BI Itthon

Többet költünk oktatásra? Nem győztek meg minket

Milyen adatok alapján mondja a kormány, hogy egyre többet költ az oktatásra, miközben minden hozzáférhető kutatás és statisztika ennek ellenkezőjét bizonyítja? Mire alapozza a kabinet azt a – magyar oktatáspolitikát meghatározó – tételét, hogy túl sok a diplomás az országban? Néhány kérdésünkre kedden nem kaptunk választ Palkovics Lászlótól. Most igen. De nem lettünk okosabbak.

hvg.hu Itthon

Egyre többen vannak a "kockás ingesek"

Klinghammer István egykori felsőokatatási államtitkár aligha gondolhatta, hogy ilyen szintű tiltakozást vált ki a tanárok leszólása, a kockás ing hasonló jelképpé kezd válni, mint Balog Zoltán túltolt biciklije.

hvg.hu Itthon

A kormánypárti tanárok is az ügy mellett állnak

A KDNP által létrehozott Barankovics Alapítvány oldalán fakadt ki egy pedagógus a közoktatási rendszer problémái miatt, méltatlankodva azon, hogy a kormánynak "fogalma sincs", hogy mi történik az iskolákban, illetve kifacsarja, hogy miért tüntetnek a tanárok.

Balla István Itthon

Palkovics: hónapjai vannak a Kliknek a jelenlegi felállásban

Az oktatási államtitkár szerint sem funkcionál jól a Klik jelenlegi 198 tankerülete, ezért nagy változások várhatók, s ez érintheti a vezetőket is. Palkovics László továbbra is bízik a Köznevelési Kerekasztalban, ahova meghívták a magyar kormány oktatási reformjait állandóan ízekre szedő OECD és a minap alakult alternatív kerekasztal képviselőit is.

Baracs Nóra – Repárszky Ildikó – www.tenyleg.com Kult

Politikailag elhajló tankönyvet kapnak a diákok

Hiába állítja Rétvári Bence, hogy a régi tankönyvek a hibásak, az egyik új fejlesztésű tankönyv nem csak politikailag elfogult, hanem például értelmetlenné teszi a diákok számára a márciusi ifjak egyik pontját.

hvg.hu Itthon

Hétköznapi gondokból lettek országos tanártüntetések

A nagymértékben megszaporodó bürokrácia elképesztő eseteket produkált a közoktatásban, nem csak a tervezhetőséget, de a napi működést is teljesen ellehetetlenítette a Klik rendszere az iskolákban. Volt, ahol a pályázati pénzek öt hónapos csúszása miatt a tanárok fizették a tehetséggondozó program költségeit, az ügyintézés miatt lényegesen drágultak projektek, de előfordul olyan is, hogy egy akciós repülőjeggyel megoldható tanulmányútról kellett lemondani, mert lassú a közbeszerzés.

hvg.hu Itthon

Index: Orbán csak 2018 után szüntetné meg a Kliket

Többen is kritizálták a Fidesz lillafüredi frakcióülésén a Klik működését, és az Index információi szerint Orbán Viktor azzal nyugtatta párttársait, hogy 2018 után megvizsgálják, érdemes-e fenntartani a Klebelsberg központot.

MTI Itthon

Külföldről súghatnak ezentúl a kormánynak és a tanároknak

A párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is bekapcsolódik szakértőként a köznevelési kerekasztal munkájába a jövőben - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára.

hvg.hu Itthon

Az Oktatói Hálózat is csatlakozik a szombati tüntetéshez

A pedagógusok sztrájkbizottsága által a parlamenthez szervezett szombati tüntetéshez csatlakozik az Oktatói Hálózat. A felsőoktatási érdekvédelmi egyesület szerint a minőségi felsőoktatás nem képzelhető el minőségi alap- és középfokú oktatás nélkül.

hvg.hu Itthon

Heti Válasz: Czunyiné csak gyalogáldozat

A legfőbb szakszervezeti követelések megvalósításának lehetőségét boncolgatja a Heti Válasz legfrissebb lapszáma. Számos kérdésben engedhet a kormány a tanároknak, ám az egyik legfontosabb feladat az lehet, hogy az utcáról minél hamarabb a tárgyalóasztalhoz terelje a tiltakozó csoportokat, így kisebb lehet a visszavonulás visszhangja.

hvg.hu Itthon

Megkerülte a tárgyalásokat a kormány, utoljára tárgyal velük a PSZ

Több előkészítő tárgyalást is folytatott a kormánnyal a Pedagógusok Szakszervezete a közoktatásban tapasztalható problémák megoldására, azonban a Köznevelési kerekasztalt épp az első érdemi egyeztetés előtt hívta össze a kormány. A lépéssel csökkentették a pénteki találkozó súlyát, a PSZ szerint pénteken lezárják a kormánnyal való tárgyalásokat, szombaton tüntetésre kerül sor.

hvg.hu Itthon

Határozott és érzelmes videóval hívnak tüntetni a pedagógusok

"Most több kell, mint bekapcsolni a tévét, és megnézni, hogyan döntenek a gyereked sorsáról" - üzenik a pedagógusok. A legnagyobb oktatási szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete a Köznevelés kerekasztalt követően is arra buzdítja a szülőket , tanárokat és diákokat, hogy csatlakozzanak a szombati fővárosi tüntetéshez.

MTI/hvg.hu Itthon

Palkovics többet engedhet az iskoláknak, a rendszer alapja viszont maradna

Az oktatási államtitkár szerint a kistelepülések iskolái eddig nyertesei voltak az állami rendszernek, de elismerte, hogy többen nehéz helyzetbe kerültek. Palkovics közelebb vinné, például megyei szintre a döntéshozatalt az iskolák ügyeiben, az ügyintézést pedig teljesen visszaadná, Orbán Viktor ehhez kellő mozgásteret enged számára.

1
5 6 7 8 9
23

A címlapról ajánljuk