Torontáli Zoltán Gazdaság

A kilátástalanság elkezdte végleg külföldre vinni a magyarokat

Míg korábban a magasabb fizetések miatt mentek külföldre dolgozni a magyarok, többnyire azért, hogy hazatértük után be tudják indítani az itthoni életüket, az utóbbi időben markánsan megjelent egy új kivándorló csoport. Ők a hazai közállapotok miatt már kilátástalannak ítélik saját maguk és az ország helyzetét, elegük van abból, ami itt folyik, és eleve úgy indulnak útnak, hogy soha nem akarnak visszatérni.

hvg.hu Gazdaság

El lehet menni: egy bolgár call center is vonzóbb, mint itthon lenni

Nem csak Angliába, Németországba vagy Ausztriába indulnak el szerencsét próbálni a jobb megélhetést kereső magyar fiatalok. A 26 éves győri Kránitz Ádám például katonaként, pénzszállítóként, postásként is dolgozott itthon, de sehol sem keresett annyit, amennyiből kijött volna. Hosszabb-rövidebb külföldi munkák után részben tudatosan választotta azt, hogy nem Nyugat-Európába indult, inkább bolgár, ukrán és orosz állásportálokra töltötte fel az önéletrajzát. Így került Szófiába, és azt mondja, most nem hiszi, hogy megérné hazajönni. Magyarul és angolul válaszol magyaroknak egy bulgáriai call centerben dolgozva.

hvg.hu Gazdaság

Külföldi munka: lesújtó adat jött a magyarok elvándorlási kedvéről

Tíz fiatal magyar férfi közül nyolc akár külföldre is elköltözne egy megfelelő állásért – derült ki a Randstad személyzeti tanácsadó cég tanulmányából. A magyar munkavállalók többsége szerint egyébként a külföldi üzleti utak növelik a munkájuk értékét, mégis alig dolgoznak olyan pozícióban, amely erre lehetőséget adna.

hvg.hu Gazdaság

Haza is lehet jönni: "Most mindent újra kell kezdeni"

Csalódással csöppent vissza a telefont lecsapó hazai ügyintézők, a csigalassúságú bürokrácia, az egymásra mutogató orvosok és védőnők, illetve a féléves egészségügyi várólisták világába Gábor és Anita, aki két kisgyerekkel költözött haza Angliából. Annyira ég és föld a két ország egészségügyi rendszere között a különbség, hogy a súlyos betegséggel küzdő családanya Budapestről utazgat vissza sugárkezelésre. Azt mondják, kiköltözni sokkal könnyebb volt, mint hazajönni, de itthon legalább magyarul lehet beszélni, és tökmagozni is szabad a meccsen, még ha a játék nyomába se ér az angol focinak.

hvg.hu Itthon

A nap, amikor mindenki keresi a válságot, de azt csak a kormány látja

Egy nap, öt hír - amiről ma este beszélnek: Áder János betett a kormánytöbbségnek és főleg Matolcsy Györgyéknek; a kormány megijedt attól, hogy majd a menekültek megijednek, ettől meg az emberek is megijednek; kiderült, hogy a lakosság bizony a tiltakozó tanárokkal ért egyet, és nem esik hasra Orbánék oktatáspolitikájától, sőt!

hvg.hu Gazdaság

Bezárulhat sok ajtó a magyarok előtt az EU-ban egy új terv miatt

Újabb, potenciálisan veszélyes választóvonalat húzhat a munkaadók és a diplomaták képviselői szerint az EU nyugati és keleti tagországai közé az Európai Bizottság (EB) keddi javaslata, amely a helyi munkavállalókra vonatkozó javadalmazási szabályokat alkalmazná teljes körűen a másik tagállamba kiküldött munkavállalókra is – közölte a Bruxinfo.

MTI Gazdaság

London behúzhatja a vészféket - itt a magyar munkavállalókat is érintő EU-reformjavaslat

A vendégmunkások csak négyévi nagy-britanniai munkaviszony után férhetnének hozzá a munkavállaláshoz kötődő brit szociális juttatások teljes köréhez - a brit kormány a többi EU-állam beleegyezésével ilyen szigorítást is életbe léptethet az Európai Tanács elnökével folytatott egyeztetések nyomán kiadott reformterv alapján. A családi pótlékot is megvághatja a brit kormány azoknál, akiknek gyerekei nem a szigetországban élnek.

hvg.hu Itthon

Videó: Mit jelent a medál a fekete ruhás nővér nyakában?

Félbe tört angyalszárnyat hord a nyakában Sándor Mária. A medált a külföldön dolgozó több mint 12 ezer ápolónő küldte neki, kérve, harcolja ki a magasabb bért az ápolóknak, hogy hazajöhessenek – ezt mondta legalábbis a fekete ruhás nővér a TV2-n.

hvg.hu Gazdaság

Nőhet-e már a magyar melós bére?

A kérdés jogos, hiszen a gazdaság több területén is komoly munkaerőhiány van. Az OTP elemzői megpróbálták kisakkozni a választ, ami röviden egy erős talán.

hvg.hu Gazdaság

Miért hallgat Magyarország Cameron ultimátuma után? Ez lehet az ok

A kelet-európai bevándorlókat igen hátrányasan érintő szabályozást készülnek elfogadni Nagy-Britanniában. A javaslatot Cameron ultimátumszerűen terjesztette az EU elé. A visegrádi országok egy emberként hördültek fel, kivéve Magyarországot. Diplomáciai források szerint Orbán és a brit kormányfő gyümölcsöző kapcsolatában kell keresni a hallgatás okát.

Kovács Andrea Itthon

Ami megállít, az el is indít

Házépítés Tongán, őserdei törzs tagjainak nyelvoktatása, bébiszitterkedés egy szigeten, zajos hostelélet vagy csendes ökofarm a világ bármely pontján – és még ezernyi munkalehetőség azoknak, akik úgy döntenek, hogy szállásért cserébe dolgoznak, miközben olyan utazáson vesznek részt, ahol nemcsak kikapcsolódnak, hanem rengeteget tanulnak a világról és önmagukról.

Máriás Leonárd Gazdaság

Itthon börtön jutott neki, a németeknél az álmát valósítja meg

Tamás megcsinálta a szerencséjét Németországban, az Edeka szupermarketlánc áru-összekészítője lett, nettó 600 ezer forintot keres, heti öt napban, napi nyolc órában – igaz, síruhában, annyira hideg van a munkahelyén. De ő boldog. A nógrádi férfi a magyar nyomor legmélyéről érte el ezt, megjárta a börtönt is. Pár hete azért jött haza néhány napra, hogy segítsen a menekülteknek.

1 2 3 4 5 6 7
A címlapról ajánljuk
Soros nem kéri vissza az aprót

Soros nem kéri vissza az aprót

Kovács Zoltán kormányszóvivő nem hajlandó elárulni, mennyi ösztöndíjat kapott a Soros alapítványtól, így magunk eredtünk ennek a nyomába. A sajtóban eddig megjelent számok a mi kalkulációnk szerint nem stimmelnek.