Farkas Éva Kult

„A szülők általában túlféltik a leválni készülő kamaszt”

Mészöly Ágnes legújabb ifjúsági regénye, a Szabadlábon egy road movie – kerekesszékben: egy 16 éves gyerek kalandjai Münchentől Amszterdamon és Párizson át Barcelonáig. Mi elől menekül ennyire egy kamasz, és van-e megoldás a problémáira? Erre a kérdésre is kerestük a választ az írónővel.

hvg.hu Itthon

Abszurd kihívást jelent az iskoláig eljutni egy kerekesszékes férfinak

Hiába kérte, nem kapott a Volántól akadálymentes buszt az utazásához egy kerekesszékes férfi. A Budapesten élő Koller Sándor Nyíregyházáról Baktalórántházára szeretne eljutni, ahova esti gimnáziumba jár. Hiába igényelt azonban akadálymentes járművet, az Észak-magyarországi Közlekedési Központtól az a válasz érkezett: bár van ilyen buszuk, nem tudják biztosítani a férfi számára. A Mozgáskorlátozottak Egyesületénél azt mondják: kötelesek gondoskodni a fogyatékos emberek szállításáról a közlekedési vállalatok – tudósított csütörtökön az RTL Híradó.

hvg.hu Itthon

Vádat emeltek a garázda kerekesszékes ellen

A mozgáskorlátozott pécsi férfi egyszer egy útjában álló parkoló autót vert szét, másodszor meg egy buszvezető arcába fújta egy poroltó teljes tartalmát. Bíróság elé állítják.

MTI Vállalkozás

Kerekesszékes figurája is lesz végre a Legónak

Kerekesszékben ülő minifigurával jelent meg a piacon a dán Lego cég, csaknem egy évvel azután, hogy az interneten kampány indult, amely a fogyatékkal élő emberek megjelenítésére szólította fel a játékgyártót.

Mizsur András Itthon

"Hát, ennyit ér az ember"

Csillával nem bánt kesztyűs kézzel az élet: miután lehúzott több mint húsz évet a magyar egészségügyben, leszázalékolták, majd egy fertőzés miatt kerekesszékbe került. Azelőtt ő volt a szakmája egyik legjobbja, országszerte ő tanította be a műveseállomások ápolóit. A megpróbáltatások ellenére mégsem hagyta el magát, igyekszik hasznosan tölteni napjait, és van egy örökbefogadott kamasz fia, akit fel akar nevelni.

Zalavári Noémi Kult

„Legalább a mesék legyenek jók”

Koncz Erika élete a tetoválás, a rock and roll és a meseírás. A 35 éves mozgássérült lány azt vallja, nincs egészséges és fogyatékos társadalom: csak egyfajta társadalom van, amit sokféle ember alkot. Egy fénykép és egy rövid jellemzés alapján személyre szabott meséket ír bárkiről – a történeteiben azonban nincsenek „gonoszak”.

MTI Világ

Elítélték a kerekesszékes robbantót

A 33 éves Csi Csung-hszinget azzal vádolták, hogy idén júliusban házi készítésű robbanószerkezettel detonációt idézett elő a pekingi nemzetközi repülőtér 3-as számú terminálján. Hat évre ítélték.

MTI / hvg.hu Shake

Bárány, kutya és malac is élhet kerekesszékben

"Kerekesszéket" kapott egy mozgáskorlátozott birka Nagy-Britanniában. A juh deformálódott első lábakkal született, de közadakozásból összegyűlt az az 550 font, amely a mozgását megkönnyítő, hátsóláb-meghajtású "öntolókocsi" csináltatásához kellett.


A címlapról ajánljuk