

Sajátjain is átgázolt a pénzért központosító kormány

Sajátjain is átgázolt a pénzért központosító kormány

Legalább két és fél éve tart a kormánypártok soraiban az a vita, amely a szeptember 2-i zűrzavaros tanévkezdéshez vezetett. A Fidesz képviselői több alkalommal is megpróbálták megállítani a saját kormányuk központosítási törekvéseit, de szinte minden alkalommal kudarcot vallottak, és sokszor maguk vonták vissza javaslataikat. A totális központosítás oka egyszerű: a kormány úgy gondolja, hogy ezzel lehet komolyabb összegeket megspórolni, hiszen egyszerűen nincs elég pénz a kasszában.

"Ilyen még nem volt Magyarországon" - szomorúan nyit tanévet az MSZP

A szocialista párt szerint a köznevelési törvény teljes körű életbe lépése zárt és merev iskolarendszert hoz létre, a Fidesz oktatáspolitikai hibáit pedig a pedagógusbér-emelés sem fedi el a hétfőn kezdődő tanévben.

MTI

Hajtogathatnak a felsősök papírrepülőt, de minek?

Hajtogathatnak  a felsősök papírrepülőt, de minek?

Az egész napos iskolai felügyelet nem azonos azzal a rugalmas oktatási módszerrel, amely a gyerekeknek nemcsak szimpla oktatást, hanem közösségi teret és értelmes szabadidő-eltöltést is jelent. Az új rendszer leginkább a hagyományos iskola-napközi kombóra emlékeztet, noha a napközi fogalom nyomtalanul eltűnt a jogszabályokból.

Hittan, mindennapos tesi, délután 4-ig iskola: sok minden más lesz szeptembertől

Hittan, mindennapos tesi, délután 4-ig iskola: sok minden más lesz szeptembertől

Elindul a pedagógus-életpálya új rendszere, átlagosan 34 százalékkal nő a pedagógus munkakörben dolgozók bére, bevezetik felmenő rendszerben az erkölcstan, illetve a hittan oktatását, az általános iskolákban délután 4 óráig foglalkozásokat kell biztosítani – ezek az új köznevelési törvény szeptember 1-jén életbe lépő legfontosabb változásai.

MTI

"Méltó a pedagógus hivatáshoz" - Hoffmannak tetszik az új törvény

A köznevelésért felelős államtitkár szerint nagy öröm, hogy már mintegy negyven köznevelési intézmény tartozik az egyház fenntartásába. Hoffmann Rózsa méltatta a kedden elfogadott köznevelési törvény eredményeit is.

MTI

Ma szavaznak a köznevelési törvény módosításáról

A köznevelési törvény módosításáról szavaz az Országgyűlés ma, a kétnapos rendkívüli ülése második napján. A változtatásokra a pedagógusbér-emelés kiterjesztése érdekében van szükség.

MTI
1238

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X