hvg.hu Itthon

Százmilliókat húztak le az államról a kamupártok

A tavalyi választások során több törpe- és kamupárt visszaélt a számukra biztosított kampánytámogatással a Népszabadság szerint, több esetben már nyomozás zajlik. A pártok, például Seres Mária Szövetségesei összesen 630 millió közpénzt is kiszivattyúzhattak az államtól, amivel nem tudnak elszámolni.

HVG Itthon

Százmilliókat fizetett az állam zugpártoknak

Százmilliókat dobott ki a költségvetés a zugpártok kampánytámogatására tavaly – írja az e heti HVG. Szili Katalin pártja esetében például minden egyes szavazójuk eléréséért 27 ezer forintot fizettünk a közösből.

hvg.hu Itthon

Csak plakátra többet költött a Fidesz, mint lehetett volna

A CÖF és a kormány hirdetései nélkül is alaposan túllépte a Fidesz a kampányköltségek törvényben meghatározott plafonját, de a baloldal és a Jobbik sem fért bele a keretekbe. A kormánypártok csak óriásplakátokra többet költöttek, mint amennyit a kampány egészében lehetett volna. A kis pártoknak juttatott állami pénznek csak a töredékét látni.

hvg.hu Itthon

Kampánytámogatás: a JESZ és Schmuck pártja is kaszál

Összesen 5,8 milliárd forint kampánytámogatást kap a 18, országos listát állító párt, a Vastagbőr blog kérésére a Magyar Államkincstár megküldte a részletezett adatokat is. Az összeg attól függ, hány egyéni jelöltje van az adott pártnak, a teljes összeget csak a négy parlamenti erő érte el, a második kategóriába is csak két párt került. Az egyéni jelöltek ezen kívül kapnak még fejenként egymillió forintot kincstári kártyán, de azzal el kell számolni, illetve vissza kell fizetni, ha nem érnek el kétszázalékos eredményt.

Kovács Áron Itthon

Bizniszpártvadászok jelentik: a gyanús gödöllői hármas

A leleményes magyarok hamar megtalálták a kiskaput az új választási rendszerben, amely jelentős összegekkel jutalmazza az indulni képes jelölteket és pártokat. A jelölés múlt heti lezárása óta szivárognak a hírek állítólagos csalásokról, átmásolt ajánlóívekről, olvasóink segítségével pedig most be tudunk mutatni egy konkrét gyanús esetet, választási bizottsági határozatokkal alátámasztva. Igaz, a Gödöllőn próbálkozó három párt nem járt sikerrel, és feledékenységük miatt még ők jönnek milliókkal az államnak.

1 2

A címlapról ajánljuk