Nőhet-e már a magyar melós bére?

Nőhet-e már a magyar melós bére?

A kérdés jogos, hiszen a gazdaság több területén is komoly munkaerőhiány van. Az OTP elemzői megpróbálták kisakkozni a választ, ami röviden egy erős talán.

hvg.hu

Miért hallgat Magyarország Cameron ultimátuma után? Ez lehet az ok

Miért hallgat Magyarország Cameron ultimátuma után? Ez lehet az ok

A kelet-európai bevándorlókat igen hátrányasan érintő szabályozást készülnek elfogadni Nagy-Britanniában. A javaslatot Cameron ultimátumszerűen terjesztette az EU elé. A visegrádi országok egy emberként hördültek fel, kivéve Magyarországot. Diplomáciai források szerint Orbán és a brit kormányfő gyümölcsöző kapcsolatában kell keresni a hallgatás okát.

hvg.hu

Tűznek külföldre a fiatal diplomásaink

Tűznek külföldre a fiatal diplomásaink

Németország, Ausztria és az Egyesült Királyság a fő célirány.

HVG

Ami megállít, az el is indít

Ami megállít, az el is indít

Házépítés Tongán, őserdei törzs tagjainak nyelvoktatása, bébiszitterkedés egy szigeten, zajos hostelélet vagy csendes ökofarm a világ bármely pontján – és még ezernyi munkalehetőség azoknak, akik úgy döntenek, hogy szállásért cserébe dolgoznak, miközben olyan utazáson vesznek részt, ahol nemcsak kikapcsolódnak, hanem rengeteget tanulnak a világról és önmagukról.

Itthon börtön jutott neki, a németeknél az álmát valósítja meg

Itthon börtön jutott neki, a németeknél az álmát valósítja meg

Tamás megcsinálta a szerencséjét Németországban, az Edeka szupermarketlánc áru-összekészítője lett, nettó 600 ezer forintot keres, heti öt napban, napi nyolc órában – igaz, síruhában, annyira hideg van a munkahelyén. De ő boldog. A nógrádi férfi a magyar nyomor legmélyéről érte el ezt, megjárta a börtönt is. Pár hete azért jött haza néhány napra, hogy segítsen a menekülteknek.

A külföldön megkeresett pénz után is tartja a markát a magyar állam

A külföldön megkeresett pénz után is tartja a markát a magyar állam

Egy ügyvezető elvállalhatja a cég külföldi leányvállalatainál is az ügyvezetői feladatokat, amiért persze pluszfizetés is jár. A rossz hír az, hogy ilyen bérek után is – hiába származnak külföldről – be kell fizetni a magyarországi járulékokat.

hvg.hu

Apa nevel, anya pénzt keres külföldön

Apa nevel, anya pénzt keres külföldön

Egy munkaerő-közvetítő cég kifejezetten Skandináviába visz ki szakképzett ápolókat, akik sokszor csak 3 év rutinnal tízszer annyit keresnek - akár nettó egymillió forintot is -, mint itthon egy 30 év tapasztalattal bíró kolléga. Ráadásul mindezt könnyebb munkával. Ügyfeleik leginkább középkorú ápolók, mert a fiatalok a brit, a német és az osztrák kórházakba mennek. Tény, vannak azért kötöttségek is, ami egyeseket elgondolkodtathat.

Már egy országnyi külföldi él Nagy-Britanniában

Több mint nyolcmillióan élnek külföldiek Nagy-Britanniában egy oxfordi intézet adatai szerint.

MTI

Tárki: Külföldre menne a magyar tanulók 45 százaléka

A német és az osztrák uniós munkaerőpiac teljes megnyitása miatti megugrást követően 2013 óta 10-14 százalékon stabilizálódott azok aránya, akik külföldön képzelik el jövőjüket – mondta Sík Endre, a Tárki vezető kutatója az intézet legújabb felméréséről az InfoRádióban. A 25 év alattiak 39 százaléka külföldön képzeli el a jövőjét, a tanulók között ez az arány 45 százalékos.

hvg.hu

Facebookon próbálja összeszedni a hazatérő fiatalokat a kormány

Facebookos és Google-hirdetésekben próbálja népszerűsíteni a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését a kormány. Eddig még mindig csak 4 fiatalt sikerült hazahozni, de Czomba Sándor szerint türelmesnek kell lenni.

hvg.hu

Végleg lelépne Magyarországról az egyetemisták 37 százaléka

Végleg lelépne Magyarországról az egyetemisták 37 százaléka

A magyar egyetemisták és főiskolások átlagosan 50 ezer forintból élnek havonta. A diákok 63 százaléka rövidebb ideig, 52 százalékuk hosszabb távon is vállalna munkát külföldön. 37 százalékuk kész rá, hogy végleg elhagyja az országot.

Külföldön dolgozik? A NAV-tól akkor sem szabadul meg

Külföldön dolgozik? A NAV-tól akkor sem szabadul meg

Ha egy magyar állampolgár külföldön dolgozik, akkor is előfordulhat, hogy Magyarországon kell személyijövedelemadó-bevallást benyújtania és adót fizetnie. Különösen izgalmas ez manapság, amikor egyre élesedő verseny bontakozik ki az európai országok között a jövedelemadó-kulcsok vonatkozásában.

hvg.hu

El lehet menni: De hol kapok nyugdíjat?

El lehet menni: De hol kapok nyugdíjat?

Egyre gyakoribb, hogy valaki az élete során több országban dolgozik, így nyugdíjas korában több helyről is kaphat ellátást. Ráadásul nyugdíjasként az Európai Unió bármelyik országában élhetünk, ideális esetben az is megtörténhet, hogy idős korunkban abban az országban élünk, ahol a legtöbbet ér a nyugdíjunk. Mi a helyzet, ha az országokban más a nyugdíjkorhatár? Jár-e nyugdíj, ha csak pár hónapot húz le valaki Németországban, vagy Ausztriába ingázik? Kitől kell kérni az apanázst?

Százezer magyar ingázik külföldi munkáért

Százezer magyar ingázik külföldi munkáért

Körülbelül százezer magyar ingázik naponta vagy hetente a külföldi munkahelyére, de a statisztikai hivatal azt nem tudja pontosan, hogy mennyien költöztek ki huzamosabb időre.

MTI

Win-win játék: a magyart külföldre viszik, ebből ők itthon megélnek

Win-win játék: a magyart külföldre viszik, ebből ők itthon megélnek

Hatalmas óriásplakáttal hirdeti magát egy külföldi munkákat közvetítő magyar vállalkozás Budapesten. A többszörös bér ígérete minden bizonnyal jó hívószó egy magyarnak: az utóbbi években különböző kutatások alapján is több százezren hagyhatták el az országot. Jellemzően az EU nyugati fele a cél. A külföldi munkavállalással kacérkodó magyarokra sok vállalkozás települ rá, ám ez korántsem olyan hatalmas biznisz, mint amennyire elsőnek látszik: ők már nem érzékelik a tömegeket, a kivándorlás az elmúlt pár évben óriási ütemű volt, mostanra azonban lassulni látszik.

Kitilthatják Németországból a juttatásokkal visszaélő külföldieket

Akár öt évre kitilthatják Németországból a szociális ellátásokkal visszaélő külföldi uniós állampolgárokat a kormány szerdán kiszivárgott jogszabálytervezete szerint.

MTI

A német kormány is szigorítja a bevándorlást

Szerdán mutatják be a tervezetet, amelynek intézkedései közé tartozik, hogy 3 hónapra korlátozzák az álláskeresésre rendelkezésre álló időt a munkavállalás céljával bevándorló uniós külföldiek esetében.

MTI

Ezért nehéz a magyar fiataloknak beilleszkedni a külföldi munkahelyen

Egy kutatás szerint a magyar Y generáció értékrendje jelentősen különbözik a nyugat-európai fiatalokétól.

hvg.hu

A BGF-esek harmada külföldön dolgozna

A Budapesti Gazdasági Főiskolán (BGF) végző fiatal diplomás munkavállalók csaknem felének már tanulmányai befejezése előtt van főállású munkaviszonya, 14 százalékuk dolgozott már külföldön, harmaduk pedig jelenleg is tervezi, hogy a következő öt év során Magyarországon kívül vállal munkát.

MTI

Külföldi munka: megszólalt a német államfő is

Hasznos a bevándorlás Németországnak, a bevándorlók elleni hangulatkeltés pedig veszélyes - mondta a német államfő egy pénteki lapinterjúban.

MTI
1236
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X