hvg.hu Itthon

Szarvashibákkal teli tizedikes történelemkönyv

Ízekre szedték az uniós támogatásból készült tizedikes tankönyvet a történelemtanárok szombaton – írja a nol.hu. Hemzseg a bakiktól, a térképek és az ábrák jelentős része hibás, elrajzolt, olyan témák hiányoznak belőle, amelyeket az érettségin számon kérhetnek.

G. Tóth Ilda Itthon

Butí-tani - magániskolák einstandolására készül a kormány

Szemet vetett a kormány az alapítványi iskolákra: az alternatív szakképzők már megkapták a diktátumot, a sort rajtuk kezdik. Ha a kormány célt ér, milliárdos vagyonok elkobzása kezdődhet meg. A közismereti tárgyak tervezett ritkítása is tovább rontja az oktatás színvonalát.

hvg.hu Itthon

PDSZ: "Brutális nyíltsággal" int be a kormány a tanárok ügyének

A pedagógus-szakszervezet szinte szóhoz sem jut az után, hogy a kormány ismertette újabb iskolaállamosítási terveit. A szakszervzet úgy látja, a kormány nagyon várt a tanárlázadás elcsendesedésre, hogy aztán "brutális nyíltsággal tegye egyértelművé: esze ágában sincs engedni a követeléseknek, esze ágában sincs az ország valódi érdekeinek megfelelően átszervezni a közoktatást. Egy dolog számít csupán, hogy mit akar a hatalom." Decentralizáció helyett további központosítás jön - állapítja meg a PDSZ.

MTI Itthon

Döntöttek: minden iskolát államosítanak és marad a Klik

A kedden ismertetett tervek szerint Klebelsberg Központ néven marad a Klik és 56 tankerületi központ is lesz, de semmilyen iskola nem maradhat az önkormányzatoknál, mert a kormány szerint ez okozott problémákat. Az igazgatóknak csak egyetértési joga lesz a tanárok kinevezésében.

G. Tóth Ilda Élet+Stílus

Az osztály, ahol nemcsak megszerzik, hanem újra is alkotják a tudást

Fél órás ráhangolódással kezdenek minden napot a Tág Világ Program negyedikesei, akiknek – kortársaikkal ellentétben – nem kell síri csendben sorakozniuk akkor sem, amikor ebédelni mennek. Pár éve ők az egyetlen osztály, ősztől viszont – a szülőközösség kezdeményezésére – magániskolaként, új évfolyamokkal próbálnak tovább működni.

hvg.hu Itthon

Kiszivárgott a tervezet: tényleg lebutítanák a szakközépiskolákat

Képzett szakmunkások, alapműveltség nélkül - ez lehet a távlati cél a szakközép-iskolai kerettanterv véleményezésre kiküldött tervezete alapján. A közismereti órák száma heti 24-ről heti 13-ra csökkenne, a természettudományokon kívül a matekból és a magyarból is visszavennének. A szakmai tárgyak száma eközben heti 6-ról 17-re nőne. Csak a testnevelésórák száma fix: az marad heti öt.

MTI Itthon

Kezdődik az angolérettségi

Középszinten háromórás az írásbeli vizsga. Az első részben olvasott szöveget kell értelmezni, majd nyelvhelyességi feladatok következnek. Némi szünet következik, majd hallás után kell szöveget értelmezni, végül újabb, egyórás feladatsorban vizsgálják az íráskészséget.

hvg.hu Itthon

Palkovics: a pedagógusok már megszerették a Kellót

Az OFI megszűnése után egy vidéki főiskolához kerülnek a tankönyvfejlesztések, egy másik vidéki főiskola pedig Matolcsy-pénzekből indíthat közgazdászképzést. Lesz jogszabályban létrehozott közoktatási egyeztető testület, de ebbe a Tanítanék mozgalmat nem hívják meg.

hvg.hu Itthon

Ötvenhét darabra eshet szét a Klik, jönnek a köznevelési központok

Az oktatási államtitkár szerint azt javasolják a kormánynak, hogy a Klik helyett hozzanak létre ötvenhét köznevelési központot. Így az iskolák nem lennének távol attól a helytől, ahol a döntések születnek – indokolta az elképzelést Palkovics László az ATV Start című műsorában csütörtök reggel.

hvg.hu Itthon

Több százezer középiskolás életéből kieshet a földrajz – aláírásgyűjtés indult

A szakgimnáziumok természettudományi oktatását lebutító minisztériumi tervvel nemcsak az a gond, hogy "szűk látókörű szakbarbárokat" nevel a jövő nemzedékéből, hanem az is, hogy földrajztanárok százai válhatnak állástalanná. A Magyar Földrajzi Társaság kétségbeesett kiáltvánnyal igyekszik aktivizálni a szakmát és az érintetteket.

Mizsur András Itthon

Ingyenlazac és okostábla – nézze, ilyen egy finn iskola!

Projektor a tantermekben, számítógép a gyerekeknek – ez a rögvalóság a finn közoktatásban. Viszont kréta az ottani iskolákban sincs, mert a tanárok már egy ideje okostáblákon szemléltetik az aktuális tananyagot. Rövid képriport a finn csodáról.

hvg.hu Itthon

Vs: Orbán ősztől kampányüzemmódba akar kapcsolni

A miniszterelnök szeptemberig minden folyamatban lévő, illetve konfliktusos ügyet le akar zárni, hogy utána kampányüzemmódba kapcsolhasson – ezt állították kormányzati források a Vs.hu-nak. A lap szerint a következő hónapokban, ha valóban rendezni akarnak mindent őszig, az egészségügyhöz már nem nyúlnak hozzá. Az oktatás, a közigazgatás és az energetikai szolgáltatások átalakítása férhet már csak bele.

hvg.hu Itthon

Mégis szóba állhat a kormány a civilekkel

„Reménysugarat” lát a Tanítanék Mozgalom arra, hogy a kormány enged a kérésüknek, és leül megtárgyalni április 12-én az ötven szakmai szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform (CKP) 12 pontos azonnali követelését, melyek segítségével megkezdenék a közoktatás átalakítását – írja a Magyar Nemzet.

hvg.hu Itthon

A PSZ elnöke már szervezi a pedagógussztrájkot

Ha a Pedagógusok Szakszervezetének tagsága támogatja a döntést, a jövő hét második felében megtarthatják a sztrájkot a pedagógusok, miután a kormánnyal folytatott egyeztetések eredménytelenül zárultak. A törvény szerint a még elégséges szolgáltatásról feltétlenül egyeztetniük kell a tanároknak az állammal.

hvg.hu Itthon

Balog: Hatvan kicsi Klik jön az egy nagy helyett

A Klik helyett hatvan olyan szervezetet hozna létre az oktatási államtitkárság, amely önálló jogi személyiséggel, önálló költségvetéssel rendelkezik, és szorosabb kapcsolatot ápol az igazgatókkal. Az Emmi javaslata nemsokára a kormány elé kerül. Csökkentik a pedagógusok minősítési rendszerével járó terheket is – ígérte Balog Zoltán.

MTI/hvg.hu Itthon

Lázár nem neveti ki a tanárok mozgalmát, de Pukliék azért visszaszóltak neki

Nem száz, hanem háromszáz iskola előtt tiltakoztak a szerdai polgári engedetlenségi akcióban, amelyben a visszajelzések szerint legalább 15 ezren részt vettek - állítják a tiltakozást szervező pedagógusok, akik szerint igenis sikeres volt a kezdeményezés. Lázár János korábban azt mondta, más kormányok a tegnapi sikertelen nap után kinevetnék a tiltakozókat, ők azonban komolyan veszik őket.

hvg.hu Itthon

Beer püspök lényegében kimondta, hogy az egyház szegregál

"Ahol átvettünk iskolákat, ott a környékről elszívjuk a nem cigány gyermekeket, akiknek aránya tehát növekszik az állami iskolákban. Ez engem is nagyon bánt, hiszen egyik szívügyem a cigányság nyomorúságának enyhítése, az iskolák szegregálódása pedig éppen az ellenkező irányban hat" - mondta Beer Miklós püspök, a váci egyházmegye első embere.

MTI Itthon

Pukli: Lesz polgári engedetlenség

Nincs bocsánatkérés, lesz sztrájk - jelentette be a tanártüntetések arca. Palkovics László államtitkár azt ígéri, nem esik bántódásuk a sztrájkoló tanároknak.

1 2 3 4 5 6 7
23

A címlapról ajánljuk