MTI / Inforádió Gazdaság

Megjött az első kínai tehervonat. De minek?

Szalag, taps, zászlólengetés is volt a csepeli Szabadkikötőben az első kínai teherszállító vonat megérkezésekor. A kormány és a kínaiak reménye szerint ez egy fellendülő kapcsolat kezdete.

HVG Világ

Az Iszlám Állam keleti nyitása

A Közel-Keleten összeomlóban lévő kalifátusából Közép- és Délkelet-Ázsiába teheti át a működési területét az Iszlám Állam – írja a terrorizmus témájában az ausztráliai Macquarie Egyetemen doktorált pakisztáni szerző.

hvg.hu Világ

Putyin és Orbán sajtótájékoztatója - élő videó

50 perc késéssel kezdődött el csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök közös sajtótájékoztatója a Parlamentben. Az alábbi videón élőben közvetítjük az elhangzottakat.

Kiss András Itthon

Üzlet és terror - Kádár és Orbán arab kapcsolata

Múlt és jelen bizarr hasonlóságait tárja fel az, aki elmélyül a magyar–arab kapcsolatok egykori titkosszolgálati dokumentumaiban. Magyarország – ahogy ma is – már a kádári időkben is üzletelt az arab világgal, de ugyanúgy tartott is onnan érkező esetleges terrortámadástól, írja történész szerzőnk, a magyar–arab titkos kapcsolatok kutatója.

hvg.hu Itthon

A nap, amikor eldőlt, hogy közpénz nem vesztheti el közpénzjellegét

Egy nap - öt hír, amiről mindenki beszél: Nem titkolhatják pénzügyeiket a jegybank alapította alapítványok, fordulat az NVI-botrány ügyében, meghalt Kertész Imre, az egyetlen Nobel-díjas magyar író, kinyomoztuk, hogy a külgazdasági tárca keleti és a déli nyitása messze nem sikersztori, és megvolt az első sztrájk a munkaerőhiánnyal küzdő és bérvitákkal terhelt hazai autóiparban.

Bogár Zsolt Gazdaság

Pénz, paripa, kereskedőház: hogyan nyomultak Szijjártóék Keleten?

Az államszocialista időkből ismert tervgazdasági szemlélettel indította harcba a diplomatákat a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium, amely rengeteget áldozott a keleti piacokra, és amikor az erőfeszítések bebukni látszottak, dél felé fordultak. Tavaly a "csúcsdöntések" éve volt: megnéztük, mi van a számok mögött.

hvg.hu Gazdaság

Mínuszos lett a Keleti Nyitás

A kívánalmakkal szemben nem tudott érdemben növekedni a keleti országokba szállított magyar export, sőt, inkább a partnerállamoknak sikerült több terméket behozniuk rajtunk keresztül nyugatra, rontva Magyarország külkereskedelmi mérlegét. A nyugati országok változatlanul túlsúlyban vannak, és rekordra emelték exportunkat, a gyengélkedő keleti partnerektől aligha várható, hogy érdemben több magyar árut importáljanak a jövőben.

MTI / hvg.hu Gazdaság

Orbán keleti nyitásának sztárországa megroggyanni látszik

Azerbajdzsán pénzügyi segítséget kért a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és a Világbanktól a Reuters szerint. Az azeri gazdaság megroggyanása érzékeny fejlemény lehet a magyar kormánynak is, amely eddig a keleti nyitás egyik fő célországának tekintette Azerbajdzsánt.

Tóta W. Árpád Vélemény

Tóta W.: Keleten a helyzet változékony

Amit Keletnek neveztünk, az messze nem olyan egységes világ, mint a liberális Nyugat. Ezért lövik egymás repülőit, és ezért nézünk mi olyan hülyén.

hvg.hu Én és a Cégem

Így néz ki a keleti nyitás a briteknél

David Cameron beültette tanácsadói közé az Alibaba-vezért, hogy segítse megnövelni a brit kkv-k exportját Kínába, és elősegítse piacra lépésüket pont olyan platformokon keresztül, mint az Alibaba.

hvg.hu Gazdaság

Orbán: A Bank of China Budapesttel új Selyemutat épít

A Bank of China regionális RMB központjának átadásán is megvédte beszédében a keleti nyitást Orbán Viktor miniszterelnök. Reményei szerint egy új Selyemút épül, ezen túl visszamenőlegesen megdicsérte az egykori magyar kommunista és szocialista vezetőket is, hogy mindig figyeltek az ország kínai kapcsolataira.

1 2 3 4 5 6 7
A címlapról ajánljuk