HVG Gazdaság

Robbanásig feszült a helyzet a közszférában

Több tízezer dolgozó tíz éve nem kapott béremelést a közszférában. Sokan a jobban fizető multikhoz menekülnek, a kisebb cégek pedig képtelenek lépést tartani a nagyok kényszerű bérfejlesztésével.

Gazdaság

Nem kell kirúgni a közszolgát, megy az magától

Csepreghy Nándor ismét bedobta azt a tervet, hogy a közszférából elbocsátottak segítenek majd megoldani a munkaerőhiányt a magáncégeknél. A szakszervezeti vezető szerint előbb mennek külföldre, minthogy ezt megvárnák.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Állami vezetők, akik háromszor annyit keresnek, mint Orbán

Hét erdőgazdasági vezető is kétszer annyit keres, mint a miniszterelnök, miközben a stratégiai vállalatok első emberei akár háromszor annyi pénzt vihetnek haza, mint Orbán Viktor – derült ki a Népszabadság által kikért adatokból. Összesen 25 vezérigazgató bére haladja meg a korábbi, kétmillió forintos bérplafont.

hvg.hu Gazdaság

Berágtak a mentők is egy kiszivárgott levél szerint

Akár a sztrájkra is készen áll a mentők néhány dolgozója, mások jogi lépéseket fontolgatnak, vagy a nyilvánossághoz fordulnának. Az államkincstár új rendszere miatt ugyanis késedelmesen jutottak illetményeikhez, és ezzel nincsenek egyedül a közszférában.

hvg.hu Gazdaság

Sokmilliós lelépési pénzre apellálnak a közszolgák? Hidegzuhany érheti őket

Igazán nagyvonalúnak próbált látszani a kormány a bezárásra, összevonásra ítélt háttérintézmények távozni kényszerülő dolgozóival, de megeshet, inkább pitiánerkedni sikerül. Brutális végkielégítéseket lengettek be nekik, de azt “elfelejtették” kommunikálni, hogy könnyen lehet, ezeket a pénzeket terheli az állami végkielégítésekre kivetett 75 százalékos különadó. Így meg már sokkal vékonyabb a 3-4-szeresére növelt lelépési pénz.

hvg.hu Gazdaság

Az ukázt nem lehet majd elsunnyogni – erre lesz jó a nagy intézményritkítás

Még úgy is több közszolgát tart majd el az Orbán-kormány a három évvel korábbi létszámhoz képest, hogy közel hattucatnyi intézményt tol be a minisztériumok alá vagy szüntet meg. Az csupán aprópénz, amennyit ezzel megtakarít a kormány, de a politikai akaratot sokkal határozattabban lehet majd keresztülvinni a jelenleg még félig-meddig önállóan működő műhelyeken.

hvg.hu Gazdaság

Demján: Két és fél éve nem beszéltem érdemben Orbán Viktorral

A nagyvállalkozó szerint Orbán saját környezetének a foglya, és megesik, hogy félrevezetik. A Figyelőnek adott interjúból kiderül, hogy Demján Sándor számos kormánytag és kormányközeli személy teljesítményével elégedett: felsorolta Lázárt, Csányit, Varga Mihályt és Matolcsyt is. Beszélt a TriGranit részleges eladásáról és arról is, hogy egyelőre nem óhajt Magyarországon ingatlant fejleszteni, bár az alacsony kamat kedvez az ingatlanberuházásoknak. A VOSZ elnöke földrengésszerű változásra számít a közszférában, amit az általa vezetett szövetség teljes mértékben támogat.

Dercsényi Dávid Itthon

Csepreghy esete a jereváni rádióval

Nem úgy, nem annyi, nem az – pontról pontra cáfolja Csepreghy Nándor állításait a 600 ezer közalkalmazott leépítéséről a közszolgákat és közalkalmazottakat tömörítő szakszervezet főtitkára.

hvg.hu Gazdaság

Hosszú távon 600 ezer közalkalmazottat engedne el a kormány

Még ebben a ciklusban 150 ezer közalkalmazottat küldene el a kormány, hosszú távon pedig 600 ezer ember versenyszférába irányítása volna optimális - mondta Csepreghy Nándor, a miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese az ATV-nek adott interjúban.

MTI Gazdaság

Nyugdíj: Pert vesztett a magyar állam Strasbourgban

A strasbourgi bíróság szerint ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével és sérti a megkülönböztetés tilalmát a közszférában dolgozó nyugdíjasok nyugdíjának folyósítására vonatkozó új szabályozás. A bírósághoz egy magánszemély fordult, akinek felfüggesztették a nyugdíjutalást, miután az öregségi nyugdíj mellett közalkalmazottként vállalt munkát.

hvg.hu Gazdaság

Bérrabszolgák működtetik az államot

Nagy ötlettel álltak elő a szocialisták: aláírásgyűjtéssel kényszerítik rá a kormányt, hogy hatalmas béremelést hajtson végre a közszférában. A kezdeményezés kissé komolytalan, miközben a közszféra béremelésének követelése aktuális és jogos. A magyar államot működtetők évek óta nagyon keveset keresnek, aminek következményeit a romló közoktatásban, a közegészségügyben és a közpolitika riasztó állapotában, a közszolgák külföldi munkavégzésében, majd kialvatlanságában láthatjuk viszont. A kormány azonban már nekikezdett a bérrendezésnek - leszeletelve ágazatokat, azokon belül pedig munkaköröket.

hvg.hu Gazdaság

Szégyellem a munkám, elhagyom a közszférát, mihelyt lehet

Igaza van Lázár Jánosnak, tényleg riasztó állapotban van az államigazgatás, a bürokrácia belülről kész káosz, az inkompetens vezetők elől és az értelmetlen elvárások miatt menekülne, ki merre lát. De az ügyintézők is rengeteg bajt, visszásságot jeleztek. Bár egymást érték az államreformok, azok eredménye nem látszik. Itt a Lázár-konzultáció eredménye.

1 2 3 4 5 6

A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával