hvg.hu Élet+Stílus

Igazságot a tejnek! – A 6 leggyakoribb tévhit a tejről

A tejnek kitüntetett szerepe van az életünkben, hiszen ez az első táplálék, amit születésünk után fogyasztunk. Mégis, mintha megfeledkeznénk az érdemeiről, mert felnőttként egyre kevesebbet iszunk belőle, sőt vannak, akik kifejezetten tartózkodnak tőle. A tej nemzetközi világnapja alkalmából a szakértők most megcáfolják a leggyakoribb tejjel kapcsolatos tévhiteket.

Hercsel Adél Plázs

A kalcium-legenda: blöff vagy valóság?

Darázscsípés? Allergia? Kiütés? Viszketés? Fulladás? Orrfolyás? Köhögés? Torokgyulladás? – Mindenre jó a kalcium, legalábbis a közvélekedés, és sok esetben a magyar orvosok szerint is. Ám mára mind többen kételkednek is ebben. Azt mondják, az univerzális csodaszerként számon tartott kalcium gyógyhatását ilyen esetben egyetlen komoly kutatás, szakmai lap sem támasztotta alá.

hvg.hu Gasztro

Vitaminos tészta a Mintamenza programban

A hazai kínálatban egyedinek számító, kalciummal és D-vitaminnal dúsított tészta került piacra. A termékfejlesztésben a Mintamenza program orvos csoportja is közreműködött.

MTI Plázs

A hosszú élet titka: D-vitamin és kalcium?

Kissé tovább éltek azok az idős emberek, akik D-vitamin és kalcium étrend-kiegészítőt szedtek – állapították meg követéses vizsgálatok metaelemzésével dán kutatók.

MTI Tech

Bőrcsontokban tárolták a kalciumot és a foszfort a dinoszauruszok

Az úgynevezett "bőrcsontokban" tárolták a létfontosságú ásványokat - kalciumot és foszfort - a nagytestű dinoszauruszok, ezek a készletek segítették a hatalmas lények túlélését, és kicsinyeik kihordását kedvezőtlen körülmények között - vélik kanadai paleontológusok, akik tanulmányukat a Nature Communications című folyóiratban tették közzé.

MTI Plázs

Túl sok kalcium nem teszi erősebbé a csontokat

A lehető legkevesebb kalciumot fogyasztó, korosodó nők csontja törik a leggyakrabban, ám a kalciumadag emelése bizonyos szint fölé már nem csökkenti a kockázatot - mutatta ki svéd kutatók vizsgálata, amelynek eredményeit a British Medical Journal közölte.

life-style.hu Shake

Belehalhatunk a kalciumba?

A tudomány bizonyította, hogy a csont ugyanolyan élő szövet, mint testünk minden porcikája: folyamatos felépülés és...

MTI Plázs

Növelheti a szívroham kockázatát a kalcium szedése

Az időskori csontritkulás kezelésére sokféle kalciumtartalmú gyógyszert, táplálékkiegészítőt hoztak forgalomba, de a legújabb adatok arra utalnak, hogy az ezekben lévő kalcium a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növelése szempontjából nagyobb veszélyt jelent, mint amennyit az oszteoporózis mérséklésében segít - állítják új-zélandi kutatók.

hvg.hu Plázs

Bizonyították, a tej segíthet a fogyásban

Nemcsak hogy nem hizlal, de mozgás és aktív életmód mellett fogyaszt is a tej – derül ki Stuart M. Phillips, a kanadai Ontarióban található McMaster University professzorának és munkatársainak a Medicine & Science in Sports and Exercise című szaklapban publikált kutatásából.

MTI Plázs

Szívinfarktus-veszélyt okoznak a kalciumos tabletták

A csontok egészsége érdekében már az emberi élet kezdetétől szükséges a megfelelő mennyiségű kalciumbevitel, ám új-zélandi kutatók szerint a kalciumot tartalmazó táplálékkiegészítők fokozzák a szívinfarktus veszélyét.

hvg.hu Plázs

Tények és tévhitek a kávéról

A kávé legális drog. Mérsékelt fogyasztása azonban – 300 mg/nap, ez három csészényi italnak felel meg – része lehet az egészséges, kiegyensúlyozott életmódnak, ha kávéivást semmilyen egyéb, orvosi indok nem korlátozza.

MTI Tech

A kalciumban gazdag galaxisok titka

Egy öt évvel ezelőtt felfedezett szupernóváról megállapították az amerikai és izraeli tudósok, hogy igen gazdag kalciumban, és egy új szupernóva-osztályba tartozhat.

hvg.hu Tech

Megtalálták a 117-es elemet

Amerikai és orosz fizikusok megtalálták a periódusos rendszer 117. rendszámú elemét. Ez azt jelenti, hogy a 2006-ban felfedezett 118-as előtti elem létezését is sikerült igazolni - írja a New York Times.

hvg.hu Plázs

Mi az igazság a tejről? Megpróbáltuk kideríteni

A tej az első táplálékunk, és később is az egyik legjobb kalciumforrás. A nyerstej egészséges és több benne a tápanyag, mint pasztörizált, homogénezett névrokonában. A fehér ital fogyasztása számos betegség kialakulásáért felelős. Ez csupán három olyan ellentmondásos megállapítás, amelyet a leggyakrabban hangoztatnak a tejfogyasztás kapcsán. Kik és miért mondják, illetve mennyi valóságtartalma lehet e kijelentéseknek? Ütköztettük az álláspontokat.

1 2

A címlapról ajánljuk